Εκδηλώσεις

«Τα παιδιά σώζουν τον πλανήτη Γη» – Διαγωνισµός συγγραφής παραµυθιού

Η Οµάδα Μελέτης, Διατήρησης και Διάδοσης του Λαϊκού Παραµυθιού και Παιχνιδιού «Οι Παραµυθάδες» και η Δηµοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» για άλλη μία φορά ενώνουν τις δυνάµεις τους και συνδιοργανώνουν «Διαγωνισµό συγγραφής παραµυθιού» με την υποστήριξη του Δήμου Καβάλας.

Ζούµε σε µια εποχή που πολλές δύσκολες καταστάσεις έχουν περάσει την πόρτα του σπιτιού µας. Οι αξίες µας κλονίζονται, ταλαντεύονται στα δύο άκρα. Οι ανθρώπινες σχέσεις δοκιμάζονται και οι συνθήκες μας καλούν να είμαστε ενωμένοι και δημιουργικοί. Είναι γεγονός ότι βιώνουµε υποχρεωτικό εγκλεισµό στα σπίτια µας. Η διάθεσή µας, από την µια στιγµή στην άλλη, δέχεται πρωτόγνωρες μεταπτώσεις. Τα Μέσα Μαζικής Ενηµέρωσης αλλά και Κοινωνικής Δικτύωσης, έχουν πολλά πρόσωπα, ένα από τα οποία είναι η υπερπληροφόρηση και όχι σπάνια, η εμμονή στην προβολή άσχηµων ή -ακόµα χειρότερα- ψεύτικων ειδήσεων, τις οποίες πολλές φορές αδυνατούµε να επεξεργαστούµε, να φιλτράρουµε. Πόσο μάλλον να αξιοποιήσουμε τα μέσα αυτά ως εργαλεία που θα µας βγάλουν από την δυσχερή θέση.

Η αλλαγή της στάσης μας, δηλαδή η χρήση τους ως μέσων υγιούς επικοινωνίας ή ακόμη και η περιορισμένη έκθεση μας σ’ αυτά ενδείκνυται όσο ποτέ. Το να επιστρέφουμε σε παλαιότερες, δοκιμασμένες μεθόδους αξιοποίησης του χρόνου του εγκλεισμού μας κάθε άλλο παρά επιβλαβής μπορεί να σταθεί στη δύσκολη αυτή περίοδο. Είναι µια ευκαιρία λοιπόν, να ξεσκονίσουµε τη βιβλιοθήκη µας, διαβάζοντας κάποια βιβλία που µας «ξέφυγαν» και έμειναν κλειστά όλο αυτό το διάστηµα. Να αξιοποιήσουμε τις δωρεάν πλατφόρμες με βιβλία και βιλιοθήκες ή να στραφούµε προς την ταινιοθήκη μας και να θυµηθούµε ταινίες που µας τράβηξαν το ενδιαφέρον, αλλά και σε πολλές άλλες δραστηριότητες για να καλύψουµε δηµιουργικά και αισιόδοξα τις ώρες του εγκλεισµού µας.

Στο πλαίσιο αυτό, καλούµε όσους ενδιαφέρονται να πάρουν µέρος στο «Διαγωνισµό Συγγραφής Παραµυθιού». Σε αυτόν το διαγωνισµό δεν υπάρχουν ιδιαίτεροι κανόνες, πέρα από το θέµα µας, αλλά και την ανάγκη να είναι κάτι καινούργιο, κάτι δικό σας, κάτι σηµερινό.

Το θέµα µας είναι: «Τα παιδιά σώζουν τον πλανήτη Γη»!

Δεν υπάρχει περιορισµός στην ηλικία των συµµετεχόντων ή και στον αριθµό. Δηλαδή, θα µπορούσε κάλλιστα το κείμενο που θα προκύψει να είναι µια οµαδική δουλειά, προϊόν µιας οικογένειας, ή δύο φίλων, κλπ. Το διαδίκτυο σε αυτήν την περίπτωση αποτελεί εργαλείο. Ο διαγωνισµός που ξεκινάει από σήµερα, θα διαρκέσει µέχρι και τις 26 Απριλίου. Τα παραµύθια σας, θα πρέπει να αποσταλούν στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση, µαζί µε µία υπεύθυνη δήλωση που θα σας αποσταλεί στην διάρκεια του διαγωνισµού (η υπεύθυνη δήλωση θα αφορά στην έγκρισή σας για την αξιοποίηση των παραµυθιών µέσα από την διαδικτυακές σελίδες µας αλλά και άλλα µέσα):

info@paramythades.org

Με το πέρας της ηµεροµηνίας υποβολής, η κριτική επιτροπή θα διαβάσει, θα αξιολογήσει και θα ψηφίσει τα καλύτερα παραµύθια. Τα παραµύθια αυτά θα αναρτηθούν στις σελίδες:

www.paramythades.org

Αρχική

Παράλληλα θα επιδιώξουµε να προβούµε και σε κάποια συλλογική έκδοσή τους. Εφόσον προκύψουν έσοδα από την κίνηση αυτή, τότε θα διατεθούν για φιλανθρωπικούς ή ανθρωπιστικούς σκοπούς.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στο 6946816535 (Χρήστος Πασ. Τσίρκας)

Η κριτική επιτροπή
Είμαστε πολύ χαρούμενοι, γιατί στην αναζήτηση μελών για την κριτική επιτροπή, αποδέχτηκαν την πρόσκλησή μας, άνθρωποι, που τους εκτιμούμε απεριόριστα και πιο συγκεκριμένα:

Κιοσσές Σπύρος: ΕΔΙΠ Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

Χουσνή Έλενα: Συγγραφέας – Εκπαιδευτικός

Βλαστάρης Κωνσταντίνος: Διευθυντής 2ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας, Υποψήφιος Διδ. Λογοτεχνίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Μπούρα Νένα: Παιδαγωγός, Συγγραφέας, Παραμυθού

Ταβανλή Χρύσα-Μαρία: Ψυχολόγος, Εκπαιδευόμενη στη συστημική θεραπεία

Φανερωμένου Ευδοκία: Φιλόλογος

Οι Παραμυθάδες: (Μέλη της ομάδας θα διαβάσουν τα παραμύθια και θα ψηφίσουν. Η ψήφος τους όμως στηνεπιτροπή μετράει σαν μια οντότητα)

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button