Ειδήσεις

Για την κατάσταση στην Ξάνθη

Βρισκόμαστε ένα περίπου μήνα μετά την αναβολή του καρναβαλιού της Ξάνθης λόγω του κορονωιού , 17 μέρες μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του COVID 19 στις 18 Μάρτη και 10 μέρες μετά τον πρώτο θάνατο από την COVID 19 στις 25 Μάρτη. Πριν 4 μέρες έκλεισε το Κέντρο Υγείας Εχίνου μετά το θετικό τεστ σε υγειονομικό και μπήκαν σε καραντίνα και οι 33 εργαζόμενοι στο Κέντρο Υγείας. Σήμερα μετράμε 22 κρούσματα και 5 θανάτους ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος Ξάνθης σε ανακοίνωση αναφέρει πως « η εξέλιξη των κρουσμάτων αναμένεται να είναι ανοδική το επόμενο διάστημα». Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση στις στρατιωτικές  μονάδες της Ξάνθης με 6 κρούσματα σε 3 μονάδες και το θάνατο ενός στρατιωτικού από τον COVID 19.

             Αυτή η «ειδησεογραφική» εισαγωγική χρονολογική αναφορά γίνεται για να έχουμε μια εικόνα της κατάστασης.

Ας δούμε όμως σε όλο αυτό το διάστημα με τι μέτρα αντιμετωπίζει το κράτος το ζήτημα της προστασίας της υγείας του λαού της Ξάνθης, μια περιοχή που δυστυχώς απ’ ό,τι φαίνεται αποκτά ιδιαίτερο υγειονομικό ενδιαφέρον.

             Μόνιμη επωδός των αρμόδιων για την αντιμετώπιση της παραπάνω κατάστασης είναι η «ατομική ευθύνη». Στο όνομα μάλιστα της «ατομικής ευθύνης» από τις 31 Μάρτη πάρθηκε για τους δήμους Ξάνθης και Μύκης και το μέτρο της απαγόρευσης της μετακίνησης το διάστημα 8μ.μ – 8π.μ.  (εκτός βέβαια από τους εργαζόμενους στις βιομηχανίες και τους στρατιωτικούς της περιοχής που είναι ελεύθεροι να πάνε να συνωστιστούν στα εργοστάσια και τις μονάδες) και άλλα περιοριστικά μέτρα για την έξοδο από το σπίτι. Στο όνομα της «ατομικής ευθύνης» εκατοντάδες εργαζόμενοι που ζουν σε πολλές περιοχές της Ξάνθης και  που αναγκάζονται για χρόνια να ξενιτεύονται σε διάφορες χώρες της Ευρώπης κάνοντας βαριές ανθυγιεινές εργασίες σε ναυπηγεία, θερμοκήπια, κτλ ενημερώθηκαν απλά (και αυτό όχι όλοι και από την αρχή σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου) να κρατήσουν καραντίνα 14 ημερών στα σπίτια τους.

Προφανώς και ο καθένας μας καταλαβαίνει πως οι οδηγίες των ειδικών για την ανάγκη απομόνωσης, απόστασης και  ατομικής υγιεινής είναι απαραίτητες, πρέπει να τηρούνται και για να αυτοπροστατευθούμε αλλά και για να προστατεύσουμε τους γύρω μας.  Για να είμαστε δυνατοί να δώσουμε τον αγώνα.

Ωστόσο στην περίπτωση της Ξάνθης αυτή η επίκληση αποκλειστικά της «ατομικής ευθύνης» αποδεικνύεται γλαφυρά πόσο ανεπαρκής είναι όταν δεν συνοδεύεται από την αναγκαία κρατική ευθύνη.

             Έπρεπε να πολλαπλασιαστούν τα κρούσματα στον Εχίνο και να μπει σε καραντίνα το χωριό για να υλοποιηθεί το απλό, όσοι έρχονται από το εξωτερικό με κρατική ευθύνη να μένουν σε ξενοδοχεία για να ελεγχθούν αν είναι φορείς του ιού; Θα μπορούσε έτσι να προληφθεί σε μεγάλο βαθμό η διασπορά; Γιατί δεν υλοποιείται η οδηγία και του ίδιου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για μαζική διενέργεια test για να υπάρχει καλή εικόνα της διασποράς και να παίρνονται έγκαιρα μέτρα;

Γίνεται έλεγχος με ευθύνη του κράτους στο τι μέτρα προστασίας παίρνονται στους μεγάλους εργασιακούς χώρους; Στην Ξάνθη, μόνο στις μονάδες 2 επιχειρηματικών ομίλων (ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ και SUNLIGHT του ομίλου OLYMPIA)  εργάζονται συνολικά πάνω από 1500 εργαζόμενοι. Καταλαβαίνει ο καθένας μας αν γίνει διασπορά σε αυτούς τους χώρους το μέγεθος του προβλήματος.

Τι μέτρα παίρνονται στα στρατόπεδα της Ξάνθης; Τα 6 κρούσματα σε 3 στρατόπεδα σε συνδυασμό με το γεγονός πως είναι σημαντικό το ποσοστό των στρατιωτικών στην περιοχή της Ξάνθης προδιαγράφει ίσως τι έρχεται. Η πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΣΠΕΕ Ξάνθης που δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο περιγράφει ανάγλυφα την κατάσταση.

Όλη η φιλοσοφία των περιοριστικών μέτρων που παίρνονται μέχρι σήμερα είναι η επιβράδυνση της διασποράς του ιού προκειμένου να μπορέσει να το αντιμετωπίσει το δημόσιο σύστημα υγείας και να μην καταρρεύσει.

Είναι πια γνωστά στον καθένα τα 30.000 κενά σε προσωπικό, οι μεγάλες ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό, η απουσία ουσιαστικά Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Μια κατάσταση στον χώρο της υγείας που δεν προέκυψε από το πουθενά αλλά είναι αποτέλεσμα της ευρωενωσιακής στρατηγικής που ακολουθήθηκε πιστά από όλες τις κυβερνήσεις όλων των αστικών κομμάτων που διακυβέρνησαν(ΝΔ,ΠΑΣΟΚ,ΣΥΡΙΖΑ,ΑΝΕΛ,ΛΑΟΣ). Δεν είναι τυχαία η αντίστοιχη εικόνα σε μια σειρά χώρες της Ευρωπαϊκή Ένωσης. Ακολούθησαν το γνωστό παραμύθι πως ο ιδιωτικός τομέας θα «αναβαθμίσει» τον δημόσιο τομέα. Και τα αποτελέσματα τα βιώνουν τραγικά οι λαοί της Ευρώπης, την ίδια ώρα που τα σεντούκια των επιχειρηματικών ομίλων και στον χώρο της υγείας ξεχειλίζουν.

Οι συνέπειες των παραπάνω και στην Ξάνθη αποτυπώνονται στα στοιχεία της ερώτησης που κατέθεσε το ΚΚΕ για τις ελλείψεις σε γιατρούς στο Γενικό Νοσοκομείο της Ξάνθης τον Ιούλη του 2019 «Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι το ήδη υπάρχον ιατρικό προσωπικό, που κατέχει οργανικές θέσεις, αποτελεί το 60% του προβλεπομένου. Επιπλέον μέχρι το τέλος του έτους τέσσερις ακόμα γιατροί αποχωρούν ενώ κανένας νέος δεν πρόκειται να προσληφθεί σε οργανική θέση. Ο μέσος όρος ηλικίας των υπηρετούντων γιατρών είναι τα 53 έτη. Δεκατρείς επικουρικοί γιατροί καλύπτουν μέρος των κενών, αλλά σύντομα, σε επτά από αυτούς, λήγει η θητεία, ενώ από τις 64 θέσεις ειδικευομένων είναι καλυμμένες οι 36.». Ενώ ούτε 2 μήνες πριν, τον Φλεβάρη, σε ανακοίνωσή τους οι νοσοκομειακοί γιατροί ανέφεραν «Είναι επαναλαμβανόμενη επωδός ότι το Νοσοκομείο Ξάνθης έχει σοβαρές ελλείψεις  γιατρών και λειτουργεί χάρις στις υπερπροσπάθειες των ήδη υπηρετούντων. Αντί προσλήψεων κυκλοφορούν συνέχεια εξαγγελίες προσλήψεων χωρίς υλοποίηση, επικουρικοί γιατροί προσπαθούν να καλύψουν τα κενά και όπου αυτό δεν είναι εφικτό επιστρατεύεται η γνωστή μέθοδος ράβε-ξήλωνε δηλ. αποσπάσεις γιατρών από άλλες Κλινικές ή άλλα Νοσοκομεία».  Ενώ για την κατάσταση της ΠΦΥ συνέχιζαν «Οι δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης ανύπαρκτες με αποτέλεσμα το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου να δέχεται τεράστια φόρτο από επουσιώδη περιστατικά».

             Κι ενώ κανείς θα περίμενε πως ΤΩΡΑ, μπροστά σε ό,τι όλοι λενε πως έρχεται, αυτή τη στιγμή θα γίνονταν μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού για να μπορέσει να ανταπεξέλθει το δημόσιο σύστημα υγείας στην Ξάνθη, στις 31 Μάρτη στην ενημέρωση του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας ειπώθηκε πως διατέθηκαν από το Στρατό 2 στρατιωτικοί γιατροί και 2 νοσηλευτές στο Κέντρο Υγείας Εχίνου που μεταφέρθηκε στη Σμίνθη, ενώ 2 στρατιωτικοί γιατροί και 2 νοσηλευτές διατεθήκαν και στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης. Δεν ξέρουμε αν ενισχύθηκε με στρατιωτικούς γιατρούς και νοσηλευτές και το 212 ΚΙΧΝΕ όπως τονίζονταν η ανάγκη στην ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης, Θανάσης Παφίλης και Γιάννης Δελής στις 18 Μάρτη αναδεικνύοντας προβλήματα που υπήρχαν και φανήκαν γλαφυρά και με την πρόσφατη έλλειψη σε μέσα ατομικής προστασίας για την οποία έκανε άμεση παρέμβαση το ΚΚΕ. Προχτές στο δελτίο τύπου της Διοίκησης του ΓΝΞ δεν αναφέρθηκε τίποτα για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ενώ λίγη ώρα μετά με δελτίο τύπου ο βουλευτής της ΝΔ «ενημέρωνε» για 38 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού με 24μηνες συμβάσεις χωρίς κανένα γιατρό. Άρα μέχρι στιγμής μηδενικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

             Βέβαια, μην παραλείψουμε πως την ίδια ώρα που το κράτος δεν κάνει καμιά κίνηση για επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, για επίταξη όλων των διαθέσιμων μέσων ατομικής προστασίας, για ένταξή τους σε κεντρικό σχεδιασμό διαχείρισης του προβλήματος, με ιδιαίτερη έμφαση προβάλλονται «χορηγίες» και «δωρεές» μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, του «επιχειρείν» όπως λένε.

             ΤΩΡΑ είναι η ώρα να δυναμώσουμε την φωνή μας για ενίσχυση του Νοσοκομείου Ξάνθης και των υπόλοιπων δομών υγείας. ΤΩΡΑ πριν είναι αργά πρέπει να δυναμώσει η διεκδίκηση για να προστατευθεί η υγεία των εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, αγροτοκτηνοτρόφων, στρατευμένων, συνολικά του λαού της Ξάνθης.

            Η κινητοποίηση που εξάγγειλε η ΟΕΝΓΕ στις 7 Απρίλη, μέρα πανελλαδικής δράσης για την Υγεία πρέπει να σημάνει συναγερμό σε κάθε σωματείο της Ξάνθης ώστε με κάθε πρόσφορο τρόπο να φτάσουν παντού τα μηνύματα:

“Διεκδικούμε μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών υγειονομικών.

“Πλήρης επίταξη άνευ όρων κλινών, κλινικών, κρεβατιών ΜΕΘ, εξοπλισμού εργαστηρίων και του προσωπικού του ιδιωτικού τομέα περίθαλψης και ένταξή του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

“ΜΑΠ – Μέσα Ατομικής Προστασίας για όλους τους υγειονομικούς.

ΤΩΡΑ δίνουμε τη μάχη για να σωθεί ο λαός αλλά και για να ανοίξει ο προβληματισμός για την άλλη κοινωνία, τη σοσιαλιστική – κομμουνιστική. ΤΩΡΑ που ανοίγουν τα αυτιά κάθε καλοπροαίρετου ανθρώπου που βλέπει ότι η οργάνωση της κοινωνίας με βάση το κέρδος είναι ο ορατός εχθρός που εμποδίζει την ανθρωπότητα σχεδιασμένα να βάλει στην υπηρεσία του ανθρώπου όλα τα διαθέσιμα μέσα για να πολεμήσει τον αόρατο εχθρό COVID 19.

ΥΓ Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε μια αναφορά στον τραγέλαφο με τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές των εστιών Κιμμερίων και ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ που ενώ η Ξάνθη βρίσκεται σε αυτήν την κατάσταση ζητήθηκε από Υπουργείο και ΔΠΘ να εγκαταλείψουν τα δωμάτιά τους ενάντια σε ό,τι λέγεται για την ανάγκη να μην υπάρχουν μετακινήσεις για να αποφευχθεί η διασπορά του ιού!

 

Νίκος Φρέγκογλου, μέλος του Γρ.Περιοχής ΑΜΘ του ΚΚΕ , γραμματέας της ΤΕ Ξάνθης του ΚΚΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button