Ειδήσεις

Human Sound Sculpture

Η θεατρική Ομάδα της ΦΕΞ παρουσιάζει το έργο του Τάσου Τσεσμετζή σε σκηνοθεσία του Πασχάλη Ξανθόπουλου.

 

21 Φεβρουαρίου [18.30] στην Πλατεία Ηρώων Ξάνθης

27 Φεβρουαρίου [18.30] στην Πλατεία Ηρώων Ξάνθης

 

Νύχτα. Άνθρωποι με ανέκφραστα πρόσωπα.

Κατευθύνονται προς το ίδιο σημείο.

Ο ένας πίσω από τον άλλο.

Ούτε πολύ κοντά, ούτε μακριά.

Σταματημένος ο Χρόνος.

 

Σχετικά με το έργο

Το Ανθρώπινο Ηχητικό Γλυπτό είναι ένα έργο παραστατικής τέχνης στο δημόσιο χώρο. Μια ομάδα ανθρώπων παραταγμένη σε σειρά προχωρά προς κάποιο σημείο. Ο θεατής αντικρίζει μια στιγμή αυτής της κίνησης. Το περιβάλλων ηχοτοπίο είναι μέρος του έργου. Σε αντίστιξη με αυτό, μια τυχαία ατέρμονη μελωδία εκτυλίσσεται και κατανέμεται στους εκτελεστές.

Το Ανθρώπινο Ηχητικό Γλυπτό, παρά τη στατική μορφή του, πραγματεύεται την κίνηση. Την ανάλγητη κίνηση του Χρόνου. Που μπερδεύεται με τα βήματα των περαστικών. Τη βουή της πόλης. Τις αναμνήσεις, τα όνειρα, τις σκέψεις και τις προσδοκίες των ανθρώπων που στέκονται παγωμένοι μέσα στον στοίχο. Τάσος Τσεσμετζής

 

 

Την περίοδο των Αποκριών η ΦΕΞ οργανώνει και παρουσιάζει μια σειρά από ενδιαφέρουσες δράσεις, όπως προβολές με το μύθο του Ορφέα, λαϊκά δρώμενα αλλά και σύγχρονες δράσεις εμπνεόμενες από το πνεύμα των ημερών.

Δέκα χρόνια πριν (το Σάββατο 30 Φεβρουαρίου 2010 και ώρα 12.00 στους δρόμους της πόλης,  «ΕΝ ΑΜΑΞΙ» από την Σύγχρονη πειραματική μουσική σκηνή Ξάνθης. Μία ιδιότυπη διάλεξη για τον ανθρωπομορφισμό σε συνδυασμό με μουσική-εναλλαγή εικόνων-performance μέσα σε μία νταλίκα. Συμμετείχαν: Θανάσης Μουτσόπουλος, Μιχάλης Αδάμης, Καίσαρας Βρεττός Ραμίρεζ.

 

Δέκα χρόνια μετά «Το Ανθρώπινο Ηχητικό Γλυπτό», του Τάσου Τσεσμετζή, θα διαπραγματευθεί την κίνηση με νέες φόρμες.

 

Ίσως η ακινησία που έχουν τα πράγματα τριγύρω μας να τους επιβάλλεται από την βεβαιότητά μας πως είναι αυτά κι όχι άλλα, απ’ την ακινησία της σκέψης μας απέναντί τους.

Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο   M. Proust

 

Η «κάθοδος», με ένα «χορό» σιωπηλών, ακίνητων ανθρώπων με τον  παραγόμενο αλγοριθμικά ήχο που ακούμε από τα κινητά τους τηλέφωνα, μέσα σ’ ένα θορυβώδες και γεμάτο κίνηση  περιβάλλον δημιουργεί μια πρωτόγονη εμπειρία. Πασχάλης Ξανθόπουλος

 

 

 

Ο Τάσος Τσεσμετζής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, καθώς και ψηφιακές τέχνες στο τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Στα ενδιαφέροντά του περιλαμβάνονται η αλγοριθμική τέχνη, η μουσική, οι παραστατικές τέχνες και η ψηφιακή ποίηση. Ιδιαίτερα, στο καλλιτεχνικό του έργο του αξιοποιεί τεχνολογίες διαδικτύου και προγραμματισμό Η/Υ για να δημιουργήσει περιβάλλοντα μέσα στα οποία αλληλεπιδρούν άνθρωποι και υπολογιστικά συστήματα.

 

Ο Πασχάλης Ξανθόπουλος σπούδασε πληροφορική και σκηνοθεσία κινηματογράφου. Έχει δουλέψει για το Θέατρο, τον κινηματογράφο, τη φωτογραφία και την τηλεόραση, ενώ τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στην Ξάνθη.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button