Ανταλλαγή πυρών για διαφάνεια και γραφειοκρατία

Με ενδιαφέροντα θέματα στην ημερήσια διάταξή του συνεδρίασε, προχθές Δευτέρα το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ξάνθης, όπου και ενέκρινε το σύνολο των προτάσεων που περιλάμβανε η ημερήσια διάταξη. Δεκατρία τα θέματα που απασχόλησαν τα μέλη του οργάνου, και τα οποία στην πλειοψηφία τους αφορούσαν εγκρίσεις τεχνικών δελτίων έργων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης “Αλέξανδρος Μπαλτατζής” 2007-2013 για την εκτέλεση των παράλληλων έργων των αναδασμών, στα Αγροκτήματα Γενισέας, Αλκυώνης και Αυξεντίου, καθώς και την υποβολή πρότασης ένταξης του έργου “Κατασκευή 18ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης” στο ΕΣΠΑ 2007-2013. Το σχολείο προγραμματίστηκε να ανεγερθεί στην περιοχή του Στρατοπέδου Στεφανίδη, προϋπολογισμού 3 εκατομμυρίων ευρώ περίπου.

Με ενδιαφέροντα θέματα στην ημερήσια διάταξή του συνεδρίασε, προχθές Δευτέρα το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ξάνθης, όπου και ενέκρινε το σύνολο των προτάσεων που περιλάμβανε η ημερήσια διάταξη.

 Δεκατρία τα θέματα που απασχόλησαν τα μέλη του οργάνου, και τα οποία στην πλειοψηφία τους αφορούσαν εγκρίσεις τεχνικών δελτίων έργων του  Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης  “Αλέξανδρος Μπαλτατζής” 2007-2013 για την εκτέλεση των παράλληλων έργων των αναδασμών, στα Αγροκτήματα Γενισέας, Αλκυώνης και Αυξεντίου, καθώς και την υποβολή πρότασης ένταξης του έργου “Κατασκευή 18ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης” στο ΕΣΠΑ 2007-2013. Το σχολείο προγραμματίστηκε να ανεγερθεί στην περιοχή του Στρατοπέδου Στεφανίδη, προϋπολογισμού 3 εκατομμυρίων ευρώ περίπου.


 Το συνολικό ύψος των παραπάνω έργων που εγκρίθηκαν στην προχθεσινή συνεδρίαση αγγίζει τα 8 εκατομμύρια ευρώ.


 Τα Εκκλησιαστικά Κειμήλια στο διαδίκυτο


 Παράλληλα οι νομαρχιακοί σύμβουλοι Ξάνθης  ενέκριναν την υποβολή πρότασης στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ψηφιακή Σύγκλιση” με τίτλο “Ψηφιακή Κιβωτός Εκκλησιαστικών Κειμηλίων Ορθοδοξίας”, που αφορά τα ευρισκόμενα στη Βουλγαρία κειμήλια των Μοναστηριών της Ξάνθης.


 Η συγκεκριμένη πρόταση επαναφέρει εμμέσως πλην σαφώς και πάλι στην επικαιρότητα μια κίνηση που ξεκίνησε πριν από δεκατρία περίπου χρόνια, το 1996 και αφορούσε στο αίτημα της επιστροφής των εκκλησιαστικών κειμηλίων των Μοναστηριών της Ξάνθης, όπως της Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας και της Παναγίας της Καλαμούς από τη Βουλγαρία.


 Τα σημαντικότατα αυτά κειμήλια είχαν αφαιρεθεί στη διάρκεια των ετών 1913 κα 1918 και σήμερα βρίσκονται στο πατριαρχικό  Ινστιτούτο Εκκλησιαστικής Ιστορίας και Αρχείων της Σόφιας, στο οποίο η πρόσβαση δεν είναι επιτρεπτή για όλους.


 Όπως επεσήμανε ο νομάρχης Ξάνθης, κ. Γιώργος Παυλίδης πρόκειται ταυτόχρονα για μια ιστορική, πολιτιστική, πολιτισμική και πνευματική κληρονομιά των κατοίκων της Ξάνθης, της Θράκης και όλης της χώρας και με το έργο αυτό που προτείνεται, συνολικού κόστους 1.071.000 ευρώ και χρονοδιάγραμμα περαίωσής τους δεκαέξι μήνες. Πρωταρχικός σκοπός του έργου είναι η προστασία από τη φθορά του χρόνου των ανεκτίμητων εκκλησιαστικών κειμηλίων μέσω της ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσής τους, η επαναφορά τους στο ευρύ κοινό και η ανάδειξη της ιστορικής σημασίας τους μέσα από την παροχή πρόσβασης στα έργα από το διαδίκτου, με χρήση των πλέον σύγχρονων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.


 Όσο για το στόχο του έργου είναι με βάση τα πολύτιμά αυτά κειμήλια (43 τόμοι με 18.000 σελίδες) να δημιουργηθεί αποκλειστικά στο διαδίκτυο ένας εικονικός θησαυρός, μια “εικονική κιβωτός” των κειμηλίων αυτών της Ορθοδοξίας, μια διαδραστική αφηγηματική “περιπέτεια” που θα καλύπτει ουσιαστικά μία εποχή 700 ετών από το 10ο έως το 17ο αιώνα.  


  

Χαρακτηρισμός τουριστικών περιοχών στο νομό

 Εξίσου ενδιαφέρουσα ήταν και μια ακόμη πρόταση που κατατέθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού  Συμβουλίου και αφορούσε στον καθορισμό τουριστικών περιοχών στο νομό Ξάνθης, ύστερα και από σχετικό αίτημα του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης.


 Όπως επεσήμανε ο νομάρχης Ξάνθης, κ. Παυλίδης μετά το έγγραφό του υπουργείου,  η νομαρχία ζήτησε με  έγγραφό της που απέστειλε στα Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια  να υποβάλλουν με τη σειρά τους τις προτάσεις τους έτσι ώστε να διαμορφωθεί μια τελική συνολική πρόταση.


 Η πλειοψηφία των Δήμων και των Κοινοτήτων του νομού δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση. Μόνο οι Δήμοι Τοπείρου, Αβδήρων και Σταυρούπολης υπέβαλαν προς τη νομαρχία Ξάνθης τις προτάσεις τους


Τα οφέλη από το χαρακτηρισμό ως τουριστικές περιοχές προσδιορίζονται από την υπάρχουσα νομοθεσία και περιλαμβάνουν ειδικές  ρυθμίσεις, όπως την οργάνωση  και τη διοίκηση αυτών (παραχωρήσεις, ίδρυση Γραφείων Τουρισμού, Επιτροπές Τουρισμού), την πραγματοποίηση δράσεων για την τουριστική ανάπτυξη, το χαρακτηρισμό Δημοσίων Ακινήτων ως ” Τουριστικών Δημοσίων Ακινήτων” και τη διαχείριση αυτών κλπ.


 Το  Νομαρχιακό Συμβούλιο ομόφωνα ενέκρινε την πρόταση της νομαρχίας να ανακηρυχθούν ως τουριστικές περιοχές-τόποι:


 Στο Δήμο Τοπείρου, Τοξότες, Γαλάνη, Στενά Νέστου, Δημοτικό Διαμέρισμα Ερασμίου, παραλία Μαγγάνων, Δασοχώρι.


 Στο Δήμο Ξάνθης η πόλη της Ξάνθης.


 Ο Δήμος Αβδήρων, η έδρα του Δήμου Βιστωνίδας η Γενησέα, ο Δήμος Σταυρούπολης.


 Στο Δήμου Μύκης, η Γλαύκη, η Σμίνθη, τα Κίρρα, ο Εχίνος και το Ωραίο, στην Κοινότητα Θερμών τα Λουτρά Θερμών και η Κοτάνη, η Κοινότητα Σατρών και η Κοινότητα Κοτύλης.


  

Γραφειοκρατία και ίση μεταχείριση των πολιτών

 Στο μεταξύ ως τακτικό θέμα συζητήθηκε τελικά, η ερώτηση που είχε θέσει σε προηγούμενη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, στις αρχές Απριλίου, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Φώτη Καραλίδη. Το θέμα αφορούσε στην αντιμετώπιση και μείωση της γραφειοκρατίας στις συναλλαγές των πολιτών  με τις υπηρεσίες της Νομαρχίας και της εφαρμογής διαφανέστερων διαδικασιών στις συναλλαγές των συμπολιτών για τη διασφάλιση της ίσης μεταχείρισής τους.


 Σύμφωνα με τον κ. Καραλίδη υπάρχει σωρεία παραπόνων πολιτών, σε ότι αφορά στην εξυπηρέτησή τους από τις υπηρεσίες της νομαρχίας και για οποία παράπονα δεν ευθύνονται οι υπάλληλοι, αλλά έχουν να κάνουν με την πολιτική βούληση και την όλη οργάνωση.


 Η πρόταση που κατέθεσε για την αντιμετώπιση του φαινόμενου της γραφειοκρατίας και διαφάνειας  επιγραμματικά έχει ως εξής:


 -Προσδιοριστική μελέτη χρόνου εξυπηρέτησης αιτημάτων των πολιτών κατά υπηρεσία.


 -Ύπαρξη κεντρικού πρωτοκόλλου -χρεώσεων εγγράφων και κατάργηση των επιμέρους.


 -Αποφυγή προσωπικής εξάρτησης Υπηρεσίας (υπαλλήλου)-αιτούντος (πολίτης)


 -Στελέχωση των Υπηρεσιών με το αναγκαίο εξειδικευμένο προσωπικό.


 -Δημιουργία ενός εσωτερικού ΚΕΠ μέσα στη Νομαρχία.


 Σύμφωνα με τον επικεφαλής της παράταξης “Υπερνομαρχία Πολιτών” η πρόταση που κατατέθηκε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο στοχεύει στη διαφάνεια, στην ίση μεταχείριση και στη σωστή συναλλαγή των πολιτών με τις υπηρεσίας της νομαρχίας.


 Παράλληλα επεσήμανε πως δε διεκδικούν το αλάθητο και την αυθεντία στο θέμα γραφειοκρατία-διαφάνεια, αλλά κάνουν την αρχή καταθέτουν την πρώτη πρόταση απευθύνοντας ένα ανοιχτό κάλεσμα, χωρίς πνεύμα αντιπολίτευσης, προς όλους τους πολίτες, προς το Σύλλογο Υπαλλήλων της Νομαρχίας, προς τους φορείς και τις καταναλωτικές οργανώσεις για να ξεκινήσουν ένα διάλογο και κατάθεση προτάσεων, που θα στοχεύουν στο να γίνει πιο φιλική η νομαρχία και οι υπηρεσίες της προς τους πολίτες. 


 Η εισήγηση του κ. Καραλίδη προκάλεσε την έκρηξη του νομάρχη Γιώργου Παυλίδη, ο οποίος με τη σειρά του κατηγόρησε τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης πως όλα αυτά που αναφέρει για διαφανέστερες συναλλαγές και ίση μεταχείριση είναι λόγια προς κατανάλωση.


 ” Ο μηδενισμός των πάντων από πλευρά σας έχει γίνει σπορ. Με τη στάση αυτή όμως μηδενίζετε την αξιοπιστία σας και την ποδοπατείτε. Διαστρεβλώνετε τα πάντα…… Ακολουθείτε παρελκυστική τακτική για να αποφύγουμε να συζητάμε τα θέματα της ανάπτυξης του τόπου…” υπογράμμισε με έμφαση ο κ. Παυλίδης.


 Ο οποίος υπεραμύνθηκε τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών της νομαρχίας Ξάνθης, οι οποίες βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο και ανταποκρίνονται θετικά στο έργο τους. Μάλιστα θύμισε πως οι περισσότερες έχουν πιστοποιηθεί και διαθέτουν ISO, έχουν οργανωθεί ηλεκτρονικά , ενώ το κτίριο της νομαρχίας είναι από τα ελάχιστα δημόσια κτίρια έχουν προσβασιμότητα για τα ΑμεΑ.


  

Τα υπόλοιπα θέματα, εντός και εκτός ατζέντας

 Στο μεταξύ θετική ήταν η γνωμοδότηση επί της ΜΠΕ για τη δημιουργία Εμπορικού Κέντρου στην εκτός σχεδίου περιοχή του Δήμου Βιστωνίδας Ξάνθης, με την επισήμανση από πλευράς Νομάρχη πως το Νομαρχιακό Συμβούλιο δεν είναι αρμόδιο να αποφασίσει, αλλά απλώς να εκφέρει γνώμη ως προς το κομμάτι των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Τον καθοριστικό και ουσιαστικό ρόλο για την ίδρυση λειτουργίας του Εμπορικού Κέντρου την έχει η Περιφέρεια Α.Μ-Θ.  Παρόντες στη συζήτηση του θέματος προκειμένου να εκφράσουν τις ενστάσεις τους ήταν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης, κ. Παναγιώτης Ανδρικόπουλος και το μέλος κ. Γιώργος Μυλωνάς.


 Παράλληλα εγκρίθηκε ομόφωνα από το Νομαρχιακό Συμβούλιο και η καταβολή του ποσού των 118.000 ευρώ, το οποίο αποτελεί μέρος του αρχικού κεφαλαίου και υποχρέωση της Νομαρχίας Ξάνθης στο Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ν. Ξάνθης ” Η ΣΤΗΡΙΞΗ”.


 Επίσης εγκρίθηκε και η αποδοχή των όρων για την υπογραφή της  προγραμματικής σύμβασης με τον ΟΣΚ για τη μελέτη, κατασκευή και επίβλεψη επέκτασης εξαθέσιου Μειονοτικού Δημοτικού Μειονοτικού Σχολείου Εχίνου, προϋπολογισμού 1.400.000 ευρώ.


 Τέλος στα εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα ο νομάρχης Ξάνθης αναφέρθηκε στο φαινόμενο της επαιτείας -πολλοί προέρχονται από τη Βουλγαρία- που τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και σημείωσε πως θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση της κυβέρνησης και  σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις. Επίσης τονίστηκε η ανάγκη ελέγχου της νομιμότητας της λειτουργίας των κινέζικων καταστημάτων που εξαπλώνονται στην πόλη, ενώ έγινε γνωστό πως τη μεθεπόμενη Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη εκδήλωση της Νομαρχίας Ξάνθης όπου βραβεύει και τιμά τις εθελοντικές οργανώσεις και ομάδες που συμμετέχουν στην φύλαξη του δασικού μας πλούτου από τις πυρκαγιές κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.


 

Δέσποινα Γκούμα

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button