Και οι αγρότες της Ξάνθης

Στα δύο είναι κομμένη η χώρα από τις κινητοποιήσεις των αγροτών. Οι παραγωγοί της χώρας δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους με δυναμικές κινητοποιήσεις.

Και οι αγρότες  της Ξάνθης


Στα δύο είναι κομμένη η χώρα από τις κινητοποιήσεις των αγροτών. Οι παραγωγοί της χώρας δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους με δυναμικές κινητοποιήσεις.


Στην περιοχή μας πρώτοι έβγαλαν τα τρακτέρ στους δρόμους οι αγρότες της Χρυσούπολης και ακολούθησαν και της Ροδόπης, οι οποίοι προχωρούν σε συμβολικό κλείσιμο της Εγνατίας Οδού. .


Σε ότι αφορά τους αγρότες της Ξάνθης, αν και δε μας έχουν συνηθίσει σε αυτού του είδους κινήσεις διαμαρτυρίας και διεκδίκησης, φαίνεται πως και αυτοί προσανατολίζονται να μπουν στο χορό των δυναμικών κινητοποιήσεων. Ήδη τα συνδικαλιστικά τους όργανα οργανώνονται προς αυτή την κατεύθυνση και δεν αποκλείεται μέσα στις επόμενες ημέρες να δούμε τους αγρότες της Ξάνθης να κλείνουν τη γέφυρα το Νέστου, ή να ενώνονται μαζί με συναδέλφους τους γειτονικών νομών στους κόμβους της Εγνατίας.


 



Απρόβλεπτα έξοδα


για το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης 


Το χέρι στην τσέπη καλείται να βάλει η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ξάνθης, προκειμένου να φέρει στην πρότερα κατάσταση την εικόνα του κτιρίου του. Μπορεί η κατάληψη του κτιρίου να έληξε από προχθές, οι καταληψίες όμως άφησαν έκδηλη τη σφραγίδα τους. Οι ζημιές στους τοίχους του κτιρίου, εσωτερικά και εξωτερικά είναι μεγάλες και η αποκατάστασή τους κρίνεται αναπόφευκτη και άμεση.


Η διοίκηση του ΕΚΞ θα πρέπει σύντομα να αναθέσει σε ελαιοχρωματιστές να βάψουν το κτίριο, το οποίο βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης και η  εικόνα που παρουσιάζει μόνο αρνητικούς συνειρμούς προκαλεί.


Όσο για το κόστος που είναι μεγάλο και πράγματι προβληματίζει τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, αναγκαστικά θα το επωμιστούν τα ίδια τα μέλη, τα Σωματεία του ΕΚΞ.   


 



Κινητικότητα για το Περιφερειακό


 Σχέδιο ΔιαχείρισηςΑπορριμμάτων


Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η Περιφέρεια Α.Μ-Θ  μαζί με τη ΔΙΑΜΑΘ την υλοποίηση του Σχεδίου Διαχείρισης των Απορριμμάτων.


Ήδη τρεις εργολάβοι έχουν εγκατασταθεί για τη δημιουργία των ΣΜΑ, των Σταθμών Μεταφόρτωσης, ενώ βρίσκεται προς το τέλος του και ο διαγωνισμός για την προμήθεια του απαραίτητου υλικού.


 Οι ημερομηνίες που μπαίνουν από εδώ και πέρα είναι τακτές με σαφές και απαρέγκλιτο χρονοδιάγραμμα.


Παράλληλα η μελέτη του Σχεδίου Αποκομιδής των Απορριμμάτων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχει κατατεθεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ και στη Δ/νση Δημοσίων Έργων. Καθοριστικής σημασίας  για την επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών υλοποίησης του Σχεδίου ήταν  η απόφαση του Γενικού  Γραμματέας ΑΜ-Θ, Δημήτρη Σταμάτη να ηγηθεί της όλης προσπάθειας.


 



Οι Ξανθιώτες μαθητές


εκφράζουν την κοινωνική τους ευαισθησία  


Οι κινήσεις κοινωνικής προσφοράς των μαθητών σχολείων του νομού, όπως των παιδιών του 3ου Γενικού Λυκείου Ξάνθης, αλλά  και του Λυκείου και Γυμνασίου της Γλαύκης μόνο ελπιδοφόρα και αισιόδοξα μηνύματα γεννούν.


Δίνουν και την καλύτερη απάντηση και σε όλους εκείνους που σπεύδουν να χαρακτηρίζουν  τους νέους ως καλοπερασάκηδες και αργόσχολους, αποστασιοποιημένους από τα προβλήματα του τόπου και όχι μόνο.


Αξίζουν πράγματι συγχαρητήρια και αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση  όχι μόνο για τους συνομήλικούς τους, αλλά και για  όλους εμάς, οι μαθητές του 3ου Λυκείου που προσέφεραν τη βοήθεια τους στο Τραπέζι της Αγάπης  για τους άπορους της πόλης, για το οποίο φροντίζει καθημερινά η Μητρόπολη Ξάνθης.


Όπως επίσης συγκίνηση προκαλεί σε όλους η κίνηση των μαθητών της Γλαύκης να συγκεντρώσουν, τρόφιμα και φάρμακα, αλλά και να μαζέψουν και χρήματα-πάνω από 1000 ευρώ- για το λαό της Παλαιστίνης  στην αιματοκυλισμένη Λωρίδα της Γάζας.  


 



Στα χαρτιά ακόμα


 οι αυτόνομες κατοικίες για τα ΑμεΑ


Πριν από μερικά χρόνια είχε κάνει γνωστό το όνειρό του ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου, κ. Παντελεήμονας, αυτό της δημιουργίας αυτόνομων κατοικιών για τα παιδιά του Ψυχολογικού Κέντρου Ξάνθης. 


Συγκεκριμένα σκέψη και στόχος του ήταν να κατασκευαστούν αυτόνομες κατοικίες με εργαστήρια, ώστε παιδιά του Ψυχολογικού Κέντρου, που ενηλικιώνονται και δεν έχουν συγγενικά πρόσωπα για να τα φροντίσουν, να μπορούν να διαμένουν σε αυτές και να κοινωνικοποιούνται.


Η πρόταση αυτή βρήκε πολλούς υποστηρικτές μεταξύ των οποίων και η νομαρχία και έκτοτε ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου προκείμενου να ενταχθεί σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για χρηματοδότηση.


Παρ’ όλες όμως τις δεσμεύσεις και υποσχέσεις πως το έργο αυτό θα εντάσσονταν σε κάποιο πρόγραμμα του Γ’ΚΠΣ αυτό δεν έγινε ποτέ. Έτσι η πρόταση μέχρι στιγμής παραμένει στα χαρτιά, ενώ υπάρχει μια νέα υπόσχεση πως θα χρηματοδοτηθεί μέσα από το ΕΣΠΑ.


Χαρακτηριστική ήταν και η σχετική δήλωση που έκανε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης, κ. Παντελεήμονας στην εφημερίδα μας για το θέμα. “Στο Γ’ ΚΠΣ  δυστυχώς δεν μας το ενέταξαν, υποσχέθηκαν όμως στο νέο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, στο ΕΣΠΑ.


Είναι κάποια χρόνια που είχαμε φτάσει σε ένα σημείο που να λέμε δημοπρατούμε και κάποια στιγμή νιώσαμε να βρισκόμαστε στο κενό. Και βέβαια εγώ προσωπικά πιέζομαι γιατί βλέπω τις ανάγκες των παιδιών και βλέπω την αγωνία των γονέων. Οι οποίοι μου λένε ότι , εντάξει όσο εμείς είμαστε στη ζωή, θα τα φροντίζουμε, μετά τι γίνεται; Πρέπει κάπου να εμπιστευτούμε τα παιδιά μας”.     

Σχετικά Άρθρα

Back to top button