Ειδήσεις

15 Απρίλη: Μέρα πανελλαδικής δράσης για τους εργαζόμενους στα supermarket
Ο Σύλλογος Γυναικών Ν. Ξάνθης στηρίζει τον αγώνα των σωματείων εμποροϋπαλλήλων

 Και ενώνει τη φωνή του με τα σωματεία εμποροϋπαλλήλων σε όλη την Ελλάδα που υψώνουν τη γροθιά τους και διεκδικούν τα δικαιώματα των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ.

Εργαζόμενη στα σούπερ μάρκετ, 

Απευθυνόμαστε σε σένα που αυτή την περίοδο, δίπλα στο άγχος που γεννά η επιδημία του κορωνοϊού,  δουλεύεις μέσα σε ένα όργιο εντατικοποίησης, χωρίς μέτρα προστασίας της υγείας σου (γάντια, μάσκες, απολυμαντικά), όταν εκατοντάδες χέρια καθημερινά ακουμπούν τις επιφάνειες, τα προϊόντα των σούπερ μάρκετ, τα χαρτονομίσματα, τα κέρματα και τα POS. 

Τη στιγμή που κυριαρχεί το «Μένουμε Σπίτι», για σένα και τους συναδέλφους σου ισχύει το «μένουμε στο κατάστημα», στην αποθήκη, στο ταμείο, απροστάτευτοι και εξαντλημένοι.

Απευθυνόμαστε σε σένα που εργοδοσία και κράτος σου ζητούν να παραιτηθείς από τα δικαιώματά σου στο ρεπό, στις άδειες «ειδικού σκοπού», στο διάλειμμα, στην προστασία της υγείας, ακόμα και αν ανήκεις σε ευπαθή ομάδα. 

Μην επιτρέψεις η δύναμη που δείχνεις για να μη λείψει τίποτα από κανένα λαϊκό σπίτι να γίνει πλυντήριο που θα ξεπλύνει την επίθεση της κυβέρνησης, των εργοδοτών και στις συνθήκες της πανδημίας. 

Δεν είμαστε “όλοι μια οικογένεια”, όπως σου λένε. 

Τη στιγμή που εσύ αγωνιάς πώς θα τα καταφέρεις με τη φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων γονιών, της οικογένειάς σου, η “οικογένεια” των μεγαλοεπιχειρηματιών  των σούπερ μάρκετ θησαυρίζει από τη δική σου δουλειά. Έχουν περάσει σε ένα νέο επίπεδο άγριας εκμετάλλευσης με τα ακανόνιστα ωράρια, την εντατικοποίηση, που αγγίζει τα όρια της φυσικής σου εξάντλησης. «Μένουν στα ΚΕΡΔΗ τους», έχοντας πάρει το “πράσινο φως” από την κυβέρνηση, γιατί αυτό επιβάλλει το συμφέρον τους.

Δεν θα αφήσουμε να μπουν τα δικαιώματα μας σε καραντίνα!

Δυναμώνουμε τη φωνή της αγωνιστικής διεκδίκησης για να μην γίνει η διαχείριση της πανδημίας αφορμή ώστε να παγιωθούν μια σειρά αντεργατικά μέτρα που αφορούν το ωράριο εργασίας, την Κυριακή αργία, τους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις- λάστιχο.

 

Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες δεν είσαι μόνη σου!

Εμείς οι γυναίκες του συλλόγου, ήμασταν και είμαστε δίπλα σου! Δεθήκαμε αγωνιστικά στις μάχες που δώσαμε μαζί για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην Κυριακάτικη Αργία, που έχει μπει στο στόχαστρο όλων των κυβερνήσεων για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων στο Εμπόριο. 

Παλεύουμε μαζί με τα ταξικά σωματεία στο Εμπόριο, για να διεκδικήσουμε άμεσα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, αλλά και των δικαιωμάτων μας στους χώρους δουλειάς.

Διεκδικούμε:

  • Να γίνεται το test σε όλους τους εργαζόμενους των super market που παρουσιάζουν συμπτώματα ή είναι ύποπτα κρούσματα.
  • Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά για κάθε πόστο, με πλήρες ωράριο και όχι με νέες απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις λίγων ημερών, με χρονικό ορίζοντα τα τέλη Απρίλη.
  • Να μετατραπούν όλες τις συμβάσεις ημιαπασχόλησης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, με 8ωρο και 5ήμερο. Να γίνουν αορίστου όλες οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις.
  • Να τηρούνται αυστηρά τα ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων.
  • Να τοποθετηθούν σε όλα τα καταστήματα τζάμια προστασίας στα ταμεία.
  • Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα στο κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των super market.
  • Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλους τους χώρους των super market, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες.
  • Να δοθεί ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.

Ενωμένες οι γυναίκες του συλλόγου μας , μαζί με τα σωματεία, δίνουμε τη μάχη ώστε η επόμενη μέρα να μη μας βρει παροπλισμένες και απογοητευμένες. 

 

Η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει δυνατές και μαχητικές!

 

ΜΕ ΟΠΛΟ ΜΑΣ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΑΓΩΝΑ, ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΖΩΗ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button