Ειδήσεις

Λάστιχα και αυτοκίνητο

Τα ανταλλακτικά αυτοκινήτου είναι ένα μεγάλο μέρος των οχημάτων, καθώς είναι απαραίτητα όταν κάποια μηχανήματα ή εξαρτήματα του αυτοκινήτου μας έχουν αρχίσει να φθείρονται, δεν μπορούν να επισκευαστούν και χρειάζονται αλλαγή.

Φυσικά, το θετικό είναι ότι μπορούμε εύκολα να βρούμε στην αγορά πληθώρα από ανταλλακτικά από όποια μάρκα αυτοκινήτου χρειαζόμαστε.

Μια εξίσου σημαντική αλλαγή όμως που πρέπει να γίνεται συχνά στο αμάξι μας, είναι η αλλαγή των ελαστικών, δηλαδή η αντικατάσταση του λάστιχου της ρόδας με καινούρια.

Σύμφωνα με μελέτες που έγιναν πανευρωπαϊκά  μια από τις κύριες αιτίες τροχαίων ατυχημάτων  είναι τα ελαστικά με λάθος πίεση ή με ελάχιστη πίεση.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις εξής συμβουλές για τα ελαστικά του αυτοκινήτου σας:

  • Ελέγξτε την πίεση των ελαστικών του αυτοκινήτου σας τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Η λάθος πίεση στα ελαστικά έχει άμεσες συνέπειες  στην οδική συμπεριφορά του οχήματος, αλλά και σοβαρές επιπτώσεις στη συνολική ασφάλεια και τη ζωή των ελαστικών. Αυτό οδηγεί σε πρόωρη και ανομοιόμορφη φθορά πέλματος στις εξωτερικές πλευρές τους. Γι ‘αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να ελέγχουμε την πίεση των ελαστικών τουλάχιστον μία φορά το μήνα και  πριν από κάθε μεγάλο ταξίδι.
  • Προσοχή χρειάζεται όταν μετά από οπτικό έλεγχο των ελαστικών, παρατηρηθεί  υπερβολική ή ανομοιόμορφη φθορά πέλματος, στα πλαϊνά, τυχόν ρωγμές ή εξογκώματα στο πέλμα ή εντοπιστεί ξένο αντικείμενο όπως βίδα, καρφί ή γυαλί. Σε κάθε απο τις παραπάνω περιπτώσεις  πρέπει να ελεγχθεί το ελαστικό απο ειδικό τεχνίτη για διάγνωση και επισκευή.
  • Η κακή ευθυγράμμιση του συστήματος διεύθυνσης και της ανάρτησης και η κακή ζυγοστάθμιση των τροχών είτε μπροστά είτε πίσω μπορεί όχι μόνο να επηρεάσουν αρνητικά την αίσθηση του τιμονιού και την ευστάθεια του οχήματος, αλλά επίσης να προκαλέσουν  ταχεία και ανομοιόμορφη φθορά των ελαστικών. 
  • Τους καλοκαιρινούς μήνες τα ελαστικά μας ταλαιπωρούνται ιδιαίτερα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Επίσης στη χώρα μας τα ελαστικά δουλεύουν χειμώνα-καλοκαίρι σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη που οι οδηγοί αλλάζουν από καλοκαιρινά σε χειμερινά λόγω καιρικών συνθηκών. Γι’ αυτό δεν αμελούμε να προχωράμε σε αντικατάσταση με αξιόπιστα ανταλλακτικά.
  • Φροντίζουμε λοιπόν να ελέγχουμε τις πιέσεις στα ελαστικά του αυτοκινήτου μας μια φορά το μήνα, να κάνουμε ένα οπτικό έλεγχο της κατάστασης  των ελαστικών για παν ενδεχόμενο, να επισκευάζουμε άμεσα τις ζημιές που προκλήθηκαν από τη χρήση σε έμπειρους τεχνικούς, να ελέγχουμε την ζυγοστάθμιση των τροχών κάθε 15.000χλμ και να κάνουμε ευθυγράμμιση όταν χρειάζεται.
  • Τέλος πρέπει να αλλάζουμε τα ελαστικά μας όταν παρατηρήσουμε ότι δεν φρενάρουν όπως όταν ήταν καινούρια, όταν γλιστράνε σε βρεγμένο δρόμο ή  όταν αρχίζουν να φαίνονται τα πρώτα σημάδια κόπωσης στο πέλμα τους.

Έτσι, λοιπόν, μαζί με τα νέα ανταλλακτικά αυτοκινήτου που μπορεί να χρειαστεί το όχημά μας, δεν παραβλέπουμε να ελέγχουμε συχνά τα λάστιχά του, ώστε να παραμένουμε ασφαλείς κατά την οδήγηση.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button