“Αναζητούνται προτάσεις λιτότητας….”

Αν και η παροιμία λέει ότι των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν και ως χώρα έχουμε πλούσια παράδοση στη λαϊκή σοφία, παρόλα αυτά δεν φροντίσαμε εγκαίρως να κάνουμε πράξη τα όποια διδάγματα και έτσι φτάσαμε στο σημείο όχι μόνο να “πεινάμε”, αλλά να κινδυνεύουμε ζήσουμε και ένα “λιμό” ….

Αν και η παροιμία λέει ότι των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν και  ως χώρα  έχουμε  πλούσια παράδοση στη λαϊκή σοφία, παρόλα αυτά δεν φροντίσαμε εγκαίρως να κάνουμε πράξη τα  όποια διδάγματα και έτσι φτάσαμε στο σημείο όχι μόνο να “πεινάμε”, αλλά να κινδυνεύουμε ζήσουμε και ένα “λιμό” ….


Φυσικά όλα τα παραπάνω εννοούνται μεταφορικώς….


Γιατί κυριολεκτικώς αμελήσαμε πολύ ζώντας στον κόσμο των ψευδαισθήσεων που δημιουργεί ο ανεξέλεγκτος δανεισμός, με αποτέλεσμα κράτος και πολίτες να απειλούνται άμεσα με χρεοκοπία… 


Και για να μην ακούσουν τα αυτάκια μας το “δυστυχώς επτωχεύσαμε”….τρεχάτε ποδαράκια μου….


Ή καλύτερα δούλεψε μυαλουδάκι μου να κατεβάσεις λύσεις….προτάσεις προς εφαρμογή για να αποφύγουμε τα χειρότερα …..


 



Το καμπανάκι του κινδύνου και μάλιστα έντονα χτύπησε ο νέος Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ο Προβόπουλος …..


Συνέστησε αυστηρή λιτότητα και περικοπές, αν θέλουμε να μη δούμε τα χειρότερα να χτυπούν την πόρτα μας….


Και εγώ που τα έβαζα με τον Γκαργκάνα και τις εκθέσεις του…..


Τελικά και ο νέος Διοικητής στο ίδιο πνεύμα κινείται…..


Περικοπές και πάλι περικοπές ο μονόδρομος για να βγούμε από το αδιέξοδο….


Με την υλοποίηση πλέον της  απειλής  και της κοινοτικής επιτήρησης από πλευράς Αλμούνια  άντε τώρα εσύ να ανοίξεις και άλλη τρύπα στο ζωνάρι σου…..


Και  στη “νευρική ανορεξία” να το ρίξουμε τα  δημοσιονομικά της χώρας δεν πρόκειται να βελτιωθούν, αν δεν αλλάξουμε πρώτα νοοτροπία  και προσέγγιση των δύσκολων καταστάσεων από πλευράς των πολιτικών που κάθε φορά μας κυβερνούν….


 



Το νοικοκύρεμα των οικονομικών δε θα πρέπει να ξεκινήσει από τον οικογενειακό προγραμματισμό, αλλά από τα οικονομικά του κράτους, των ΔΕΚΟ, του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημόσιου Φορέα, Περιφερειών, Νομαρχιών,  Δήμων κλπ…..


Άλλωστε δε θα ήταν παράλογο να επισημανθεί πως η Ελληνική οικογένεια, αλλά και ο κάθε πολίτης εδώ και μια περίπου δεκαετία-δυο χρόνια πάνω, δυο κάτω- ζει σε καθεστώς λιτότητας…..


Λιτότητα για να μπούμε στην ΟΝΕ, λιτότητα για μειώσουμε τον πληθωρισμό, λιτότητα για να μειώσουμε το δημόσιο έλλειμμα, λιτότητα γιατί μας έθεσαν υπό κοινοτική επιτήρηση, λιτότητα γιατί χάσαμε τη δουλειά μας, λιτότητα για να προλάβουμε τα χειρότερα, λιτότητα…..λιτότητα , λιτότητα και πάλι λιτότητα…..


Έλεος δεν υπάρχει άλλος χώρος για να ανοίξουμε νέα τρύπα στο ζωνάρι μας…..


Και αυτό αποδεικνύεται από πλευράς πολιτών από τις τελευταίες αιματηρές οικονομίες που έκαναν στα πλαίσια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης , όπου κατάφεραν μετά από αρκετά χρόνια να κατεβάσουν τον πληθωρισμό στο 2% περίπου….


 



Άρα τι άλλο να περιορίσουν οι άνθρωποι, αφού ο οικογενειακός προγραμματισμός γίνεται πλέον με το σταγονόμετρο….;


Περιορισμό στη διασκέδαση και στην ψυχαγωγία, περιορισμό όχι μόνο σε είδη που θεωρούνται πολυτέλεια, αλλά και σε βασικά είδη  που προορίζονται για το οικογενειακό τραπέζι…..


Τι άλλο λοιπόν να κόψουμε….. Σε τι να κάνουμε λιτότητα….ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος….


Αναζητούνται λοιπόν προτάσεις λιτότητας…..


Και διευκρινίζω προτάσεις που να απευθύνονται προς εφαρμογή όχι από το μέσο  Έλληνα πολίτη, αλλά από τους πολιτικούς και τους κρατικούς λειτουργούς….


Ξεκινώντας από τα απλά και εύκολα….


 



Μια πρόταση είναι να περιορίσουν λίγο τη χρήση των πολυτελών τους αυτοκινήτων…..


Μειώνονται έτσι τα κονδύλια για τη βενζίνη και τα συνεργεία αυτοκινήτων….


Στη συνέχεια να περιορίσουν   τα τραπεζώματα και τα δωράκια στα πλαίσια του κωδικού των Δημοσίων Σχέσεων…..


Να βάλουν ένα φραγμό στις άνευ λόγου προσλήψεις για ψηφοθηρικούς  λόγους….


Να συμμαζέψουν τα έξοδά τους και να ενισχύσουν τους μηχανισμούς είσπραξης οφειλών και λοιπών εισόδων…


Αυτό σημαίνει ότι  θα πρέπει οι  Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες  ή για παράδειγμα το ΙΚΑ, να προχωρήσουν στην πρόσληψη προσωπικού  που θα βγει στους δρόμους  για να εισπράξει βεβαιωμένα χρέη παρελθόντων ετών…..


Ξεκινώντας βέβαια από τις μεγάλες επιχειρήσεις και πολυεθνικούς ομίλους και όχι ως συνήθως από τους μικρομεσαίους……


 



Και η καλύτερη πιστεύω πρόταση που θα χαροποιήσει όλους τους Έλληνες και θα αποτελέσει ταυτόχρονα παράδειγμα προς μίμηση είναι τη λιτότητα να την ξεκινήσουν πρώτα οι πολιτικοί μας και οι δημόσιοι λειτουργοί του κρατικού μας συστήματος….


Να δεχτούν περικοπές στους μισθούς και τις αποζημιώσεις τους και των όποιων εξόδων τους….


Όπως επίσης οι έχοντες και κατέχοντες να δεχτούν μια μηδαμινή αύξηση της φορολόγησής τους -χωρίς να απειλούν για απολύσεις – για την Ελλάδα ρε γαμ….το….


Άλλωστε όλα αυτά τα χρόνια είδαν με το παραπάνω τα κέρδη τους να αυγατίζουν…γι’ αυτό  λοιπόν δε θα πρέπει σε μια δυσκολία να ξεχνούν τις χρυσές εποχές που έζησαν και να τραγικοποιούν ακόμη περισσότερο τη δυσμενή οικονομική κατάσταση την οποία  βιώνει η χώρα και οι πολίτες της….

Σχετικά Άρθρα

Back to top button