Ειδήσεις

Επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου και βουλευτών της Ν.Δ. στο Νομό Ροδόπης

Συνεχίζονται οι επισκέψεις κλιμακίων της Νέας Δημοκρατίας, σε ολόκληρη τη χώρα, με βασικό στόχο την προβολή του κυβερνητικού έργου και την επικοινωνία του σε τοπικό επίπεδο.

Επόμενη στάση, ήταν ο Νομός Ροδόπης. Σε αυτή την επίσκεψη ο επικεφαλής του κλιμακίου, Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους συνοδευόμενοι από το Βουλευτή της περιοχής κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη και τους Βουλευτές κ.κ. Φωτεινή Αραμπατζή και Γιώργο Τσιλιγγίρη, επισκέφθηκαν εργοτάξια, συναντήθηκαν με εκπροσώπους και φορείς των τοπικών αρχών και αναφέρθηκαν στο κυβερνητικό έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή.

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, συνοδευόμενος από το κυβερνητικό και κομματικό κλιμάκιο συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα, επισκέφθηκε το Σισμανόγλειο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, όπου και συναντήθηκε με τα μέλη της διοίκησης αλλά και εργαζομένους, επισκέφθηκε στην έδρα την περιφέρειας τον Περιφερειάρχη κο. Χρήστο Μέτιο, συμμετείχε σε διευρυμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης και επισκέφθηκε τα εργοστάσια της Alfa Beta Roto και της Interplast που εδρεύουν στην Βιομηχανική Περιοχή της Κομοτηνής. Αναφερόμενος στην επίσκεψη τόνισε: «Η Κυβέρνηση αναγνωρίζει τον καίριο ρόλο που διαδραματίζουν οι τοπικές κοινωνίες διαχρονικά, αλλά και ειδικά σήμερα εν μέσω επάλληλων κρίσεων, στην κοινωνική συνοχή και την οικονομική σταθερότητα της χώρας. Αφουγκράζεται τις ανάγκες τους και προσπαθεί, με άμεσα, στοχευμένα, αποτελεσματικά και κοινωνικά δίκαια μέτρα, να τις στηρίξει, στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Στο πλαίσιο αυτό και όσον αφορά, συγκεκριμένα, την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης το Υπουργείο Οικονομικών:

1ον. Έχει χορηγήσει το ποσό των 96,5 εκατ. ευρώ, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, για τη στήριξη επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών και εργαζομένων του νομού. Εκ των οποίων 41 εκατ. ευρώ χορηγήθηκαν, μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, 18,5 εκατ. ευρώ έχουν δοθεί μέσω της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας και 37 εκατ. ευρώ εκταμιεύτηκαν μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και των Εγγυοδοτικών Προγραμμάτων.

Αποτέλεσμα αυτής της στήριξης είναι η αύξηση των καταθέσεων στον νομό, κατά 163 εκατ. ευρώ, από τον Ιούνιο του 2019.

2ον. Έχει προχωρήσει στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, που όσον αφορά στην περιφερειακή ενότητα της Ροδόπης ανέρχεται σε 34% για την περίοδο 2018-2022 και μεταφράζεται σε όφελος 5,5 εκατ. ευρώ για τους πολίτες του νομού. Μόνο σε σχέση με την περσινή χρόνια η μείωση του ΕΝΦΙΑ ανήλθε σε 15% ή 1,8 εκατ. ευρώ.

3ον. Έχει προχωρήσει, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, στην επίλυση του χρονίζοντος ζητήματος των ανεξόφλητων οικονομικών αξιώσεων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε παραμεθόριες περιοχές της χώρας, κυρίως στη Θράκη.

Μέχρι στιγμής 354 επιχειρήσεις από τις 841 στο σύνολο, έχουν υποβάλει αίτηση με το συνολικό ύψος αξιώσεων να ανέρχεται περίπου στα 57 εκατ. ευρώ.

Σε 287 επιχειρήσεις εξ αυτών έχει πραγματοποιηθεί ήδη έκπτωση στις φορολογικές τους υποχρεώσεις ύψους 10,5 εκατ. ευρώ, ενώ σε 109 επιχειρήσεις έχει μηδενιστεί το υπόλοιπο των φορολογικών τους υποχρεώσεων και σε 61 επιχειρήσεις η απαίτηση του ΟΑΕΔ έχει εξοφληθεί ολοσχερώς. »

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης, πραγματοποίησε σειρά επισκέψεων ξεκινώντας από την περιοχή του Ιάσμου, και συγκεκριμένα από το Μουσείο Αγροτικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς όπου και ξεναγήθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ιάσμου, έκανε βόλτα στο κέντρο του Ιάσμου όπου και συνομίλησε με κατοίκους της περιοχής, ενώ συναντήθηκε και με μέλη της ΔΗΜΤΟ Ιάσμου της ΝΔ. Το παράλληλο πρόγραμμα του Υφυπουργού ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής.

Στις δηλώσεις του τόνισε: «Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει επενδύσει στην πολιτιστική ανάπτυξη της Θράκης η οποία με τη σειρά της θα συμβάλει ουσιαστικά στην κοινωνική συνοχή, στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής αλλά και στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην οικονομική άνθιση της περιοχής και την ισχυροποίησή της ως εναλλακτικός τουριστικός προορισμός υψηλής προστιθέμενης αξίας. Με έργα που αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά και πλούσια παράδοση της Θράκης, επενδύσεις που στηρίζουν και προβάλλουν τη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία, με ολοκληρωμένη πολιτιστική στρατηγική που θα προκύψει από τα τοπικά πολιτιστικά αναπτυξιακά masterplan που εκπονούνται, με νέες πρωτοβουλίες όπως η αναβίωση της χειροτεχνικής επιχειρηματικότητας, με μέτρα θωράκισης του κλάδου όπως η τριετής άρση του τέλους επιτηδεύματος για τους ανθρώπους του πολιτισμού και της χειροτεχνίας που θα ανοίξουν ξανά τα βιβλία τους, με επενδύσεις που άγγιξαν το μισό δις ευρώ κατά τη περίοδο της πανδημίας, με την ένταξη έργων πολιτισμού που ξεπερνούν το μισό δις στο Ταμείο Ανάκαμψης, με μεταρρυθμίσεις στο εργασιακό και ασφαλιστικό πλαίσιο του πολιτισμού, με διεθνώς καινοτόμες πρωτοβουλίες όπως η πολιτιστική συνταγογράφηση, η Κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα ότι αντιλαμβάνεται τον πολιτιστικό κλάδο ως έναν σημαντικό αναπτυξιακό πυλώνα της χώρας και τους ανθρώπους του πολιτισμού ως επαγγελματίες στους οποίους αξίζει να επενδύσουμε. Ειδικά για την περιοχή της Θράκης, ο πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει μία νέα, καινοτόμα, ήπια, βιώσιμη αναπτυξιακή προοπτική. Για πρώτη φορά το ΥΠΠΟΑ γίνεται εξωστρεφές και συνεργάζεται με όλα τα υπόλοιπα υπουργεία αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση για την εκπόνηση όλων αυτών των πολιτικών».

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, αφού συμμετείχε στο κλιμάκιο που και επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, επισκέφθηκε την περιοχή των Σαπών όπου συναντήθηκε με τη διοίκηση και το προσωπικό του Κέντρου Υγείας της περιοχής ενώ ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της μονάδας παραγωγής της φαρμακευτικής εταιρείας Pharmathen που έχει εκεί την έδρα της.  Ο ίδιος στις δηλώσεις του τόνισε: «Βρισκόμαστε σήμερα στο νομό Ροδόπης όπου τα επόμενα χρόνια θα έχουμε μία πλήρη μεταμόρφωση των υγειονομικών δομών του συστήματος υγείας. Συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2026 θα τεθεί σε λειτουργία το υπερσύγχρονο νοσοκομείο της δωρεάς του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος και σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελληνική Πολιτεία βρίσκεται σε εξαιρετική συνεργασία με το ίδρυμα και ότι είμαστε εντός όλων των χρονικών προθεσμιών για την ολοκλήρωση του έργου. Επίσης ενημερώσαμε τους εργαζόμενους του Κέντρου Υγείας Σαπών για την ένταξης της ανακαίνισης και συνολικής αναβάθμισης της δομής στο πρόγραμμα ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης. Αποτελεί ξεκάθαρη προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης, η στήριξη του τομέα της υγείας και των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, σε όλη τη χώρα».

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή των μελών του κλιμακίου στην συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε από κοινού στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της περιοχής και κατέληξε στην ανοιχτή Νομαρχιακή Συνέλευση της ΔΕΕΠ Ροδόπης της ΝΔ, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό το συντονισμό του  Προέδρου της κ. Ιωάννη Τζαμπάζη και με την παρουσία στελεχών από όλο τον νομό.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button