Ειδήσεις

Super market η υγειονομική βόμβα
Γράφει ο Οικονομολόγος Κομνηνός Γεώργιος

Σε προηγούμενο  άρθρο  μου ,επεσήμανα πως ,παρά τις απαγορεύσεις μετακίνησης και το σύνθημα ΄΄μένουμε σπίτι΄΄,το 95% των κινδύνων μετάδοσης του ιού ,μένει σχεδόν εκτός της πρόνοιας της πολιτικής προστασίας.

Όλη η στόχευση της πολιτικής προστασίας ,είναι η απόσταση μεταξύ των μελών της κοινότητας.

Με το να απαγορεύουμε την κίνηση εξω, δεν κερδίζουμε σχεδόν τίποτα, καθώς εάν  κυκλοφορούσαμε  έξω σε απόσταση 4-5 μέτρα μακριά, θα είμασταν 100% ασφαλείς.

Καταλαβαίνω ότι η απαγόρευση γίνεται, γιατί και ανευθυνότητα θα υπάρχει ,αλλά και ο κίνδυνος  για κατά λάθος στενή επαφή  θα υπήρχε.

Όμως ο τεράστιος κίνδυνος ,ελλοχεύει στις επιτρεπόμενες μετακινήσεις εκτός σπιτιού .Στις δράσεις δηλαδή Β1,Β2 και Β3 ,όπου  αναγκαστικά ερχόμαστε πολύ κοντά με τους συνανθρώπους μας.

Ζήτησα συγκεκριμένα, αυστηρά μέτρα, κατά την επίσκεψη μας  σε ιατρεία, αλλά κυρίως σε καταστήματα τροφίμων (supermarket, οπωροπωλεία, κλπ),και κατά την επίσκεψη μας στις τράπεζες.

Πρέπει θεωρώ να επιβληθεί υποχρεωτικά, η μάσκα σε όλους μας, όταν μπαίνουμε σε τέτοιους χώρους. Επίσης να βάζουμε απολυμαντικό και να  φοράμε τα πολύ λεπτά ναύλον, φθηνά γάντια , όταν μπαίνουμε σε μαγαζί (οπωροπωλεία market κλπ) που αγγίζουμε τα προϊόντα.

Το πιο σημαντικό όμως ,είναι να προστατευθούν οι εργαζόμενοι, πωλητές ,οι κοπέλες στα ταμεία κλπ, με απόλυτα προστατευτικά μέσα. Εννοώ να βάλουν  μάσκες και προστατευτικά ,που είτε θα έχουν μπροστά τους ή θα  φορούν  όπως οι νοσοκόμες.

Πρέπει να αντιληφθούμε ότι, αν ενας εργαζόμενος στο ταμείο μολυνθεί και είναι και ασυμπτωματικός (το πιο πιθανό για νέα άτομα),τότε επειδή βρίσκεται δίπλα μας, σε απόσταση λιγότερο του μέτρου, είναι πολύ πιθανόν να κολλήσει δεκάδες η εκατοντάδες πελάτες σε μία μέρα!!!!!

Ήδη  χώρες όπως η Αυστρία κλπ, άρχισαν να το εφαρμόζουν .

Κύριοι υπεύθυνοι, λάβετε μέτρα πριν εκραγεί η ωρολογιακή υγειονομική βόμβα, που λέγεται supermarket!

Όσο για τις τραπεζικές συναλλαγές που ισχύουν τα ίδια, προτείνω την κάθετη μείωση των από κοντά προσωπικών συναλλαγών.

Οι τράπεζες ,μας δίνουν όλα τα εργαλεία, ώστε το 95% των τραπεζικών μας συναλλαγών ,να μπορούν να γίνονται από το σπίτι και από το γραφείο μας.

Για να τα μάθουμε όμως όλα γρήγορα ,πρότεινα να αυξηθεί το αναγκαίο ποσοστό των ηλεκτρονικών μας συναλλαγών επι του εισοδήματος μας, στο 50-70%. Οι δε τράπεζες να  επιβαρύνουν την όποια φυσική συναλλαγή στον γκισέ, με κόστος πολλαπλάσιο πχ, πέντε φορές πάνω, από το κόστος της ηλεκτρονικής συναλλαγής ,τουλάχιστον προσωρινά.

Αν αυτό γίνει, οι τράπεζες θα μειώσουν κάθετα το κόστος τους και θα πρέπει στη συνέχεια να μειώσουν τις χρεώσεις τους προς όφελος όλων μας.

Είμαι σίγουρος ότι σε μία εβδομάδα ,όλοι μας θα γίνουμε expert και πρώτα  οι παππούδες ,που δεν θα χρειάζεται πια να πηγαίνουνε στις τράπεζες !

Όσο για τις μάσκες, άκουσα πως μπορούμε να τις ξαναχρησιμοποιήσουμε αφού απολυμανθούν . Αλλά δεν έχουν δοθεί ανάλογες οδηγίες για το πώς μπορεί να γίνει αυτό.

Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να τις στερούμε από το υγειονομικό προσωπικό , που τόσο ανάγκη τις έχει την περίοδο αυτή.

Πιστεύοντας  πως ιδέες και προτάσεις ,για μελέτη από τους αρμόδιους ,κατέθεσα και όχι σοφίες ,διατελώ

                                      Για τις Ομαδές Κοινωνικής Δράσης

                                               Κομνηνός Γεώργιος

                                                  Οικονομολόγος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button