Ειδήσεις

ΗΧΗΣΤΕ ΟΙ ΣΑΛΠΙΓΓΕΣ…
Γράφει ο Στέλιος Αρσενίου

Ηχήστε οι σάλπιγγες…Καμπάνες βροντερές,
δονήστε σύγκορμη τη χώρα πέρα ως πέρα…
Απόσπασμα από το ποίημα Παλαμάς που έγραψε στις 28 Φεβρουαρίου 1943, την επομένη του θανάτου του Κωστή Παλαμά ο Άγγελος Σικελιανός, λίγες στιγμές πριν την εξόδιο ακολουθία του.
Στις 27 Φεβρουαρίου 1943 έφευγε από τη ζωή, σε ηλικία 84 ετών, ο σπουδαίος Έλληνας ποιητής Κωστής Παλαμάς.
Το νέο θανάτου του επιφανέστερου ποιητή της γενιάς του 1880 κυκλοφόρησε με αστραπιαία ταχύτητα στην κατοχική Αθήνα.
΄΄ Χτες βράδυ, μια ακατανόητη είδηση μας ήρθε. Μια είδηση ασύλληπτη. Ο Γέρο – Παλαμάς πέθανε. Είχαμε ξεχάσει πως ήτανε θνητός ΄΄ γράφει στο προσωπικό της ημερολόγιο η Ιωάννα Τσάτσου.
Από νωρίς το πρωΐ της 28ης Οκτωβρίου πλήθος λαού άρχισε να συγκεντρώνεται στο Α΄ Νεκροταφείο της Αθήνας.
Ο πνευματικός κόσμος της χώρας έδωσε βροντερό ΄΄ παρών ΄΄. Παρούσες οι γερμανικές και ιταλικές κατοχικές δυνάμεις, όπως και ο δοτός Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Λογοθετόπουλος.
Αυτό δεν απέτρεψε τη μετατροπή της κηδείας σε εκδήλωση πατριωτικής έξαρσης.
΄΄ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΕΡΕΤΡΟ ΑΚΟΥΜΠΑΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΄΄ είπε εύστοχα ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός δίνοντας το πνεύμα ομόθυμης παρουσίας του λαού στην κηδεία.
΄΄ Με μια φωνή όσο ποτέ δυνατή ΄΄ απήγγειλε το ποίημα Παλαμάς που είχε γράψει ώρες πριν.
Σήμερα στην Αθήνα στις 11 το πρωΐ, δημοσία δαπάνη, με τη σημαία μεσίστια στην Ακρόπολη λόγω εθνικού πένθους κηδεύεται σε στενό οικογενειακό περιβάλλον λόγω κορωνοϊού ο Μανώλης Γλέζος.
Σύμπας ο λαός, η ηγεσία, οι πολιτικές δυνάμεις με κατατεθειμένο θαυμασμό – σεβασμό κλίνουν το γόνυ στο ΑΙΩΝΙΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ.
Μηνύματα στην οικογένεια, τη χειμαζόμενη χώρα καταφθάνουν από όλο τον κόσμο.
Δυο γενιές μπροστά όλος αυτός ο κόσμος αναγνώριζε στους Μανώλη Γλέζο – Λάκη Σάντα την πρώτη πανευρωπαϊκής κλίμακας αντιστασιακή ενέργεια, όταν, τη νύχτα της 30ης με 31ης Μαΐου 1941 σκαρφάλωσαν στα ΒΡΑΧΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ, κατέβασαν από εκεί το μισητό σύμβολο του κατακτητή, τη σβάστικα, με μοναδικά τους ΄΄ όπλα ΄΄ ένα φαναράκι και ένα σουγιά. Η ποινή ερήμην σε θάνατο.
Δεκαέξι χρόνια της ζωής του πέρασε σε φυλακίσεις, εξορίες, κατατρεγμούς λογής λογής, ο Μανώλης Γλέζος.
Η τελευταία δημόσια παρουσία – παρέμβαση του Μανώλη Γλέζου ήταν στη δίκη της Χρυσής Αυγής το 2018, όταν με τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, πήγε και κάθισε στο πλευρό της μητέρας του Μάγδας.
Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΠΑΡΤΙΖΑΝΟΣ όπως τιτλοφορείται το ντοκιμαντέρ του Ανδρέα Χατζηπατέρα για το Μανώλη Γλέζο θα αναπαύεται αιώνια στην ΑΤΤΙΚΗ ΓΗ όπου έγινε ΣΥΜΒΟΛΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ.
Η πατρίδα μας σε οικονομική περιδίνηση, αφαίμαξη, πέρα από τον Κορωνοϊό, με τα νειάτα να επιζητούν επιβίωση στις γειτονιές του κόσμου, ζει την κατοχή με παραλλάσσουσα μορφή.
Πάραυτα αντιστέκεται, σε ορατούς και αόρατους εχθρούς.
΄΄ ΗΧΗΣΤΕ ΟΙ ΣΑΛΠΙΓΓΕΣ…΄΄
΄΄ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΕΡΕΤΡΟ ΑΚΟΥΜΠΑΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΄΄.
Με τα λόγια αυτά του Άγγελου Σικελιανού η Μητροπολιτική Ελλάδα, ο Μείζων Ελληνισμός αποχαιρετάμε το Μανώλη Γλέζο.
Καλό ταξίδι.
Στέλιος  Αρσενίου
.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button