Ειδήσεις

Απάντηση Δημαρχόπουλου στην επιστολή του προέδρου του Δ.Σ.

Αξιότιμε, κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου.

Την Τετάρτη 8 Απριλίου 2020 με αίτηση και εισήγηση που σας αποστείλαμε, ζητήσαμε την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου με δεκατρία (13) θέματα στην ημερήσια διάταξη, κατά το άρθρο 67 παρ. 2 του Ν. 3852/2010 όπως αυτό τροποποιήθηκε με το άρθρο 10 παρ. 2 του Ν. 4474/2020 και ισχύει από 11-03-2020.

Είχατε, την υποχρέωση να συγκαλέσετε άμεσα το συμβούλιο εντός έξη (6) ημερών με Ημερήσια Διάταξη τα δεκατρία (13) θέματα που σας ζητήσαμε. Προβλέπεται βεβαίως αν υπάρχουν κι άλλα θέματα για τα οποία πρέπει να ληφθούν αποφάσεις αυτά να ενταχθούν στην Ημερήσια Διάταξη, μετά από αυτά των αιτούντων. 

Σαν θεσμικό όργανο και ως Πρόεδρος όλων των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και όχι της παράταξης που εκλεχτήκατε, έπρεπε να τηρήσετε τις διατάξεις για τη λειτουργία του.

Εσείς αντί αυτού, τι πράξατε κύριε Πρόεδρε;

Αποστείλατε την Παρασκευή 10-04-2020, πρόσκληση σύγκλησης του ΔΣ για την Τρίτη 14-04-2020, παίρνοντας την πρωτοβουλία να μην συμπεριλάβετε κανένα θέμα από τα δεκατρία (13) που σας ζητήθηκαν από τους αιτούντες. Ακόμα δε χειρότερα, όταν οι δημοτικοί σύμβουλοι δήλωσαν ότι θα απέχουν για αυτό το λόγο από την συνεδρίαση της Τρίτης 14-04-2020, μιάμιση ώρα μετά την λήξη της και συγκεκριμένα στις 20:30, τί πράξατε όταν διαπιστώσατε ότι η συνεδρίαση δεν πραγματοποιήθηκε λόγω μη απαρτίας;

Πήρατε νέα πρωτοβουλία και αποστείλατε, νέα πρόσκληση για την Τετάρτη 29-07-2020 τρεισήμισι μήνες αργότερα, με άλλο θέμα σε σχέση με αυτά που ζητήσαμε και χωρίς να έχετε εκ του νόμου το δικαίωμα τα τροποποιήσατε και τα αλλάξατε. Με αποτέλεσμα στη ουσία, θέτοντας σε πολύ απώτερο χρόνο το αίτημα της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου να φιμώσετε αυτήν ενώ ήσασταν υποχρεωμένος να το βάλετε στην επόμενη συζήτηση, σύμφωνα με τις αρχές της χρηστής διοικήσεως και της εμπιστοσύνης που σας δείξαμε ότι θα είσαστε πρόεδρος όλων, νουνεχής και φερέγγυος.

Ακόμα δε χειρότερα, προσκαλέσατε για να πραγματοποιήσετε μέχρι σήμερα ακόμα δύο συνεδριάσεις χωρίς να συμπεριλάβετε κανένα από τα δεκατρία θέματα (13) που σας ζητήθηκαν.

Με τις ενέργειές αυτές δεν χάσατε μόνο την εμπιστοσύνη τη δική μας αλλά και του συνόλου των πολιτών της Ξάνθης, οι οποίοι θα σας κρίνουν σχετικά. Αλήθεια τι θα σκεφτούν όταν θα δουν ότι αλλοιώσατε και την ημερήσια διάταξη όπως αυτή ζητήθηκε από τους αιτούντες, μη συμπεριλαμβάνοντας κανένα από τα θέματα που σας ζητήθηκαν;

Αλήθεια, τί θα σας πείραζε εσάς να συζητηθούν τα θέματα που νόμιμα και έντιμα έθεσε υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου σύσσωμη η αντιπολίτευση, που έχει άλλωστε αυτή την υποχρέωση. Μάλιστα πολιτικά έχετε υποπέσει σε ολίσθημα διότι με την ενέργειά σας αυτή και εκτεθήκατε ανεπανόρθωτα και συσχετίσατε το θεσμικό σας ρόλο με πολιτικές που ανήκουν σε άλλες εποχές και ζημιώσατε και την παράταξή με την οποία εκλεχθήκατε. 

Αντί λοιπόν να εισάγετε τα θέματα άμεσα στο Δημοτικό Συμβούλιο για να συζητηθούν και να επιτελέσετε επιτέλους το καθήκον σας όπως οφείλετε από το θεσμικό σας ρόλο, συντάξατε οργίλη επιστολή προς εμάς όπου μας δηλώνετε ότι θα την κοινοποιήσετε σε πλήθος θεσμικών φορέων και μας την αποστείλατε φροντίζοντας μάλιστα να διαρρεύσει και στα ΜΜΕ. Η θεσμική σας θέση πάλι δεν σας επιτρέπει να συντάσσετε και να αποστέλλετε επιστολές τύπου εξωδίκου στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Εάν θιχτήκατε να κρατήσετε και την οργή σας μέσα σας, όπως οφείλετε και να συνεχίσετε ανεπηρέαστος το έργο σας.

Κύριε Πρόεδρε,

Θεωρούμε την πρόσκληση της συγκεκριμένης συνεδρίασης της Τετάρτης 29 Ιουλίου απαράδεκτη κατά τις κείμενες διατάξεις, αφού αλλοιώνει την βούληση των συμβούλων και ως προς την θεματολογία και ως προς την ημερομηνία διεξαγωγής της, η οποία έπρεπε να ορισθεί άμεσα με σκοπό να μη φιμώσει τη βούληση της πλειοψηφίας των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.

Εκδώσατε, πρόσκληση για συνεδρίαση όχι άμεσα αλλά για τρεισήμισι μήνες μετά, χωρίς να αναφέρετε επί της πρόσκλησης ότι αφορά αίτημα του «ενός τρίτου (1/3) τουλάχιστον του συνολικού αριθμού των μελών του συμβουλίου», χωρίς να στείλετε μαζί με την πρόσκληση το αίτημα όπου απαριθμούνται σαφέστατα τα θέματα των αιτούντων, εντάξατε στην Ημερήσια διάταξη ένα θέμα κατά την δική σας κρίση, χωρίς να έχετε εισήγηση, χωρίς να έχετε καμιά αρμοδιότητα να εντάσσετε θέματα που δεν σας έχουν αποσταλεί εισηγήσεις εκτός αν είστε εσείς ο εισηγητής και οπωσδήποτε χωρίς να έχετε καμιά αρμοδιότητα να κρίνετε εσείς και όχι το δημοτικό συμβούλιο αν ένα θέμα είναι επείγον ή όχι.

Ισχυριστήκατε μάλιστα και το παραδέχεστε ακόμα και σήμερα ότι κρίνατε έτσι ο ίδιος με βάση έγγραφο του Προέδρου της ΚΕΔΕ. Κρίνατε δηλαδή μόνος σας, με βάση μια επιστολή; Δηλαδή έχοντας υπόψη την επιστολή, εισηγηθήκατε, αποφασίσατε και βγάλατε και συμπέρασμα; Εκλεχθήκατε στη συγκεκριμένη θέση με σκοπό να διασφαλίσετε την ανεξαρτησία και τον ελεύθερο λόγο στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ούτε η ΚΕΔΕ, ούτε ο Πρόεδρος της, σας είπαν να βάλετε συνεδρίαση 29 Ιουλίου, ούτε σας είπαν να αλλοιώσετε την βούληση των δημοτικών συμβούλων, ούτε σας είπαν ότι οι Νόμοι του κράτους δεν δύνανται να εφαρμόζονται, αλλά ούτε σας έστειλαν απάντηση σε κάποιο συγκεκριμένο δικό σας ερώτημα. Άλλωστε, ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ γνωρίζω εγώ τουλάχιστον, ότι ο Πρόεδρος κοινοποίησε μια ενημερωτική επιστολή προς όλους τους Δημάρχους της χώρας (ούτε Δήμαρχος είστε) με κάποιες σκέψεις και παρατηρήσεις του, που αφορούσαν την από 20/03/2020 ΠΝΠ (ΦΕΚ Α’ 68). Για δε την από 13/04/2020 ΠΝΠ (Α’ 84), σας έχουμε κοινοποιήσει και την γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου της ΚΕΔΕ. Άλλωστε, πολύ Δήμοι με τα δημοτικά τους συμβούλια, λαμβάνουν αποφάσεις με βάση τις νέες ρυθμίσεις.

Κύριε Πρόεδρε δεν είναι αυτός, ο θεσμικός σας ρόλος. 

Ούτε μπορείτε να μην συμπεριλαμβάνετε τα θέματα που σας εισηγούνται, ούτε μπορείτε να τα αλλοιώνετε, ούτε μπορείτε να τα συμπτύξετε, ούτε μπορείτε να αλλοιώνετε την βούληση των συναδέλφων δημοτικών συμβούλων.

Δεν συγκαλέσατε συμβούλιο, με τα θέματα που σας ζήτησαν τα μέλη του συμβουλίου. 

Γι αυτό λοιπόν, στο άρθρο 10 παράγραφος 2 του Νόμου 4474/2020, ορίζεται σαφώς ότι σε αυτή την περίπτωση το συμβούλιο «συνέρχεται ύστερα από πρόσκληση εκείνων που υπέβαλαν την αίτηση και αποφασίζει για τα θέματα, για τα οποία είχε ζητηθεί η σύγκλισή του».

Δηλαδή κύριε Πρόεδρε, το συμβούλιο που οφείλατε να συγκαλέσετε για να ληφθούν αποφάσεις επί των 13 θεμάτων που ζητήσαμε και αυτό δεν το πράξατε, υποχρεωτικά και εκ του Νόμου, το συγκαλούμε εμείς. 

Δηλαδή υπογράφουμε εμείς την πρόσκληση που οφείλατε να υπογράψετε εσείς, εντάσσουμε εμείς τα θέματα στην Ημερήσια Διάταξη, ορίζουμε εμείς ημερομηνία και ώρα διεξαγωγής του, ορίζουμε εμείς τους εισηγητές των θεμάτων. Και αυτό το κάνουμε, γιατί αυτό προβλέπεται από τον Νόμο και γιατί αυτό γίνεται σε όλους τους Δήμους της Ελλάδας.

Ετοιμάσαμε την πρόσκληση, καθορίσαμε ημερομηνία και ώρα, ορίσαμε εισηγητές, τις δεκατρείς (13) εισηγήσεις και κάθε λεπτομέρεια, τα υπογράψαμε και τα καταθέσαμε να πρωτοκολληθούν, όλα στην υπηρεσία με σαφείς έγγραφες οδηγίες προς το Γραφείο του Δημοτικού Συμβουλίου και προς την Διεύθυνση Δ/κων Υπηρεσιών.

Όλα όπως προβλέπονται και με έγγραφο, προκειμένου προς εκτέλεση του υπηρεσιακού του καθήκοντος, ο Δήμος μας δια των οργάνων του, να προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες και να αποστείλει την πρόσκληση που επισυνάπτονταν, να την αναρτήσει στην ιστοσελίδα του Δήμου, καθώς και να προβεί σε κάθε προβλεπόμενη ενέργεια, να φροντίσει για την τήρηση των πρακτικών της συνεδρίασης την υλοποίηση των αποφάσεων και για κάθε άλλη λεπτομέρεια που απαιτείται για την ομαλή διεξαγωγή και ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

Στο έγγραφό μας επίσης, προς την Γραμματεία του Δημοτικού Συμβουλίου, διευκρινίσαμε ότι η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη πλην της περίπτωσης που η υπηρεσία αδυνατεί για τεχνικούς λόγους να υποστηρίξει οπότε εναλλακτικά να πραγματοποιηθεί με την διαδικασία της δια περιφοράς. Για την διαδικασία που θα επιλέξουν, να ενημερώσουν επί την πρόσκλησης που θα αποστείλουν, τους αποδέκτες κατά την αποστολή της.

Κύριε Πρόεδρε, γνωρίζετε πολύ καλά όλα τα παραπάνω αφού σας τα κοινοποιήσαμε. Η συνεδρίαση ορίστηκε να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Απριλίου και πρέπει να πραγματοποιηθεί γιατί γνωρίζετε επίσης πολύ καλά ότι ο Δήμος μας αλλά πρωτίστως οι συνδημότες μας, κινδυνεύουν να χάσουν την δυνατότητα, που μας δίνεται με την από 20/03/2020 ΠΝΠ (ΦΕΚ Α’ 68) και με την από 13/04/2020 ΠΝΠ (Α’ 84) αλλά και με όλες τις ρυθμίσεις σχετικά με τα πολύ σημαντικά μέτρα που προβλέπονται και προτείναμε λόγω των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID- 19. 

Το ζήτημα της συνοχής του κοινωνικού ιστού είναι επίσης πάρα πολύ σημαντικό. Οι επιχειρήσεις, δηλαδή η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας, θα πρέπει μετά το τέλος της κρίσης να συνεχίσουν να υπάρχουν.

Οι δημότες μας περνούν δύσκολα και εμείς όλοι μας, οι δημοτικοί σύμβουλοι και εσείς ο ίδιος ως δημοτικός σύμβουλος, οφείλουμε να βάζουμε τα συμφέροντα των επιχειρήσεων και των δημοτών, τα συμφέροντα του Δήμου μας δηλαδή, πάνω από αγκυλώσεις ή άλλες επιδιώξεις.

Κύριε Πρόεδρε,

Σας καλούμε λοιπόν, για άλλη μια φορά, να τηρηθούν οι διαδικασίες και η νομοθεσία. Σας καλούμε να τηρήσετε τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από το θεσμικό σας ρόλο, που δεν είναι φυσικά η αποστολή οργίλων εξωδίκων, με ανακρίβειες, ύβρεις και απειλές για ενημερώσεις άλλων θεσμικών οργάνων και ο σκόπιμος πολιτικά αντιθεσμικός ορισμός δημοτικών συμβουλίων σε μακρινά χρονικά διαστήματα και το χειρότερο με άλλα θέματα από αυτά που σας καλούν να εντάξετε στην Ημερήσια Διάταξη. Στείλτε όπως είστε υποχρεωμένοι, την πρόσκληση και τις εισηγήσεις και φροντίστε και για κάθε άλλη ενέργεια που απαιτείται για την ομαλή διεξαγωγή και πραγματοποίηση της συνεδρίασης.

 

                                                                                                                                                  Με εκτίμηση

                                                                                                                    Χαράλαμπος Αθ. Δημαρχόπουλος

                                                                                                                    Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης 

                                                                                                                   ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΤΥΠΟ

                                                                                                                   π. Δήμαρχος Ξάνθης

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button