Ειδήσεις

Η ΕΙΡΗΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ
Των Χρήστου Κηπουρού και Πασχάλη Χριστοδούλου {*}

Υπάρχει στο internet με τον τίτλο “ΚΑΤΑΘΕΤΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΕΔΔΑ”, το τομίδιο του καθηγητή Λίνου Αλέξανδρου Σισιλιάνου που αποτελεί χρήσιμο και πρακτικό οδηγό για την κάθε ατομική προσφυγή προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Στην περίπτωσή μας, κατά της Τουρκίας.

Τα γραπτά μας που υπάρχουν στο internet, και ειδικότερα τα κείμενα της τριλογίας “ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ”, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην άντληση επιχειρημάτων που στοιχειοθετούν την προσφυγή. Με την ευκαιρία καταθέτουμε το άρτιο αισθητικά PDF που τα περιλαμβάνει όλα αυτά, και που τα επιμελήθηκε ένας φίλος, ο Γιάννης, στο Παρίσι, που όμως σεμνύνεται και δεν επιθυμεί αναφορές σε επίθετα και ευχαριστίες. Τις οποίες όμως εμείς εκφράζουμε.

Πρόκειται για οκτώ διάσπαρτα στο internet κείμενα του τελευταίου διμήνου, αυτά που γέννησαν την πρότασή μας για την προσφυγή.  Από τη μια τα κατά συρροή τουρκικά εγκλήματα με τους εν ροή πνιγμούς των προσφύγων, και από την άλλη ο κίνδυνος σχεδιασμένης εξαγωγής από την Τουρκία του κορωνοϊού, δεν θα μπορούσαν, με βάση τη λογική σκέψη, να οδηγήσουν σε κάτι άλλο από αυτό που οδήγησαν.

Σκοπός, η επιβολή από το ΕΔΔΑ της άμεσης διακοπής κάθε προσφυγικής, μεταναστευτικής και κορωνοϊκής ροής από την Τουρκία στην Ελλάδα και εκείθεν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ας σημειωθεί ότι οι αποφάσεις του Δικαστηρίου είναι εκτελεστές ενώ λαμβάνονται σε πολύ σύντομο χρόνο.

Η επίκληση των σωματικών βλαβών όσο και των κινδύνων για την υγεία, το ανθρώπινο δικαίωμα στην υγεία και στη ζωή είναι κάτι που το ίδιο το ΕΔΔΑ επαναλαμβάνει στο “Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΑΣ ΣΤΟ ΕΔΔΑ”, τόσο στη σελίδα 10, όσο και στην σελίδα 12. Κάτι που νομιμοποιεί κάθε Ευρωπαίο και Έλληνα πολίτη να εκφραστεί μέσα από το “ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΠΡΟΣΦΕΥΓΟΝΤΕΣ”.

Αποτελεί μοναδική στην οικουμένη περίπτωση ένας Πρόεδρος χώρας και ταυτόχρονα εν ψυχρώ και μετά πλείστων όσων κηρυγμάτων Διακινητής προσφύγων και μεταναστών, να παραβιάζει όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και όλες τις αρχές του ανθρωπισμού, από την ίση μεταχείριση και τα δικαιώματα των προσφύγων, όπως ορίζονται από τη συνθήκη της Γενεύης, μέχρι το χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ένωσης, και την ίδια ώρα να καμώνεται τον υπερασπιστή τους, με  παράλληλη απόπειρα ενοχοποίησης άλλης χώρας.

Παρεμπιπτόντως να πούμε ότι ο πιο πάνω Καθηγητής Πανεπιστημίου είναι ταυτόχρονα Δικαστής του ίδιου Δικαστηρίου, και μάλιστα ο Πρόεδρός του, μέχρι τα μέσα Μαΐου 2020. οπότε και θα τον αντικαταστήσει ένας Ισλανδός. Περισσότερα στοιχεία υπάρχουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΕΔΔΑ https://www.echr.coe.int/

Επιπλέον αν λάβουμε υπόψιν ότι δεν απαιτείται δικηγόρος ούτε κάποιο παράβολο αλλά απλά η ταχυδρόμηση στη διεύθυνση που υπάρχει στην ίδια ιστοσελίδα, της κάθε αίτησης προσφυγής, αντιλαμβάνεται κανείς ότι μπορεί να αρχίσει ο βομβαρδισμός με αιτήσεις προσφυγών στο ΕΔΔΑ, μέχρις ότου γεμίσει το δικαστικό αυτό μέγαρο του Στρασβούργου. Όχι 50 αιτήσεις που συνήθως παραλαμβάνει την ημέρα, αλλά πολύ περισσότερες.

Αυτά χρειάζεται να κάνουμε αν είναι να προχωρήσουμε σε ένα κίνημα προσφυγών προς το ΕΔΔΑ. Καλύτερα ο χαρτοπόλεμος με το Στρασβούργο, παρά ο ασύμμετρος πόλεμος από την Τουρκία.

Γιατί, πέραν όλων των άλλων, η κάθε αίτηση προσφυγής αποτελεί και μια βόμβα στα θεμέλια του γειτονικού φασισμού. Ένα φάρμακο ώστε να του κόψει το βήχα. Και γιατί τελικά η ειρήνη με την Τουρκία περνάει από το Στρασβούργο. Τα ποινικά έπονται.

Κλειδί ώστε οι προσφυγές στο Στρασβούργο να σώσουν όντως τους πρόσφυγες, είναι η μεταφορά των hotspots επί τουρκικού εδάφους. Γιατί μόνο τότε θα πάψουν οι πνιγμοί και οι καταποντισμοί.

Πολλοί φίλοι που επικοινώνησαν μαζί μας, ζήτησαν ένα κείμενο για την προσφυγή, ώστε να το προσυπογράψουν. Όμως αν εμείς ήταν να πάμε σε λύσεις τύπου copy paste, τότε δεν θα είχε κανένα νόημα η όλη αυτή πολιτική, διανοητική και ηθική προσπάθεια.

Το κύριο όφελος από την αυτενέργεια αυτή των συμπατριωτών, πέραν της συγκρότησης ενός νέου πατριωτικού κινήματος, θα είναι μεταξύ άλλων η απόκτηση δυνατότητας να αντιλαμβάνεται κανείς την ενεργητική σύγχυση της επιστημονικής παραχάραξης που επιχειρούν ακαδημαϊκοί ημεδαποί, όσο εκ της λεγόμενης πολιτικής και δημοσιολογίας. Η αποκάλυψη του τουρκικού κεμαλοφασισμού δεν αρκεί πλέον.

{*} Ο πρώτος διετέλεσε Βουλευτής Έβρου {1993-2000}, ο δεύτερος υπήρξε Δήμαρχος Σουφλίου {1994-1998},

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button