Ειδήσεις

ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ Η ΕΣΤΙΑ ΑΝΟΙΧΤΗ – ΚΑΝΕΝΑΣ ΟΙΚΟΤΡΟΦΟΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ
ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΞΑΝΘΗΣ

Οι εστιακοί φοιτητές της εστίας του Πολυτεχνείου Ξάνθης, καταγγέλλουμε απερίφραστα την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τις φοιτητικές εστίες όλης της χώρας εν μέσω πανδημίας. 

Αντί η κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ούτως ώστε να προφυλαχθούν οι εστιακοί από την νέα πανδημία, επιλέγει την εύκολη λύση, να πετάξει χιλιάδες εστιακούς έξω από τα σπίτια τους. Γίνεται δηλαδή ξεκάθαρο πως το δικαίωμα στην δωρεάν στέγαση χτυπιόταν και θα συνεχίσει να χτυπιέται! Μάλιστα, πολλοί από τους φοιτητές δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω στις οικογένειες τους, είτε επειδή μένουν σε άλλη χώρα (πολλές από τις οποίες έχουν κλείσει τα σύνορά τους λόγω της επιδημίας), είτε επειδή δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης, είτε λόγω οικογενειακής κατάστασης το μόνο σπίτι που έχουν είναι στην εστία. Επιπλέον, πολλοί εργάζονται για να μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα των σπουδών τους. Αυτούς αφήνει άστεγους η κυβέρνηση! Την Δευτέρα 23/3 το υπουργείο Παιδείας, έβγαλε προκλητικά αυστηρά κριτήρια για μετεγκατάσταση των εστιακών σε ξενοδοχεία(ορφανός από 2 γονείς,χωρίς σπίτι, από τρίτη χώρα), αφήνοντας όλους τους “μη δικαιούχους”, στον αέρα χωρίς καμία στήριξη. Παράλληλα έστειλε  σαφές μήνυμα και εικόνα από το αύριο, ότι η όποια πενιχρή στήριξη θα δίνεται από το κράτος για τις σπουδές, θα είναι για όλο και λιγότερους.

Από τη μία η κυβέρνηση απαγορεύει την κυκλοφορία από την άλλη αποφασίζει το κλείσιμο των εστιών και την υποχρεωτική μετακίνηση χιλιάδων φοιτητών προς τους τόπους καταγωγής τους. Ρωτάμε αλήθεια, ποιος παίρνει την ευθύνη εάν τις επόμενες μέρες χιλιάδες φοιτητές, που δεν έχουν κάνει το τεστ και δεν ξέρουμε αν είναι φορείς του ιού, κατευθυνθούν προς όλα τα μέρη της χώρας; Ποιος παίρνει την ευθύνη για την πιθανή διασπορά του ιού σε μέρη που δεν έχει ήδη φτάσει; Τι θα γίνει με τους φοιτητές που ανήκουν οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους σε ευπαθείς ομάδες ή έχουν τεθεί σε καραντίνα; Με βάση τα παραπάνω, εγείρονται σημαντικά ερωτηματικά γύρω από τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με αυτήν την απόφαση. 

Η ασφυκτική αυτή κατάσταση που βιώνουμε εμείς οι οικότροφοι δεν είναι ξεκομμένη από την συνολικότερη επίθεση που δέχεται ο λαός αυτή τη στιγμή από το αστικό κράτος και το κεφάλαιο! Πρέπει να παρθούν μέτρα που θα ξεκινούν από την δημόσια υγεία και περίθαλψη για όλους, την πρόσληψη προσωπικού στα νοσοκομεία και την δημιουργία μονάδων ΜΕΘ, τον δωρεάν διαγνωστικό έλεγχο σε όλο το λαό. Μέτρα που θα προστατεύουν του εργαζομένους στους χώρους εργασίας τους, τους πρόσφυγες, τους μετανάστες και τους κρατούμενους στις φυλακές που κρατούνται.

Καλούμε κάθε εστιακό τις επόμενες ώρες να σηκώσει ανάστημα, να μην αφήσει κανέναν να βάλει χέρι στα σπίτια μας, να οργανώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα! Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με αυτούς που νοσούν ή θεωρούνται ύποπτα κρούσματα, αντίθετα σε μία πολιτική που τους στοχοποιεί ως ανεύθυνους και τους καταδικάζει σε θάνατο.

Αυτό που έχουμε ανάγκη σήμερα είναι εστίες ανοιχτές που να πληρούν τις προϋποθέσεις προφύλαξης από την επιδημία. Η κατάσταση είναι κρίσιμη, είναι όμως πιο εύφορο από ποτέ το έδαφος κάθε εστιακός να βγάλει συμπέρασμα. Έχουμε πείρα και θα τα καταφέρουμε! Δεν θα τους περάσει!  

Η απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο των εστιών να μην περάσει!

 

Απαιτούμε:

  • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ – ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΕΣΤΙΩΝ
  • Να συνεχιστεί κανονικά η σίτιση και όλες οι φοιτητικές παροχές των φοιτητών που έχουν παραμείνει στην πόλη.
  • Επαρκή καθαριότητα στα κτίρια. Καθαρισμός κτιρίων 2 φορές την ημέρα. Για το λόγο αυτό, απαιτούμε άμεση πρόσληψη προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Συχνές απολυμάνσεις όλων των κτιρίων εδώ και τώρα! Να παρθούν όλα τα μέτρα φιλοξενίας των οικοτρόφων για το χρονικό διάστημα που πρέπει τα κτίρια να μείνουν κενά μετά την απολύμανση.
  • Άμεση και δωρεάν διάθεση όλων των απαραίτητων υλικών προφύλαξης (σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ) σε κάθε όροφο κάθε κτηρίου και ατομικά σε όλους τους οικότροφους για την προσωπική τους υγιεινή.
  • Δωρεάν εκτέλεση του τεστ για τον Covid-19.
  • Το προσωπικό των εστιών να εφοδιαστεί δωρεάν με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη διασφάλιση της υγιεινής (σκουφιά, γάντια, μάσκες, κλπ).
  • Στηρίζουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζόμενων στα νοσοκομεία της χώρας. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στα αιτήματα και τους αγώνες των υγειονομικών!
  • Να μην ποινικοποιηθεί η μετακίνηση από  και προς τις εστίες
  • Δωρεάν και ασφαλή μετακίνηση όσων φοιτητών επιθυμούν να γυρίσουν στον τόπο κατοικίας τους

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button