Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τον υποσιτισμό μαθητών σε σχολεία της Π.Ε. Ξάνθης

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

 

 

Το θέμα του υποσιτισμού μαθητών, κυρίως του Δημοτικού, ως επίπτωση  της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης στη ζωή των λαϊκών στρωμάτων, οξύνεται καθημερινά, λαμβάνοντας ανησυχητικές διαστάσεις.

Περίπου 400 παιδιά που φοιτούν σε δημοτικά σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης υποσιτίζονται σύμφωνα με τα στοιχεία της καταγραφής που διενήργησε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και είδε το φως της δημοσιότητας.

Η καταγραφή ξεκίνησε πέρυσι, όταν διαπιστώθηκε το πρόβλημα, και συνεχίστηκε φέτος όπου το πρόβλημα παρουσιάζει όξυνση καθώς αυξήθηκε ο αριθμός των μαθητών που έρχονται στα σχολεία υποσιτιζόμενα. Πρόκειται για παιδία ευπαθών κοινωνικών ομάδων όπου πιθανόν ο ένας από τους δυο γονείς να είναι άνεργος ή ακόμα και οι δυο γονείς.

Το πρόβλημα φέτος  οξύνθηκε περαιτέρω  γιατί οι οικογένειες αυτών των παιδιών είναι αναγκασμένοι να καταβάλουν και το αντίτιμο του εισιτηρίου προκειμένου τα παιδιά να μεταφερθούν με το ΚΤΕΛ ή το ταξί για να πάνε στο σχολείο και τις περισσότερες φορές αφαιρείται από τα χρήματα που δίνονται στα παιδιά για πρωινό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της καταγραφής από τα 20 δημοτικά σχολεία της πόλης έχουν δηλωθεί στη λίστα 210 μαθητές, που υποσιτίζονται. Από τα δύο μειονοτικά της Ξάνθης έχουν καταγραφεί 50 μαθητές, ενώ από το σχολείο της Σταυρούπολης 62 μαθητές όσος δηλαδή είναι ο αριθμός αυτών που φοιτούν. Επίσης καταγράφηκαν 15 μαθητές από το σχολείο του Δήμου Αβδήρων και δυο μαθητές στα νηπιαγωγεία του ίδιου δήμου, άλλοι 11 μαθητές στο Δήμο Τοπείρου, ενώ  υπολείπονται ακόμα δύο σχολεία για να ολοκληρωθεί η καταγραφή.

Να σημειωθεί ότι από πέρσι ακόμα, όταν άρχισαν να αποκαλύπτονται φαινόμενα υποσιτισμού στα σχολεία, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι εξετάζει τη δυνατότητα να δίνεται ένα μικρογεύμα στους μαθητές των 300 σχολείων που ανήκουν στις λεγόμενες «Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας». Από τότε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης υπέβαλε αίτημα ένταξης στο πρόγραμμα, όμως ποτέ δεν έλαβε απάντηση.

Οι δάσκαλοι της περιοχής, βρισκόμενοι αντιμέτωποι με τον πολλαπλασιασμό των φαινόμενων απόλυτης φτώχειας, αναζητούν τρόπους να στηρίξουν τα παιδιά των εργατικών λαϊκών οικογενειών που καταδικάζονται στην ανεργία και την εξαθλίωση.

Το πρόβλημα όμως του υποσιτισμού των μαθητών, που διαρκώς μεγαλώνει, δεν μπορεί να λυθεί μέσω του εθελοντισμού, της εκκλησίας, των Μ.Κ.Ο. ή των όποιων φιλανθρωπικών οργανώσεων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙο κ. Υπουργός τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε άμεσα να εγκριθεί έκτακτο κρατικό κονδύλι για τους Δήμους έτσι που να παρέχεται ένα γεύμα (π.χ. σάντουιτς, γάλα, χυμός) σε όλα τα παιδιά, αξιοποιώντας τις υποδομές και το προσωπικό των Δήμων.

 

Οι βουλευτές

Θεοδόσης Κωνσταντινίδης

 

Ελένη Γερασιμίδου 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button