Ο Ιός του Δυτικού Νείλου έφτασε και στην Ξάνθη!

 Αγαπητοί συμπολίτες σας ενημερώνουμε ότι από χθες Πέμπτη 9 Αυγούστου η περιοχή του Δήμου Ξάνθης είναι σε καραντίνα λόγω εκδήλωσης κρούσματος ιού του Δυτικού Νείλου σε συμπολίτη μας . Αυτό σημαίνει ότι σταματάνε για κάποιο χρονικό διάστημα πιθανόν μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου, ίσως και τον μήνα Οκτώβριο (αν και θα επανέλθουμε με νεότερη ανακοίνωσή μας) οι αιμοδοσίες στο Νοσοκομείο μας για όσους κατοικούν ή εργάζονται μέσα στα όρια του Δήμου Ξάνθης (εξαιρείται η περιοχή του πρώην Δήμου Σταυρουπόλεως).

 Αγαπητοί συμπολίτες σας ενημερώνουμε ότι από χθες Πέμπτη 9 Αυγούστου η περιοχή του Δήμου Ξάνθης είναι σε καραντίνα λόγω εκδήλωσης κρούσματος ιού του Δυτικού Νείλου σε συμπολίτη μας . Αυτό σημαίνει ότι σταματάνε για κάποιο χρονικό διάστημα πιθανόν μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου, ίσως και τον μήνα Οκτώβριο (αν και θα επανέλθουμε με νεότερη ανακοίνωσή μας) οι αιμοδοσίες στο Νοσοκομείο μας για όσους κατοικούν ή εργάζονται μέσα στα όρια του Δήμου Ξάνθης (εξαιρείται η περιοχή του πρώην Δήμου Σταυρουπόλεως). Παρακαλούμε λόγω της δύσκολης κατάστασης που θα αντιμετωπίζουμε για αρκετό καιρό, τους αιμοδότες μας αλλά και τους υγιείς συμπολίτες μας που κατοικούν στους Δήμους Τοπείρου, Αβδήρων και Μύκης να προσέρχονται καθημερινά στην αιμοδοσία Ξάνθης από Δευτέρα έως και Παρασκευή 8 με 2 και να δίνουν αίμα. Για πρώτη φορά ίσως θα ζοριστούμε αφάνταστα να βρούμε αίμα για να μεταγγίζονται τα πολυμεταγγιζόμενα άτομα (μεσογειακή αναιμία, καρκινοπαθείς κλπ.) αλλά και για να γίνονται εγχειρήσεις στο Νοσοκομείο μας. Η μεγάλη πλειοψηφία των αιμοδοτών μας προέρχεται από την πόλη της Ξάνθης αν και τα τελευταία έτη γίνανε και μεγάλα δείγματα προόδου και ανόδου και στις υπόλοιπες περιοχές κυρίως στην Ορεινή Ξάνθη. Σε επόμενες ανακοινώσεις θα σας ενημερώνουμε για τυχόν εξελίξεις. Ελπίζουμε να μην αποκλειστούν και άλλες περιοχές της Ξάνθης το επόμενο χρονικό διάστημα γιατί τότε πραγματικά θα μιλάμε για τρομακτική κατάσταση

            Επίσης σας  παραθέτουμε αυτούσια κάποια στοιχεία που δημοσιεύονται στην ηλεκτρονική ενημέρωση του Κ.ΕΕ..Λ.Π.Ν.Ο για γενική ενημέρωση του κοινού :

           «Το καλοκαίρι-φθινόπωρο 2010 εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα επιδημία λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου (ΔΝ). Από τις αρχές Αυγούστου μέχρι το Νοέμβριο 2010, διαγνώστηκαν συνολικά 262 περιστατικά, από τα οποία 191 ήταν κρούσματα με εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή οξεία χαλαρή παράλυση) και 71 κρούσματα με ήπιες εκδηλώσεις (κυρίως εμπύρετο νόσημα). Σημειώθηκαν συνολικά 35 θάνατοι, όλοι σε υπερήλικα άτομα με υποκείμενα νοσήματα. 

          Το 2011 διαγνώστηκαν συνολικά 101 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, από τα οποία 76 εμφάνισαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 25 κρούσματα με  ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα). Καταγράφηκαν 9 θάνατοι σε ασθενείς άνω των 65 ετών και με υποκείμενα νοσήματα. Το τελευταίο περιστατικό εμφάνισε συμπτώματα στις 18 Οκτωβρίου 2011.

           Ο ιός του ΔΝ μεταδίδεται μέσω δήγματος μολυσμένων κουνουπιών. Η κύρια δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα πτηνά, ενώ οι άνθρωποι και τα  θηλαστικά θεωρούνται ως αδιέξοδοι ξενιστές καθώς ο τίτλος του ιού στο αίμα τους, κατά τη διάρκεια της ιαιμίας, είναι χαμηλός και δεν επαρκεί για τη μόλυνση των κουνουπιών. Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα γριπώδους συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται σε ηλικιωμένα άτομα και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

 

Η επιδημιολογική επιτήρηση, το συστηματικό και έγκαιρο πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών και η ενημέρωση του κοινού για την προστασία από τα κουνούπια, αποτελούν διεθνώς τα σημαντικότερα μέτρα για την πρόληψη της νόσου.

————————————————————————————————————————————————————————————

Εκτίμηση του κινδύνου : Καθώς ο ιός του Δυτικού Νείλου κυκλοφορεί σταθερά τα τρία τελευταία χρόνια στη χώρα μας, εκτίμηση των ειδικών του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι ότι η εξάπλωσή του στις διάφορες περιοχές της επικράτειας θα συνεχιστεί, κυρίως μέσω της μεταφοράς του με τα άγρια πτηνά. Η είσοδός του ιού στον αστικό ιστό της Αθήνας ήταν αναμενόμενη μετά την εμφάνιση κρουσμάτων κατά τα τέλη της περιόδου μετάδοσης 2011. Από τα μέχρι τώρα δεδομένα μας, ο κίνδυνος μετάδοσης του ΙΔΝ στο αστικό περιβάλλον είναι πολύ μικρότερος από αυτόν σε αγροτικό. Παρ’ όλα αυτά λόγω της υψηλής πυκνότητας του πληθυσμού στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και των δυσκολιών καταπολέμησης των κουνουπιών στο αστικό περιβάλλον, είναι πιθανόν να καταγράψουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων λοίμωξης από ΙΔΝ κατά την περίοδο μετάδοσης 2012».

 

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ξάνθης


Ο Πρόεδρος                                                                Ο Γεν. Γραμματέας

 

 

Ιωάννης Χαρ. Παπαχρόνης                                   Γεώργιος Αριστ. Μαθιουδάκης

Σχετικά Άρθρα

Back to top button