Ειδήσεις

Μανώλης Φανουράκης: “Η διαχείριση της κρίσης και η Αντιπολίτευση στο Δήμο Ξάνθης ή όταν «η κολοβή αλεπού τις θέλει όλες κολοβές»

Ο αντιδήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Φανουράκης έκανε την παρακάτω αναρτηση στο facebook με αφορμή τις ενέργειες του δήμου, μετά την ακύρωση του καρναβαλιού:

Έκτακτα γεγονότα που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την κοινωνία, την υγεία των κατοίκων, την ευστάθεια της οικονομίας, απαιτούν διαχείριση που προϋποθέτει εμπεριστατωμένη ανάλυση και επιχειρησιακό σχεδιασμό που προκύπτει ως συνισταμένη όλων των παραμέτρων που διαμορφώνουν το χαρακτηριστικά της κρίσης.
Κατανόηση της δυναμικής της κρίσης και συνεχής ετοιμότητα στην αντιμετώπιση των περιστατικών που προκύπτουν, όπως και προσπάθεια ελέγχου της κατάστασης που θα εμπνέει εμπιστοσύνη στην κοινωνία, δεν μπορεί να υπάρξει παρά ως αποτέλεσμα συνεργασίας και συντονισμού των θεσμικών φορέων, εντεταλμένων από την Πολιτεία.
H προετοιμασία και η αντίδραση σε μια πανδημία όπως αυτή του κοροναϊού, επιδημίας υψηλής παθογονικότητας, συνιστά πρόκληση για το βαθμό ετοιμότητας μιας κοινωνίας αλλά και κριτήριο αξιοπιστίας των θεσμικών φορέων της.
Ο Δήμος Ξάνθης αντέδρασε άμεσα στην απόφαση της Κυβέρνησης, που ανακοινώθηκε από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, για ματαίωση όλων των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα λόγω του κοροναϊού.
Ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Τσέπελης με σεβασμό στους θεσμούς και με ευαισθησία στις
επιχειρήσεις που πλήττονται από την ματαίωση των εκδηλώσεων
συγκάλεσε αρχικά σύσκεψη με τους επικεφαλής των παρατάξεων, όπου δυστυχώς δεν παρευρέθηκαν όλοι.
Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Ξάνθης είχε συνάντηση με
τους επαγγελματίες της πόλης, την πρόεδρο της ΟΕΒΕ, εκπροσώπους Ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, τον Αντιπεριφερειάρχη Κ. Νικόλαο Ευφραιμίδη, και τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ξανθης.
Με σεβασμό στο θεσμικό του ρόλο και τις ευθύνες του ο Δήμαρχος ανακοίνωσε έκτακτη σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου την Παρασκευή το βράδυ,πέραν της συζήτησης της εφαρμογής της Κ.Υ.Α, επιπλέον για να σταθμισθεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων που συζητήθηκαν και κυρίως να αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις από την εφαρμογή τους στην τοπική οικονομία. Μοναδική μέριμνα του Δήμου είναι να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά οι πόροι, να αξιοποιηθεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό η εμπειρογνωμοσύνη και να υπάρξει συγκροτημένη διαχείριση του προβλήματος.
Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προσκλήθηκαν και παρευρέθηκαν οι παρακάτω φορείς.
Ο Προεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης, ο Πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου Ξάνθης , η Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης , ο Πρόεδρος του συλλόγου των νοσοκομειακών Ιατρών Ξάνθης , η Πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης, εκπρόσωπος του συλλόγου Ξενοδόχων Ξάνθης , και ο Πρόεδρος του σωματείου Καφέ-Μπάρ Ξάνθης .
Δυστυχώς (εκτός από τις παρατάξεις ‘’Αγάπη για την Ξάνθη μας’’ και την Λαϊκή Συσπείρωση Ξάνθης) η αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο έκρινε πως για μια ακόμη φορά ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, προσφέρεται για μικροπαραταξιακή εκμετάλλευση.
Απείχε από την έκτακτη σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου και ζήτησε σύγκλιση για την προσεχή Τετάρτη!!!
Προφανώς άλλες προτεραιότητες πρυτάνευσαν στις επιλογές τους.
Κάποιοι ίσως να μην ήθελαν να θυσιάσουν το εορταστικό τριήμερο και θεωρούν πως η διάσταση του χρόνου δεν είναι κρίσιμη στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να
ξέρει πως στη διαχείριση κρίσεων η άμεση λήψη μέτρων καθορίζει σε
πολύ μεγάλο βαθμό την εξέλιξη και την τύχη της προς τη θετική ή την
αρνητική κατεύθυνση.
Πρόκριμα της στάσης, όπως αποδεικνύεται στη
συνέχεια, αποτέλεσε απροκάλυπτα η τυχοδιωκτική διαχείριση του
προβλήματος.
Έτσι λοιπόν μετά την συζήτηση που έγινε την Παρασκευή το απόγευμα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου ,μεταξύ των φορέων και όσων δημοτικών συμβούλων ήταν εκεί, όπου ο Δήμαρχος Ξάνθης ανανέωσε για την Τρίτη το πρωί το ραντεβού με τους
φορείς ,ανακοινώθηκε και σύσκεψη που συγκαλούν οι παρατάξεις
της Αντιπολίτευσης με τους φορείς της πόλης την Τρίτη το μεσημέρι.
Αποτελεί δυστυχώς θλιβερό φαινόμενο η απαξίωση του θεσμικού ρόλου της δημοτικής αρχής από όσους κατά την Πολιτεία έχουν επιτελικό και ελεγκτικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων.
Για όσους περιφρονούν την ετυμηγορία των πολιτών, συστηματικά επιχειρούν την απαξίωση των θεσμών για να
καλύψουν την απουσία θέσεων και ανάληψη ευθύνης ας έχουν κατά
νου μια αμερικάνικη παροιμία που λέει ότι,
«όποιος έχει μόνο σφυρί, όλα τα βλέπει σαν καρφιά».
Οι θεσμοί της Πολιτείας, όπως ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και η διαχείριση σοβαρών κρίσεων, απαιτούν σεβασμό, ωριμότητα και συγκρότηση πολιτική.
Δεν προσφέρονται για αντιπολιτευτικό ακτιβισμό και τυχοδιωκτικές εμμονές που είναι επιζήμιες για την κοινωνία.
Καρναβάλια ΤΕΛΟΣ…
Καλά χελιδονίσματα και καλή Σαρακοστή!!!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button