Ειδήσεις

Ζεύξη Αβδήρων
Γράφει ο Στέλιος Αρσενίου

Το τριήμερο 15 – 16 – 17 Μαρτίου 2019 είχαμε στις Φέρες το 11ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών.
Βρέθηκαν εκεί διακεκριμένοι ιστορικοί, καθηγητές πανεπιστημίων, ερευνητές, λόγιοι, εικαστικοί, κόσμος και ντουνιάς.
Απο την εποχή της τρισδιάστατης αναπαράστασης στα συνέδρια, τις γιορτές, τις όποιου τύπου συναντήσεις, έχουν τη δυνατότητα να είναι παρόντες απο την Ιστορία, τη Μυθολογία, τη Μυθοπλασία διαχρονικά πλείστοι όσοι σχετίζονται με ανάλογες περιστάσεις.
Στις Φέρες βρέθηκαν ο Ορφέας, η Ευρυδίκη με ενα ντεκολτέ που έβγαζε μάτια, ο Ηρακλής, ο Ιάσονας,οι Αμαζόνες, ο Οδυσσέας, οι Κάβειροι, ο Διόνυσος, ο Δημόκριτος, ο Πρωταγόρας, ο Νέσσος ούτε λίγο ούτε πολύ οι περισσότεροι απο όσους διαχρονικά είχαν πάρε – δώσε με τη Θράκη εδω και κάποιες χιλιάδες χρόνια.
Βρέθηκα κι εγω με ειδική αποστολή.
Πήγα να ξεμοναχιάσω τον πανούργο Οδυσσέα για να βάλω το μυαλό του να δουλέψει για κάποιους απο μας που αρέσκονται σε τέτοια θέματα.
Έτσι και έγινε.
Τον ΄΄ έκλεψα ΄΄ και ήρθαμε 30 χιλιόμετρα νότια της Κομοτηνής ανάμεσα στους Προσκυνητές και τη Μαρώνεια, στο σπήλαιο που σύμφωνα με τη μυθολογία τύφλωσε τον Κύκλωπα Πολύφημο.
Τα θυμήθηκε όλα.
Ύστερα πήγαμε στη Μαρώνεια για καλό τοπικό κρασί με Σαρακοστιανά και συζήτηση.
Σας μεταφέρω επακριβώς το διάλογο.
– Οδυσσέα χαίρομαι που ήρθες, χαίρομαι που είσαι όπως παλιά.
– Τιμή μου μεγάλη ανάμεσα σε Θρακιώτες τόσων χιλιάδων χρόνων.
– Θέλουμε το φοβερό σου μυαλό. Αυτό που σκαρφίστηκε το Δούρειο Ίππο.
– Στη διάθεσή σας. Τι σκοπό έχετε;
– Διέκρινες μεταξύ των διαχρονικών επισκεπτών στο Συνέδριο το ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ;
– Τον εκτιμώ απεριόριστα. Τον χαιρέτισα με θέρμη.
– Τόσο ο ίδιος όσο και το χωριό του τα ΑΒΔΗΡΑ λόγω της συμβολής του στις Φυσικές Επιστήμες είναι Παγκόσμια Σημεία Αναφοράς. Όπως περνάνε τα χρόνια, όλα εξελίσσονται. Στα σύνορα Γαλλίας – Ελβετίας, λίγο έξω απο τη Γενεύη απο το 1954 ξεκίνησε να λειτουργεί το μεγαλύτερο κέντρο Φυσικής το CERN με χιλιάδες επιστήμονες απο όλο τον κόσμο.
– Ο Ιθακίσιος Οδυσσέας τι σας χρειάζεται;
– Να κάνει τη ζεύξη ΑΒΔΗΡΩΝ – CERN. Να βρει τον τρόπο να πείσει επιστήμονες, θαυμαστές, φίλους απο όλη την Ευρώπη, όλο τον κόσμο, να έρχονται για προσκυνηματικό τουρισμό στα ΑΒΔΗΡΑ.
Να δημιουργηθεί ταξιδιωτική ροή επισκεπτών στα ΑΒΔΗΡΑ.
– Λίγο διαφορετικό το θέμα σας απο εκείνο του κύκλωπα Πολύφημου και το Δούρειο Ίππο. Θα σου πω, με εναν όρο. Θα με πας πάλι πίσω να είμαι παρών στα όσα πει η βασίλισσα των Αμαζόνων η Πενθεσίλεια. Ο έρωτάς της με τον Αχιλλέα …έριξε το Instagram. Χαμός. Ο πολιτισμός περνάει απο το στομάχι. Απο μια φιάλη καλό ξακουστό τοπικό ΑΒΔΗΡΩΝ κρασί και ενα ΤΙΤΛΟ ΤΙΜΗΣ στον καθένα του CERN, στις κορυφές της Φυσικής. Όπως έκανε η ιέρεια των βραβείων Giuseppe Sciacca Βίκυ Μπαφατάκη με την κορυφαία Φυσικό του πλανήτη Ασημίνα Αρβανιτάκη, στο Βατικανό.
– Ευχαριστώ Οδυσσέα. Θα διαδώσω όσο μπορώ την άποψή σου.
– Νάσαι καλά. Στην υγειά μας. Πάμε τώρα. Πάντα στη διάθεσή σας.

Στέλιος Αρσενίου

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button