Ειδήσεις

Το κτηματολόγιο και οι διαφορές του από το υποθηκοφυλακείο

Πολλοί είναι οι εντολείς που έρχονται στο δικηγορικό γραφείο μου και με ρωτούν τι το καινούργιο φέρνει το κτηματολόγιο. Τους απαντώ λοιπόν πως το κτηματολόγιο αποτελεί την αναγκαία μετεξέλιξη του υποθηκοφυλακείου και συνιστά χωρίς αμφιβολία τον επικαιροποιημένο εγγυητή των εμπραγμάτων δικαιωμάτων. Οι κυριότητες, οι επικαρπίες και οι υποθήκες των πολιτών διαφυλάσσονται πληρέστερα και ακριβέστερα με το κτηματολόγιο.

 Στο άρθρο 17 του Συντάγματος μας, προβλέπεται η προστασία και η καθολική ισχύς της ιδιοκτησίας και συνακόλουθα των εμπραγμάτων δικαιωμάτων. Το γεγονός της αντίταξης τους έναντι πάντων, επιβάλλει τη δημοσιότητα αυτών. Το κτηματολόγιο επιτελεί αυτή ακριβώς τη λειτουργία, να γνωρίζει δηλαδή ο κάθε τρίτος που ενδιαφέρεται για κάποιο ακίνητο αν ανήκει σε κάποιον άλλον ή υπάρχει κάποιο βάρος σε αυτό. Το κτηματολόγιο, αυτός ο νεοεισαχθείς φορέας δημόσιας πίστης, άρχισε να κάνει αισθητή την εμφάνιση του με το νόμο 2308/1995, με τον οποίο ξεκίνησε η πιλοτική κτηματογράφηση σε 340 ΟΤΑ, βελτιώνοντας με την οργανωτική του υπεροχή τη καθημερινότητα του πολίτη. Ας δούμε λοιπόν τα πλεονεκτήματα του κτηματολογίου σε σχέση με το υποθηκοφυλακείο.

 Το κτηματολόγιο υπερέχει λοιπόν στα ακόλουθα: Α) Στο γεγονός πως σε σχέση με το υποθηκοφυλακείο είναι βασισμένο στο κτηματοκεντρικό σύστημα δημοσιότητας και όχι στο προσωποκεντρικό. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως όποιος θέλει να λάβει γνώση για την ύπαρξη ή την ανυπαρξία ορισμένων δικαιωμάτων θα αναζητήσει το ακίνητο με τον Κωδικό Αριθμό Ειδικού Κτηματολογίου, γνωστό και ως ΚΑΕΚ και εκεί θα βρει ποια είναι τα πρόσωπα που έχουν δικαιώματα στο συγκεκριμένο ακίνητο. Με το κτηματολόγιο λοιπόν μπορούμε πιο εύκολα να αναζητήσουμε τον ιδιοκτήτη ενός ακινήτου ή να διαπιστώσουμε αν αυτό έχει βάρη (υποθήκες, προσημειώσεις, αγωγές, κατασχέσεις κ.τ.λ). Β) Το κτηματολόγιο λειτουργεί ως τεκμήριο ακρίβειας και εγγύησης των νομικών πληροφοριών. Συγκεκριμένα, σε αντίθεση με το βιβλίο μεταγραφών το οποίο κατ’ άρθρον 1198 ΑΚ επιβάλλει τη δημοσιότητα των εμπραγμάτων δικαιοπραξιών για το ενεργό αυτών, στο κτηματολόγιο κατοχυρώνεται επιπρόσθετα και η ουσιαστική δημοσιότητα της εμπράγματης κτήσης. Κάθε πράξη που κατοχυρώνεται στο κτηματολόγιο έχει υποστεί ουσιαστικό έλεγχο νομιμότητας, τόσο για τη διασφάλιση της απόλυτης ακρίβειας της πληροφορίας όσο και για τη παροχή της μεγαλύτερης δυνατής προστασίας των συναλλασσομένων. Γ) Με το κτηματολόγιο γίνεται πλέον πραγματικότητα η εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στα ειδικά χαρακτηριστικά του ακινήτου ( όπως είναι η θέση του, τα όρια του, το μέγεθος του, η μορφή του), με την εγγύηση που παρέχει για το αληθές των πληροφοριών το δημόσιο. Πληροφορίες όπως το τοπογραφικό διάγραμμα ή τα σύνορα του ακινήτου δεν υπήρχαν στα υποθηκοφυλακεία όπου το ακίνητο απεικονιζόταν λεκτικά στο συμβόλαιο. Πλέον με το κτηματολόγιο παρέχεται μια ολοκληρωμένη, σφαιρική εικόνα μιας ακίνητης περιουσίας διαθέσιμη σε κάθε ενδιαφερόμενο.

 Συνοψίζοντας, το κτηματολόγιο τοποθετεί στο επίκεντρο την ιδιοκτησία και όχι τον ιδιοκτήτη, αυξάνει την ακρίβεια των παρεχόμενων πληροφοριών καθώς και τη πιστότητα αυτών και τέλος κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη διότι μπορούμε με αφορμή μια ιδιοκτησία να λάβουμε περισσότερες πληροφορίες σε λιγότερο χρόνο.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button