Ειδήσεις

Ο πόλεμος κατά του Κορονοϊού
Γράφει ο Οικονομολόγος Κομνηνός Γεώργιος

Μας φαινόταν σαν από ταινία τρόμου, όταν πριν 1,5 μήνα βλέπαμε τους έρημους δρόμους της Γιουχάν στην Κίνα.

Τελικά ο εχθρός, λόγω και της ταχύτητας επικοινωνίας και μετακίνησης των ανθρώπων, έφτασε και στην πατρίδα μας.

Χάρη στα έγκαιρα και αποτελεσματικά μέτρα που πήρε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, η Ελλάδα δείχνει να τα πάει καλύτερα από όλους στην Ευρώπη.

Έγκαιρο κλείσιμο σχολείων. Κλείσιμο μετά καταστημάτων, εκτός των αναγκαίων για την λειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας, όταν δεν αποτελούν κίνδυνο εξάπλωσης του ιού.

Όλα τα μέτρα έχουν ένα στόχο, να μας αναγκάσουν να είμαστε μακριά ο ένας από τον άλλον.

Πόσο μακριά;  Πάνω σου λέει από 2 μέτρα. Και για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει λέει να μείνουμε κλεισμένοι στα σπίτια μας.

Απαγορεύεται να βγούμε εκτός από του να πάμε σε 1)ιατροφαρμακείο, 2)σε μάρκετ, 3)τράπεζα, 4)σε βοήθεια ηλικιωμένων, 5)κοινωνικές τελετές και 6)για άσκηση ή βόλτα με τον σκύλο μας, κοντά στο σπίτι μας. 

Καλό θα ήταν να μπορούμε, αντί για μια δουλειά να βάζουμε στο sms δυο –τρεις, πχ. 1,6 ή 1,2 ,3 κλπ. 

Θέλω όμως να μείνω στο τελευταίο, την σωματική άσκηση.

Δεν κατάλαβα δηλαδή γιατί επιτρέπεται να βγούμε για άσκηση μόνο μέσα στην πόλη και όχι σε πιο απομακρυσμένα σημεία, εκτός των μικρών αστικών πόλεων, όπου μπορεί να είμαστε εντελώς μακριά από κάθε συνάνθρωπο.

Σήμερα δυστυχώς παρατηρείται το φαινόμενο,  σ’ όλες τις πόλεις να βγαίνουμε όλοι μαζί στους ίδιους γνωστούς δρόμους, όπου συνηθίζαμε  να κάνουμε βόλτες και τον παλιό καλό καιρό, προ δηλαδή κορονοϊού.

Στη Θεσσαλονίκη δηλ. όλοι στην νέα παραλιακή, στην Ξάνθη στην Εκτενοπόλ, τη γνωστή μας με το παρατσούκλι οδό “by-pass” κλπ.

Λογικό λοιπόν είναι όταν σε μια πόλη κλείνουν όλα τα πάρκα και τα περιαστικά δάση, να μαζεύονται πολλά άτομα στην ίδια περιοχή για να περπατήσουν έστω για μισή ή μια ώρα. 

Θέλω λοιπόν με όλο το θάρρος να θέσω προς μελέτη, απο τους υπεύθυνους (Πολιτική Προστασία, Νομαρχία, Δημάρχους κλπ) τα πιο κάτω, πάντα με την αίσθηση, ότι δεν «κομίζω γλαύκα εις Αθήνας» και του όποιου ενδεχόμενου λάθους μου.

Προτείνω λοιπόν αντί των οριζόντιων απαγορεύσεων, όπως στην παραλιακή της Θεσσαλονίκης 

  1. Περπατάμε αυστηρά γύρω από τα σπίτια μας πχ. 1-2 τετράγωνα ή δρόμους, για να σκορπίσουμε εντελώς μέσα στις πόλεις.
  2. Περπατάμε επίσης σε όλες τις εκτός πόλης διαδρομές, δρόμους και τα περιαστικά δάση, πάντα απέχοντας πάνω από 20-50 μέτρα ο ένας από τον άλλον. Ευκαιρία για πατριδογνωσία.
  3. Πηγαίνουμε στους μπαξέδες και τα παραλιακά μας, όπου είμαστε μόνο στο χώρο μας (50-100μέτρα μακριά από κάθε άλλο άτομο). Το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Όσο για τον έλεγχο, είναι ευκολότερο από ότι στα σπίτια, όπου κάποιοι ανεύθυνοι μπορεί να μαζευτούν 4-5 και να πιούν ένα ουζάκι!

Σε σχέση με τις τράπεζες, όλοι e-banking, πάγιες εντολές πληρωμής λογαριασμών και αύξηση του ποσοστού των υποχρεωτικών ηλεκτρονικών πληρωμών (e-banking, κάρτες, κλπ) μέχρι εκεί που πάει όπως, πχ. στην Ευρώπη μέχρι 50, 60 ή 70% του εισοδήματος. Για τους γιατρούς ήταν άριστη η επιλογή για ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Όσο για το πήγαινε – έλα στο Market να επιτρέπεται 1-2 φορές τη βδομάδα, όχι 5 φορές τη μέρα!

Θέλω εδώ να επισημάνω, ότι το 95% του κινδύνου μόλυνσης ελλοχεύει στις δράσεις 1, 2 και 3. Στο ιατρείο λιγότερο, όμως στην τράπεζα και στο σουπερ μάρκετ, έχουμε κυριολεκτικά μια υγειονομική βόμβα. Γι αυτό πρέπει να προστατευτούν οι εργαζόμενοι με μάσκες όπως στα νοσοκομεία. Όλοι δε οι πελάτες να φορούν υποχρεωτικά απλές μάσκες και γάντια μέσα στο market καθώς όλοι είναι εν δυνάμει φορείς!

Στις κοινωνικές τελετές έτσι κι αλλιώς δεν επιτρέπεται να πάει κανείς πλην των συγγενών πρώτου βαθμού, άρα η δράση 5 είναι χωρίς αντικείμενο  και πρέπει να βγει. Στη θέση της θα πρέπει να προβλεφθεί η δράση πάω έξω από την πόλη για άσκηση ή στο μπαξέ μου για εργασία και άσκηση.

Για τη βοήθεια ηλικιωμένων ο κίνδυνος είναι ελάχιστος, καθώς τα ίδια άτομα καθημερινά βρίσκονται δίπλα στους ηλικιωμένους, είναι δηλαδή σαν μια οικογένεια. Θεωρώ απαράδεκτη την απαγόρευση της δράσης αυτής,  στην Ξάνθη και για την Καστοριά και την αντικατάστασή της με το βοήθεια στο σπίτι. Είμαι σίγουρος πως και δεν θα προλαβαίνουν, και δεν μπορούν να είναι όλη μέρα στον καθένα ανήμπορο και ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού είναι πολύ μεγαλύτερος. 

Τώρα για όσο είμαστε σπίτι: τηλεόραση με πολύ γέλιο, εκτός από την  αναγκαία ενημέρωση. Διάβασμα, φρεσκάρισμα γνώσεων, ξένων γλωσσών και κάθε άλλη δράση για να έρθει με την ευκαιρία η οικογένεια πιο κοντά.

Απλά πράγματα ρε παιδιά, τα αυτονόητα, αλάργα, αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, στοιχειώδης αντίληψη …..

και πού θα πάει, θα περάσει κι αυτό…..

 

Για τις Ομάδες Κοινωνικής Δράσης

Κομνηνός Γεώργιος

Οικονομολόγος

 

Εάν συμφωνείτε με τις Ομάδες Κοινωνικής Δράσης ενώστε τη φωνή σας μαζί μας και ενταχθείτε σε κάποια Ομάδα Δράσης για να αγωνιστούμε μαζί για την λύση των προβλημάτων που ταλανίζουν την κοινωνία.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο e-mail: okd2010@hotmail.com ή στο facebook: Ομάδες Κοινωνικής Δράσης (Omades Kinonikis Drasis).

Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε μια πιο ανθρώπινη κοινωνία. Περιμένουμε τις ιδέες και τις απόψεις σας.

Ευχαριστούμε.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button