Ειδήσεις

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΘΛΕ

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου

Πλατεία Δημοκρατίας, ώρα 19:00.

Συναυλία Μιχάλης Χατζηγιάννης

Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης λειτουργώντας πάντα μέσα στο πεδίο της μουσικής αναζήτησης βρίσκεται και πάλι σε μια ουσιαστική και δημιουργική περίοδο. Στα πλαίσια των ζωντανών εμφανίσεων του για το 2020, ξεκινά από την Ξάνθη, παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα γεμάτο από καλή μουσική και καθαρά αισθήματα. Με αφετηρία αγαπημένες από όλους μελωδίες, μας καλεί σε ένα ταξίδι από το “Άγγιγμα Ψυχής”, το ” Μόνο στα Όνειρα” και το “Πάρτι”, το “Δεν Φεύγω”, το “Για Σένα”, και το “Όλα ή Τίποτα”, μέχρι και την πρόσφατη “Σαϊτιά”. Σήμερα, αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες της σύγχρονης μουσικής σκηνής καθιερώνοντας το δικό του μουσικό ύφος είτε μέσω της χαρακτηριστικής ερμηνείας του, είτε μέσω της σύνθεσης τραγουδιών, για τον ίδιο και για άλλους. Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης έχει συνεργαστεί με μερικούς από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες, σε παραστάσεις αλλά και στο τραγούδι, όπως η Χάρις Αλεξίου, ο Γιώργος Νταλάρας, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Πασχάλης Τερζής, η Γλυκερία, ο Κώστας Χατζής και άλλοι.

Μαζί του η Μελίνα Μακρή, μια μοναδική τραγουδίστρια η οποία έγινε γνωστή με το συγκρότημά της, τους Vegas  και που ακολουθεί πια την προσωπική της πορεία στο χώρο του τραγουδιού. Μετά από την επιτυχημένη τους συνεργασία, συνεχίζει να συντροφεύει τον Μιχάλη στις συναυλίες του ανά την Ελλάδα.

Τους συνοδεύουν οι μουσικοί Σόλωνας Αποστολάκης, πιάνο, πλήκτρα και ενορχήστρωση. Σπύρος Μάζης, μπάσο. Γιώργος Μητσοτάκης, τύμπανα, Παντελής Τζιάλας, ακουστική κιθάρα και μπουζούκι, Στέλιος Κατσατσίδης, ακορντεόν. Τεχνικοί ήχου ο Αντώνης Μωραΐτης και ο Σταύρος Συκιανάκης .

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, ώρα 19:00

Χορωδιακή βραδιά

Χορωδία Κ.Α.Π.Η. Σταυρούπολης

Η χορωδία του Κ.Α.Π.Η. Σταυρούπολης εκτός από την παρουσία της σε κάθε πολιτιστική εκδήλωση της Σταυρούπολης και της γύρω περιοχής, δεν παύει να ανταποκρίνεται, πάντα με καλή διάθεση, όπου και όποτε προσκαλείται. Πρώτιστο όμως χρέος της αλλά και αδυναμία της είναι η ψυχαγωγία και η τόνωση του εθνικού φρονήματος, ιδιαίτερα των ακριτικών περιοχών της πατρίδας μας. Διευθύνει ο Πολύτιμος Θεοδωρίδης.

Βυζαντινή Χορωδία Κ.Α.Π.Η. Δήμου Ξάνθης

Η Βυζαντινή Χορωδία ΚΑΠΗ του Δήμου Ξάνθης, με αμέριστη αγάπη για τον τόπο μας και σεβασμό προς την παράδοσή μας, συμμετέχει, στα πλαίσια των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών της πόλης μας με μία βραδιά την αφιερωμένη στα ΚΑΠΗ του Δήμου μας, με τραγούδια που έγραψε και τραγούδησε ο Ελληνισμός του Πόντου, της Θράκης, της Μ. Ασίας. Είναι τραγούδια που εκφράζουν τους πόνους και τους καημούς για την άλωση της Πόλης, της Πόλης της μεγάλης. Τραγούδια που παρουσιάζουν πτυχές της κοινωνικής ζωής των παππούδων μας, την παράδοσή μας, τα ήθη και τα έθιμα των προγόνων μας. Τραγούδια που παρουσιάζουν το μεγαλείο του ελληνισμού. Είναι τραγούδια δικά μας. Διευθύνει ο Αθανάσιος Βολοβότσης.

Κτήριο του Λυκείου των Ελληνίδων Ξάνθης

(Αγ. Γεωργίου 1, ισόγειο), ώρα 17:30

Μπαλνταφάν.

Το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης καλεί τους μικρούς τους φίλους στο ετήσιο αποκριάτικο μπαλνταφάν τους. Είσοδος 2Ε.

Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

Καπναποθήκη “Π”, Καπνεργατών 9, ώρα 17:30

Ανοικτό μάθημα, “Προσεγγίζοντας την Τέχνη

μέσα από τις απόκριες…”

Το Τμήμα Ιστορίας της Τέχνης του ΙΘΤΠ σε συνεργασία με το Κινηματογραφικό Εργαστήρι του ΙΘΤΠ διοργανώνει ανοικτό μάθημα Ιστορίας της Τέχνης, εστιασμένο στις απόκριες αλλά και ειδικότερα στις Θρακικές Λαογραφικές Εορτές. Μέσα από τη διαδρομή των ΘΛΕ θα περιηγηθούμε στην τέχνη που αυτές παράγουν και θα γνωρίσουμε τους καλλιτέχνες που προσέφεραν τα μέγιστα στην ανάδειξη και την καθιέρωσή τους. Επιμέλεια Βασίλης Μακέδος, Ιστορικός Τέχνης και υπεύθυνος Κινηματογραφικού Εργαστηρίου Ι.Θ.Τ.Π. Είσοδος ελεύθερη. Οργάνωση: Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

Πλατεία Ηρώων Ξάνθης, ώρα 18:30

“Ανθρώπινο Ηχητικό Γλυπτό”

Η Θεατρική Ομάδα της ΦΕΞ παρουσιάζει το έργο του Τάσου Τσεσμετζή σε σκηνοθεσία του Πασχάλη Ξανθόπουλου. Οργάνωση: ΦΕΞ / Θεατρική Ομάδα της ΦΕΞ

Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, ώρα 21:00

“Κάτι Παίζει και τις Πέμπτες στο Μουσείο”.

Η κινηματογραφική Λέσχη της ΕΛΜΕ Ξάνθης και της ΦΕΞ  οργανώνουν ένα κύκλο ταινιών και συζητήσεων με θέματα που αφορούν τους εφήβους και όχι μόνο.

“Ο μύθος του Ορφέα στην μεγάλη οθόνη”. Η κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ έχει δημιουργήσει ένα αρχείο από ταινίες που οι δημιουργοί τους εμπνευστήκαν από το μύθο του Ορφέα. Από τα Παρισινά καφέ του Jean Cocteau  στον Αμερικάνικο νότο του Tennessee Williams και από την σκληρή Ελλάδα του Νίκου Νικολαϊδη στη Βραζιλία με τους ξέφρενους ρυθμούς του Marcel Camus. Οργάνωση: ΕΛΜΕ / Κινηματογραφική Λέσχη ΦΕΞ

Κτήριο Π.Α.Σ. Αντίκας. Αρχοντικό

οδού Ευριπίδη Χασιρτζόγλου 8, ώρα 22:00

Αποκριάτικο πάρτι συλλόγου.

Την “αυλαία” ανοίγουν οι Βασιλεία Βλαχοπούλου και ο d.j. Koun όπου θα μας βάλουν στο κλίμα με balkan reggae ήχους αλλά και περάσματα από όλα σχεδόν όλα τα είδη χορευτικής μουσικής σύμφωνα πάντα στο πνεύμα του καρναβαλιού (hip hop, disco, funk κλπ).

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου

Πλατεία Δημοκρατίας, ώρα 12:00

Συναυλία FY

Ο δεκαεννιάχρονος ράπερ από τη Θεσσαλονίκη έχει δημιουργήσει δύο από τα μεγαλύτερα hits της σεζόν, το “Δε με θέλουν” και το “No IQ”, που ακόμα και όσοι δεν αγαπούν τη ραπ μουσική, έχουν πιάσει τον εαυτό τους να τα σιγοτραγουδούν μέσα από τα δόντια τους. Και φυσικά είναι ένας από τους αγαπημένους rappers των νέων αυτή τη στιγμή. Γέννημα  θρέμμα της Θεσσαλονίκης, ο FY άρχισε να ασχολείται με την rap από τα δεκαπέντε του. Τραγουδώντας και ραπάροντας σε μία νέα slang που έχει επινοήσει ο ίδιος, με πολύ “σημερινό” ήχο και “φρέσκα” flows, έδειξε εξαρχής το ταλέντο του. Μάλιστα, έγινε πασίγνωστος πριν ακόμα βγει το album του, μόνο και μόνο από τα videos στο YouTube, όπως το “i-Phone” και το “679”. Με ακόμη περισσότερα you tube views και στίχους που έχουν “κολλήσει” ακόμα και σε εκείνους που δεν είναι λάτρεις της rap μουσικής, το “Δε Με Θέλουν” έχει γίνει ένα από τα anthems της χρονιάς. Το τραγούδι του νεαρού rapper από τη Θεσσαλονίκη, του νεαρότερου μέλους της Capital Music που πρόσφατα ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την Panik Records, περιλαμβάνεται στο album “Lingo”, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως ο,τι πιο ολοκληρωμένο σε trap έχει κυκλοφορήσει στην Ελλάδα, μία εξαιρετική παραγωγή με standards εξωτερικού. Το “Δε Με Θέλουν”, το πρώτο τραγούδι που έγραψε ο FY για το “Lingo”, έγινε αμέσως hit, μπαίνοντας στο Viral 50 και στο Top 50 του Spotify και στο iTunes chart. To music video, που σκηνοθέτησε ο George Mpenioudakis, έγινε no1 στις τάσεις του you tube. Με ήχο που είναι ότι πιο “σημερινό” έχει εμφανιστεί τελευταία στην Ελλάδα, με το ξεσηκωτικό beat που υπογράφει ο Lil Barty και με το μοναδικό freestyle του FY, παρασύρει στο new wave του rap ήχου ακόμα και εκείνους που δεν είχαν ακούσει ποτέ ξανά rap!

Πλατεία Δημοκρατίας, ώρα 18:00

Κλήρωση της σειράς των πληρωμάτων

της μεγάλης καρναβαλικής παρέλασης

Η σειρά παρέλασης των καρναβαλικών πληρωμάτων που θα λάβουν μέρος σην μεγάλη καρναβαλική παρέλαση της Κυριακής, θα διαμορφωθεί παρουσία όλων των συλλόγων.

Πλατεία Δημοκρατίας, ώρα 19:00

Συναυλία Les Au Revoir

Οι Les Au Revoir είναι η τελευταία κλεφτή ματιά μετά από ένα αποχαιρετισμό και έρχονται να ντύσουν με μελωδίες όλα αυτά τα συναισθήματα, τις σκέψεις και καταστάσεις που πάντα θα στοιχειώνουν το μυαλό μας. Με ρετρό διάθεση και επιρροή από τους ρομαντικούς συνθέτες και τροβαδούρους όλων των εποχών, παρουσιάζουν μια ιδιαίτερη indietronica και lounge ακουστική που περικλείει ατμοσφαιρικούς bossa nova και Swing ρυθμούς που ανεπαίσθητα θα οδηγήσει τους ακροατές να λικνιστούν αιθέρια! Στις ζωντανές τους εμφανίσεις αυτό που θα αντικρίσει ο ακροατής είναι άρτιες ερμηνείες και προσεγμένη σκηνική παρουσία ενώ το ρεπερτόριο τους περιλαμβάνει αποκλειστικά τραγούδια άλλων καλλιτεχνών διασκευασμένα μέσα από το δικό τους προσωπικό πρίσμα που σαν στόχο έχει την ποιοτική διασκέδαση.

Από τις πρώτες ζωντανές τους εμφανίσεις εντυπωσίασαν με την σκηνική τους παρουσία, το πρωτότυπο πρόγραμμα και τις δυναμικές, γεμάτες ρυθμό ερμηνείες τους. Το καλλιτεχνικό άστρο των Les Au Revoir συνεχίζει να λάμπει όλο και πιο έντονα, με πολλές εμφανίσεις σε σημαντικές σκηνές και bar σε όλη την Ελλάδα.

Τον Σεπτέμβρη του 2017, παρουσίασαν για πρώτη φορά την “Full Band” εκδοχή τους, στις Γιορτές Παλιάς Πόλης 2017 στην Ξάνθη στην κεντρική σκηνή, με ανανεωμένο ήχο και με νέα μέλη επί σκηνής στην σύνθεση τους! Ο Αναστάσιος Βούκης στα drums και ο Κώστας Κατσαρός στα percussions και στην τρομπέτα.

Πλατεία Δημοκρατίας, ώρα 21:00

Συναυλία με τους Underhill West και την Νίνα Μαζάνη

Η ένωση των Underhill West με την Νίνα Μαζάνη ξεκίνησε δειλά τον προηγούμενο χειμώνα με συμμετοχές σε ηχογραφήσεις και των δύο, που είχαν ως αποκορύφωμα την συμμετοχή της Νίνας στον προσεχή νέο δίσκο των Underhill West που αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2020. Έκτοτε συνεχίστηκε δυναμικά καθ’ όλη την διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού με κοινά live στην Βόρεια Ελλάδα και την Αθήνα.

Η Νίνα Μαζάνη έχει χαρακτηριστεί για την μοναδική χροιά της φωνής της, την θεατρικότητα και της εξωστρέφεια της. Σπούδασε θέατρο στην Θεσσαλονίκη και αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της συμμετέχει ανελλιπώς σε παιδικά μιούζικαλ. Τα τελευταία δυο χρόνια δραστηριοποιείται στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα τραγουδώντας με επιτυχημένα blues, funk, soul και swing σχήματα. Έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες που έχουν πανευρωπαϊκή πορεία.

Οι Underhill West ξεκίνησαν την πορεία τους το 2005 με ένα ιδιαίτερα προσωπικό στυλ επηρεασμένο από την αγγλόφωνη pop/rock της εποχής και κατέληξαν να αναπτύσσουν τη δική τους καλλιτεχνική αισθητική, με στοιχεία της pop κουλτούρας, της electro, rock, funk μουσικής κατά κύριο λόγο, χωρίς να αποκλείονται και άλλα είδη. Έχοντας πυκνή ενεργή δράση για κοντά 15 χρόνια σε όλη την Ελλάδα, μετρούν επτά δισκογραφικές δουλειές, τέσσερις πανελλήνιες περιοδείες, διακρίσεις σε διαγωνισμούς, αμέτρητες συνεργασίες με καταξιωμένους καλλιτέχνες της χώρας, συμμετοχές σε πανελλήνια φεστιβάλ, τηλεοπτικές εμφανίσεις, φιλανθρωπική δράση και πρωτότυπη καλλιτεχνική δραστηριότητα. Οι Underhill West είναι οι: Μιχάλης Χατζόπουλος (φωνή, κιθάρα), Τάσος Αβραμίδης (τύμπανα, κρουστά). Μαζί τους ο Πασχάλης Παπούδας (μπάσο).

Πλατεία Δημοκρατίας, ώρα 10:00

Bazaar. Αδέσποτοι Φίλοι Ξάνθης- Πολιτιστικός

Περιβαλλοντικός Ζωοφιλικός Σύλλογος.

Στο γνωστό στέκι της κεντρικής πλατείας με μακιγιάζ για τους μικρούς φίλους και με Bazaar χειροποίητων ειδών για την ενίσχυση των δράσεών του συλλόγου.

Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

12 Αποστόλων και Ανδρούτσου, ώρα 17:00

Εργαστήρια Σύγχρονου-Μοντέρνου Χορού,

“Παίδες εν δράσει… σε αποκριάτικη χορευτική έκφραση”.

Τα Εργαστήρια Σύγχρονου-Μοντέρνου Χορού για παιδιά 4-9 ετών του ΙΘΤΠ παρουσιάζουν μία χορευτική παράσταση. Ένα ταξίδι στη φαντασμαγορία του χορού με πρωταγωνιστές παιδιά και εφήβους και προσκαλεί τους μικρούς του φίλους, να εκφραστούν καλλιτεχνικά. Είσοδος ελεύθερη.

Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ, ώρα 17:00

Μπαλνταφάν με το παιδικό μουσικό θέατρο της ΦΕΞ.

“Νέες Αποκριάτικες περιπέτειες V”

Η ΦΕΞ, ξετυλίγει το κουβάρι του παραμυθιού και σας προσκαλεί στη θεατρική μουσική παράσταση “Αποκριάτικες περιπέτειες” του Παιδικού Μουσικού της Θεάτρου. Σκηνοθεσία Βάνια Φίτσεβα. Γενική είσοδος 3Ε, με χυμό ή καφέ, οικονομική ενίσχυση του Μουσείου. Περιορισμένος αριθμός θέσεων- Κρατήσεις στο τηλ 2541025421.

Οργάνωση ΦΕΞ / Εργαστήρι μουσικού θεάτρου της ΦΕΞ

Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, ώρα 19:00

Εργαστήρι ζωγραφικής και κατασκευής μάσκας Ι.

Το εργαστήριο ζωγραφικής της ΦΕΞ καλεί τους μικρούς του φίλους να κατασκευάσουν και να ζωγραφίσουν τις μάσκες που θα φορέσουν στη μεγάλη παρέλαση της Κυριακής.

Υπεύθυνη Μαρκέτα Σπανού. Πληροφορίες στο τηλ 25410 25421. Είσοδος μόνο με προσκλήσεις.

Οργάνωση ΦΕΞ / Εργαστήρι ζωγραφικής της ΦΕΞ

Κτήριο του Λυκείου των Ελληνίδων Ξάνθης (Αγ. Γεωργίου 1, ισόγειο), ώρα 22:00

Bal Masque, “Το Πάρτι της Φωτιάς”.

Το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης σας καλεί στο αποκριάτικο ” Πάρτι της Φωτιάς”. Ελάτε να διασκεδάσουμε και να ξεφαντώσουμε με την μουσική του d.j. Andreas Pap.

Είσοδος 5Ε για το πρώτο ποτό.

Κτήριο Π.Α.Σ. Αντίκας. Αρχοντικό

οδού Ευριπίδη Χασιρτζόγλου 8, ώρα 22:00

Αποκριάτικο πάρτι συλλόγου.

Την σκυτάλη παίρνει η ομάδα Electronic Community και καλεσμένοι της από την Θεσσαλονίκη η ομάδα movement που δραστηριοποιείται στο χώρο της ηλεκτρονικής μουσικής εδώ και δέκα χρόνια. Οι residents της ομάδας Tash και Melodise μαζί με τους “δικούς μας” Ekonpale και Al Piem θα μας “ταξιδέψουν” σε melodic techno και progressive ρυθμούς και η αδρεναλίνη αναμένεται να χτυπήσει κόκκινο.

Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ, ώρα 22:00

Carnival Latin Party.

Το εργαστήρι latin της Φ.Ε.Ξ, διοργανώνει το Carnival Latin Party με πολύ κέφι και χορό και παρουσιάσεις από το σύνολο των μαθητών του.

Οργάνωση ΦΕΞ / Εργαστήρι Latin Salsa της ΦΕΞ

Σάββατο, 29 Φεβρουαρίου

Πλατεία Δημοκρατίας, ώρα 13:00

Συναυλία Josephine

Μία από τις ταλαντούχες τραγουδίστριες της νέας γενιάς, που “μαγεύουν” το κοινό. Μάλιστα, τους τελευταίους μήνες κατάφερε να κάνει το απόλυτο σερί των επιτυχιών, καθώς τα δύο singles που κυκλοφόρησε, τα “Δεν Έχω Σήμα” και “Τι” κατέκτησαν την κορυφή, ενώ παράλληλα έκανε sold out εμφανίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Από τα πρώτα της βήματα κατάφερε να κλέψει τις εντυπώσεις, με hits όπως τα “Cocktail”, “Καλοκαιρινές Στιγμές”, “Δυο Σταγόνες Νερό”, “Εσύ Κι Εγώ” και η διασκευή του “Sha La La La”. Το 2018 έβαλε “φωτιά” με την επιτυχία “Μάγια”, που ξεπέρασε τα 5 εκατομμύρια YouTube views μέσα σε λίγους μήνες από την κυκλοφορία του και πλέον μετρά πάνω από 22 εκατομμύρια views, ενώ συνέχισε ακάθεκτη τη σαρωτική της πορεία με τα “Τι” και “Δεν Έχω Σήμα”. Μάλιστα, επί σειρά εβδομάδων, η Josephine ήταν η μοναδική γυναίκα καλλιτέχνης με δύο τραγούδια στο top20 του ελληνικού ραδιοφωνικού airplay. Οι live εμφανίσεις της είναι πάντα “εκρηκτικές”, με τις ερμηνείες της και τη σκηνική της παρουσία να ξεσηκώνουν!

Πλατεία Δημοκρατίας, ώρα 10:00.

Bazaar. Αδέσποτοι Φίλοι Ξάνθης- Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Ζωοφιλικός Σύλλογος.

Στο γνωστό στέκι της κεντρικής πλατείας με μακιγιάζ για τους μικρούς φίλους και με Bazaar χειροποίητων ειδών για την ενίσχυση των δράσεών του συλλόγου.

Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, ώρα 10:00

Εργαστήρι ζωγραφικής και κατασκευής μάσκας ΙΙ.

Το εργαστήριο ζωγραφικής της ΦΕΞ καλεί τους μικρούς του φίλους να κατασκευάσουν και να ζωγραφίσουν τις μάσκες που θα φορέσουν στη μεγάλη παρέλαση της Κυριακής.

Υπεύθυνη Μαρκέτα Σπανού. Πληροφορίες στο τηλ 25410 25421. Είσοδος μόνο με προσκλήσεις. Οργάνωση ΦΕΞ / Εργαστήρι ζωγραφικής της ΦΕΞ

Κτήριο Π.Α.Σ. Αντίκας.

Αρχοντικό οδού Ευριπίδη Χασιρτζόγλου 8, ώρα 22:00

Αποκριάτικο πάρτι συλλόγου.

Τελευταία μέρα των εκδηλώσεων και το κερασάκι έρχεται και πάλι από την Electronic Community όπου οι residents djs της θα παίξουν όλο το βράδυ. Αναλυτικά οι dortek, Zorzet, Billy Groove, 7 melodies θα εκφραστούν πίσω από τις κονσόλες του ΠΑΣ Αντίκας και θα δώσουν τον καλύτερο του εαυτό.

Αίθουσα δεξιώσεων – εκδηλώσεων “Διογένης”, ώρα 22:00

Ετήσιος χορός του πολιτιστικού συλλόγου “Διόνυσος”.

Όπως κάθε χρόνο partάρουμε στο γεγονός του καρναβαλιού, στο πάρτι του Διόνυσου.

Όποιος δεν έχει συμμετάσχει ποτέ δεν μπορεί να καταλάβει τι γίνεται και γιατί οι προσκλήσεις του είναι sold out μέρες πριν. Αυτοί που αφήνουν στη πόρτα του Διογένη τα προβλήματα της χρονιάς και έχουν γλεντήσει ξέφρενα μέχρι το πρωί μαζί μας, αυτοί ξέρουν. Φέτος τα μπαλέτα μας, πλαισιωμένα από την καταιγιστική ζωντανή μουσική των Underhill West και τη δοκιμασμένη συνταγή του d.j. Andreas Papandreou θα σας προετοιμάσουν για άλλη μια αξέχαστη βραδιά. Και μην ξεχνάτε: Καρναβάλι χωρίς καρναβάλι Ξάνθης, δεν γίνεται. Καρναβάλι Ξάνθης χωρίς χορό του Διόνυσου, πάλι δεν γίνεται.

Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ, ώρα 22:30

Βραδιά χορού Color Milonga – TangoAires.

Η ομάδα TangoAires της ΦΕΞ, διοργανώνει, στο Σπίτι Πολιτσιμού της ΦΕΞ., ‘Color Milonga’ με “tango show” από το χορευτικό ζευγάρι από τα Ιωάννινα, Κατερίνα Χατζηπαντελή και Γιώργο Νίκου. Φορέστε τις μάσκες σας και ελάτε να χορέψουμε σε ρυθμούς Tango, του πιο ερωτικού χορού!

Οργάνωση ΦΕΞ / Εργαστήρι TangoAires της ΦΕΞ”

19:30

Βραδινή καρναβαλική παρέλαση

Ένα εντυπωσιακό πανόραμα χρωμάτων, φαντασίας, έμπνευσης, δημιουργίας και συμμετοχής που μεταμορφώνει την πόλη δίνοντας ατμόσφαιρα γενικευμένης γιορτής, παρουσιάζουν τα αποκριάτικα πληρώματα που θα πάρουν μέρος στην μεγάλη καρναβαλική παρέλαση της Κυριακής. Ξεκινώντας από την διασταύρωση 28ης Οκτωβρίου και Καβάλας, θα παρελάσουν χορεύοντας σε ξέφρενους καρναβαλικούς ρυθμούς. Η παρέλαση θα καταλήξει στην πλατεία Δημοκρατίας όπου το γλέντι θα συνεχιστεί μ’ ένα ξέφρενο πάρτι. Μουσική επένδυση από τον dj Morrello.

1 Μαρτίου, ώρα 13:00

Μεγάλη καρναβαλική παρέλαση

Ο βασιλιάς καρνάβαλος ξυπνά από την λήθη των έντεκα μηνών και εισέρχεται πανηγυρικά με την συνοδεία του στην πόλη που γεννήθηκε. Αν και ήδη πενήντα πέντε ετών, μπορεί να ακολουθήσει τους νέους, πλαισιωμένος από άρματα και χιλιάδες καρναβαλιστές απλωμένους σε έναν πολύχρωμο καμβά. Ένα ποτάμι χαράς και κεφιού ξεχύνεται μπροστά στα μάτια των πολυάριθμων επισκεπτών ενώ βρισκόμαστε στην κορύφωση των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών. Η βασίλισσα του καρναβαλιού Τζούλια Νόβα, ανεβαίνει στο θρόνο της και οδηγεί την μεγάλη καρναβαλική παρέλαση. Με διάθεση και χαμόγελα έχει γεμίσει το κέντρο και οι συνοικίες της πόλης, κόντρα στη γκρίζα καθημερινότητα. Ο θεσμός του καρναβαλιού φαίνεται ότι αντιστέκεται στην απαισιοδοξία των καιρών και πως και φέτος θα προσελκύσει αρκετούς επισκέπτες από όλη τη χώρα που θα συμμετέχουν στο γιορτινό κλίμα της. Ήδη από νωρίς το μεσημέρι οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης αλλά και τα καφέ ασφυκτιούν από καρναβαλιστές κάθε ηλικίας που προετοιμάζονται για την κορύφωση του θεσμού. Τη μουσική επιλέγουν οι dj Γιάννης Μπερετζίκης και Φώτης Ίλτσιος.

Σε μια πόλη που έχει τον δικό της τρόπο να διασκεδάζει, να φιλοξενεί, να μαγεύει, να ξεχωρίζει για το πλούσιο πολιτιστικό της παρελθόν. Μια πόλη τόσο πολύχρωμη όσο και οι καρναβαλιστές της.

Η παρέλαση καταλήγει στο μεγάλο πάρκο του γηπέδου Α.Ο. Ξάνθης όπου συνεχίζεται το πάρτι των συλλόγων σε μουσική επένδυση από τον dj Thanasis Loupo.

Την καρναβαλική παρέλαση για τη δημόσια τηλεόραση θα παρουσιάσει η Ελένη Τσολάκη και ο Γιώργος Κουτσουρλής.

Γέφυρα ποταμού Κόσυνθου, ώρα 19:00

Τελετή λήξης

Με φαντασμαγορικό τρόπο κλείνει η αυλαία των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών -Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2020, ενώπιον χιλιάδων επισκεπτών. Η φετινή τελετή λήξης θα φωτίσει τον Θρακιώτικο ουρανό από τα εντυπωσιακά πυροτεχνήματα και την καύση του “Τζάρου” ενώ ταυτόχρονα θα μεταδώσει την απαραίτητη λάμψη υποστηρίζοντας ιδανικά την αναγέννηση και τον ερχομό του νέου μέσα από τις στάχτες του παλιού. Όπως το απαιτεί η παράδοση, ο Δήμαρχος Ξάνθης Εμμανουήλ Τσέπελης, από την γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου, θα δώσει το σύνθημα για το επόμενο καρναβάλι και θα ακολουθήσει μουσική και καταιγισμός πυροτεχνημάτων, ενώ από νωρίς το μεσημέρι θα είναι σε εξέλιξη το καθιερωμένο υπαίθριο πάρτι των καρναβαλιστών, μέχρι αργά το βράδυ.

Ο “Τζάρος” ή η “Τζάρους” κατά τους κατοίκους της Ανατολικής Θράκης, ήταν ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο πάνω σε έναν σωρό από πουρνάρια. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς καιγόταν στο κέντρο αλάνας, πλατείας ή σε υψώματα, για να μην έχουν το καλοκαίρι ψύλλους. Το έθιμο αυτό το έφεραν οι πρόσφυγες από το Σαμακώβ της Ανατολικής Θράκης και αναβιώνει κάθε χρόνο από τους κατοίκους του ομώνυμου συνοικισμού, ο οποίος βρίσκεται κοντά στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου της Ξάνθης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button