Ειδήσεις

ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
Γράφει ο Στέλιος Αρσενίου

Χρονολογικά βρισκόμαστε στον αστερισμό του καρναβαλιού, των καρναβαλικών εκδηλώσεων.

Με τους μνηστήρες να γίνονται ολοένα περισσότεροι. Ευτυχώς αντιστέκονται ακόμα οι Σύλλογοι που το στηρίζουν με τα μέλη τους, οι εθελοντές, αυτό που κάνει την ειδοποιό διαφορά με όσους επιχειρούν την αντιπαραβολή.

Εδώ είμαστε σταθερά πρωταθλητές, με συνέπεια να απολαμβάνουμε κάποιες χαρές, για συμμετοχή στις οποίες σπεύδουν να συμπαραταχθούν συνάνθρωποί μας από λίγο ως πολύ μακριά.

Με τη λήξη του θεσμού, 55ου αριθμητικά, θα έχουμε εισέλθει στον πρώτο μήνα της Άνοιξης, με τις γιορτές, τα γεγονότα, στο γαϊτανάκι των εξελίξεων.

Όπως προδιαγράφονται μέχρι στιγμής, συγκλίνουν στο γεγονός πως η χρονιά είναι των ΑΡΧΑΙΩΝ ΑΒΔΗΡΩΝ.

Έτος Μουσείου ΑΒΔΗΡΩΝ έσπευσε να το χαρακτηρίσει από την 1η του έτους η έφορος αρχαιοτήτων Κωνσταντίνα Καλλιντζή, στην μεγαλειώδη επετειακή εκδήλωση των 20 χρόνων λειτουργίας του, στις 20/1/2020 με παρόντες όσους έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για να έρθει η στιγμή.

Αρχαιολόγους, ανασκαφείς, διαχειριστές, δωρητές, κ.α.

Πάμε τώρα να δούμε κάποιες παραμέτρους στο διάβα του χρόνου.

Μία εβδομάδα αργότερα, βρέθηκα στο γραφείο της ψυχής του Μουσείου και των ΑΒΔΗΡΩΝ όπως υπερτονίστηκε από όλους την επετειακή βραδιά, Κωνσταντίνας Καλλιντζή, κομίζοντας αίτημα αναβίωσης των Σοφιστών και σοφιστειών, του ΠΡΩΤΑΓΟΡΑ, με άρθρο στην εφημερίδα ΑΓΩΝΑΣ.

Δεδομένης της λειτουργίας Σχολών Νομικής, Φιλοσοφικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, εξήγησα πως και γιατί θα πρέπει μέσα στον αρχαιολογικό χώρο να αναβιώσει τον ΠΡΩΤΑΓΟΡΑ ο ΤΟΜ ΧΑΝΚΣ, εφ΄ όσον αποδεχθεί ανάλογη πρόταση.

Έλληνας από τις 17/12/2019 ο επικοινωνιακότερος ηθοποιός του πλανήτη μας, με σύζυγο καταγόμενη από το ΩΡΑΙΟΝ, ας τύχει χαιρετιστήριας πρόσκλησης ανάλογης της γενναιόδωρης στάσης του προς την πατρίδα μας.

Είμαι απόλυτα πεπεισμένος για την επιτακτική ανάγκη της διάνοιξης των οριζόντων του Πανεπιστημίου μας.

Από τη θέση με τον αριθμό 1000 ανεβήκαμε στο 800 παγκόσμια, στην 8η θέση Πανελλήνια.

Με κινήσεις του είδους θα βρεθούμε ανάμεσα  στους 100 παγκόσμια.

ΑΝ ΔΙΔΑΣΚΕΣΑΙ ΑΝΤΛΩΝΤΑΣ  Σ Ο Φ Ι Α  ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΣΟΥ, ΟΦΕΙΛΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟΠΟΙΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΓΕΝΟΥΣ.

Τέτοιες κινήσεις κάνουν τη Νομική, την κάθε Σχολή να ακτινοβολεί παγκοσμίως, να συσπειρώνει γύρω της αντίστοιχες από όλο τον κόσμο.

Εξερχόμενος από το γραφείο της Κωνσταντίνας Καλλιντζή έπεσα πάνω στον Πρόεδρο του ΕΒΕ Στέλιο Μωραΐτη ο οποίος με συνεργάτες του είχε ζητήσει ακρόαση, να γνωστοποιήσει την πρόθεση των μελών του ΕΒΕ ΞΑΝΘΗΣ για επίδοση του Διεθνούς βραβείου ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ Ο ΑΒΔΗΡΙΤΗΣ το προσεχές καλοκαίρι στον ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ, κορυφή της πληροφορικής, καθηγητή του ΜΙΤ στις ΗΠΑ, αιτούμενος τη συνεργασία των αρχαιολόγων.

Δεν πέρασε ούτε εβδομάδα που μας έγινε γνωστό πως το σύμβολο των ΑΡΧΑΙΩΝ ΑΒΔΗΡΩΝ ο ΓΡΥΠΑΣ θα αποτυπωθεί πάνω στο κέρμα των 2 ευρώ για να τιμηθούν και με τον τρόπο αυτό τα 100 χρόνια των ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ.

Λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων στο αμφιθέατρο του φροντιστηρίου ΟΡΟΣΗΜΟ είχαμε μια εκδήλωση νεωτερίζουσα για μας.

Υιοθετώντας τον τρόπο συσχετισμού άθλησης – πνεύματος κατά τα πρότυπα των ΗΠΑ, ο ιδρυτής του εκπαιδευτηρίου Παναγιώτης Αλεξόπουλος το προσέδεσε στην ομάδα μπάσκετ του ΛΕΥΚΙΠΠΟΥ. Έτσι μας προέκυψε η ονομασία ΛΕΥΚΙΠΠΟΣ ΟΡΟΣΗΜΟ.

Έγιναν κι άλλα εκείνη τα βραδιά. Παρουσίαση των καλαθοσφαιριστών, προπονητών, γυμναστών, χορηγών, τμημάτων της ομάδας η οποία έχει στα επί μέρους τμήματά της πάνω από 220 παιδιά.

Ο ΛΕΥΚΙΠΠΟΣ οδεύει για άνοδο κατηγορίας.

Κάποια στιγμή, ο Παναγιώτης Αλεξόπουλος με το Ματθαίο Σαββίδη και τους συνεργάτες τους ολοκληρώνοντας αυτή την επική προσπάθεια ΑΝΑΤΑΣΗΣ, θα πρέπει να δούνε σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων την παρουσία του ΛΕΥΚΙΠΠΟΣ ΟΡΟΣΗΜΟ στον αρχαιολογικό χώρο των ΑΒΔΗΡΩΝ. Για τους ίδιους λόγους που προαναφέρθηκαν με κεφαλαία.

Εκεί δεν θα γίνει βέβαια αγώνας μπάσκετ.

Εκεί θα γίνει η αναβίωση του ΛΕΥΚΙΠΠΟΥ.

Από τον Γιάννη Αντεντοκούμπο. Ελάτε παλληκάρια. Μην το σκέφτεστε καθόλου. Έτσι γράφεται η ΙΣΤΟΡΙΑ. Έτσι θα σας καταγράψει η ΙΣΤΟΡΙΑ. Με γράμματα χρυσά, ανεξίτηλα.

Αναβιώνοντας το ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ, τον ΠΡΩΤΑΓΟΡΑ, τον ΛΕΥΚΙΠΠΟ, υπερκαλύπτεται το όποιο κενό από τις καθυστερήσεις στις ανασκαφές.

Στην πορεία θα εμφανιστούν πολλά ακόμα, όταν ξεθαρέψουν οι Συνέλληνες, όταν αρχίσει να πηγαινοέρχεται το πολύβουο ανθρώπινο μελίσσι από τα πέρατα της Γης.

Ο τόπος αποκτά ξανά την ΑΙΓΛΗ των χρόνων της αρχαιότητας, τότε που ανταγωνίζονταν πνευματικά και οικονομικά την ΑΘΗΝΑ του ΠΕΡΙΚΛΗ, μιας και θα έχει πάνω του τα μάτια, την προσοχή του συνόλου των κατοίκων του πλανήτη.

Είναι κρίμα κι άδικο για τον τόπο τέτοιες ευκαιρίες να πηγαίνουν χαμένες.

Εξ άλλου τι απομένει;

Ο συντονισμός μονάχα. Πρώτιστα πάραυτα η βούληση, η αγάπη για κάποια από όσα μας έχουν κληροδοτηθεί.

Αντέχουμε τον ΑΓΙΟ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟ σε συσχετισμό με τον τόπο μας;

 

Στέλιος  Αρσενίου

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button