Ειδήσεις

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την απόδοση 30% κρατικής δαπάνης στα ΜΜΕ ζητούν να μάθουν αν επιχορηγήθηκαν τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και με ποια κριτήρια

Μετά και τις διαμαρτυρίες του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων σχετικά  με τη μη εφαρμογή του νόμου της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για απόδοση του 30% της κρατικής δαπάνης σε Περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης, 39 Βουλευτές του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης (και ο Βουλευτής Λασιθίου Μανόλης Θραψανιώτης), κατέθεσαν ερώτηση προς τον  Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Στ. Πέτσα και ζητούν να πληροφορηθούν τα  κριτήρια με τα οποία επιχορηγήθηκαν, τα μέσα πανελλαδικής και περιφερειακής εμβέλειας και αν επιχορηγήθηκαν τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και με ποια κριτήρια.

Ακολουθεί η ερώτηση και οι υπογράφοντες.

 

Προς τον Υφυπουργό παρά

τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό

Εκπρόσωπο κ. Στ. Πέτσα

Θέμα: “Χωρίς κριτήρια κατανομή κρατικής

διαφήμισης και αποκλεισμός των Περιφερειακών Μέσων Ενημέρωσης”

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε κανόνες στην κατανομή της κρατικής διαφήμισης, με την τήρηση της ποσόστωσης καταβολής του 70% για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης πανελλαδικής εμβέλειας και του 30% υπέρ των Μέσων της Περιφέρειας.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, που είχε σταλεί σε όλους του φορείς του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημοσίου τομέα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη λειτουργία της διαδικασίας ελέγχου και έγκρισης των διαφημιστικών δαπανών των φορέων από το αρμόδιο τότε Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, ήταν:

α) η έγκαιρη κατάθεση των προγραμμάτων επικοινωνιακής προβολής,

β) η υποβολή προγραμμάτων με ρεαλιστικά χαρακτηριστικά και προοπτική υλοποίησης και

γ) η τήρηση της κατανομής των διαφημιστικών δαπανών στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κατά τα οριζόμενα στο άρθρ. 4 του Π.Δ 261/1997, ιδιαιτέρως σε ό,τι αφορά την ποσόστωση των Περιφερειακών Μέσων Ενημέρωσης, η οποία ανέρχεται στο 30% της συνολικής, ανά φορέα, προϋπολογιζόμενης δαπάνης.

Επίσης, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε τη δημιουργία και τήρηση Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης, βάζοντας τέλος και στην ανομία στο διαδίκτυο. Ο νόμος εφαρμόστηκε στο ακέραιο από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Η  κατανομή της κρατικής διαφήμισης τηρούσε την ποσόστωση καταβολής του 70% για τα Μέσα πανελλαδικής εμβέλειας και του 30% υπέρ των Μέσων της περιφέρειας.

Ωστόσο σήμερα, όπως καταγγέλλεται από το Σύνδεσμο Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων (Σ.Η.Π.Ε.), δεν εφαρμόζεται ο Νόμος για την ποσόστωση 30% υπέρ των Μέσων της περιφέρειας.

Την ίδια στιγμή, τα 11 εκατομμύρια ευρώ της κρατικής διαφημιστικής καμπάνιας για την πανδημία του κορωνοϊού διανέμονται στα Μέσα Ενημέρωσης με τελείως αδιαφανείς όρους, μέσω ιδιωτικής διαφημιστικής εταιρείας και χωρίς οι σχετικές αναθέσεις να αναρτώνται στη “Διαύγεια”.

Σημειώνεται, εξάλλου, ότι τα περιφερειακά και τοπικά έντυπα μέσα ενημέρωσης, θα έπρεπε εδώ και 7 μήνες να έχουν λάβει 4 εκατ. ευρώ που ήταν εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό του 2019 από το πρόγραμμα ενίσχυσης του Τύπου που είχε νομοθετήσει και υλοποιούσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Π

ρόγραμμα το οποίο προέβλεπε 4 εκατ. ευρώ για τρία ακόμα έτη (συνολικά 16 εκατ. ευρώ για τα έτη 2019-2023) και που η σημερινή κυβέρνηση πάγωσε και τελικά κατήργησε νομοθετικά, με την υπόσχεση να φέρει στο άγνωστο μέλλον ένα νέο.

Αυτή η ενίσχυση, αν είχε δοθεί εγκαίρως, θα είχε δώσει τη δυνατότητα στα περιφερειακά και τοπικά έντυπα μέσα να αντιμετωπίσουν με πολύ ευνοϊκότερους όρους την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού στο ξέσπασμά της.

Σε μία περίοδο που το Εθνικό Σύστημα δοκιμάζεται, με το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό να δοκιμάζει τις αντοχές του καθημερινά, με τα μέσα ατομικής προστασίας και τα υλικά υγιεινής και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους να βρίσκονται σε έλλειψη, κάποιοι επιλέγουν να ενισχύσουν με κρατικό χρήμα, κατευθυνόμενα προφανώς Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Επειδή στην πρόσφατη απάντησή σας (Α.Π. 253/30-3-20) σε προηγούμενη  ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνετε καμία αναφορά, με ποια κριτήρια διενεργήσατε την διαφημιστική καμπάνια των 11. Εκ. ευρώ.

Επειδή αποτελεί ηθική και νομική υποχρέωση της κυβέρνησης να εφαρμόσει άμεσα και χωρίς άλλη καθυστέρηση την ποσόστωση του 30% υπέρ του Περιφερειακού Τύπου, ο οποίος σε συνθήκες διάλυσης των τοπικών οικονομιών συνεχίζει να δίνει καθημερινά τη “μάχη” της έγκυρης ενημέρωσης απέναντι στη λαίλαπα των ψευδών ειδήσεων που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος εν μέσω πανδημίας

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Με ποια κριτήρια επιχορηγήθηκαν, τα μέσα πανελλαδικής και περιφερειακής εμβέλειας;

Επιχορηγήθηκαν τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης; Με ποια κριτήρια;

 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Βαρδάκης Σωκράτης

Αγαθοπούλου  Ειρήνη – Ελένη

Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)

Αλεξιάδης Τρύφωνας

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία

Γκιόλας Γιάννης

Ζουράρις Κώστας

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσης

Κασιμάτη Νίνα

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

 Μουζάλας Ιωάννης

Μπαλάφας Ιωάννης

Μπουρνούς Ιωάννης

Παπαδόπουλος Σάκης

Παπαηλιού Γιώργος

Παπανάτσιου Κατερίνα

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Πούλου Παναγιώτα

Ραγκούσης Ιωάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Μπέττυ

Σπίρτζης Χρήστος

Τζάκρη Θεοδώρα

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας Γιώργος

Φάμελλος Σωκράτης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button