Ειδήσεις

Θ. Καράογλου: Από τη Θράκη αρχίζει η Ελλάδα και η Ευρώπη

Το μήνυμα ότι «από τη Θράκη αρχίζει η Ελλάδα και η Ευρώπη» έστειλε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, με τη διήμερη περιοδεία που πραγματοποίησε στις 6 και 7 Φεβρουαρίου στις Περιφερειακές Ενότητες Ροδόπης και Έβρου.

Το πρόγραμμα επαφών του περιελάμβανε διαδοχικές συναντήσεις με τους αυτοδιοικητικούς φορείς, τους προέδρους των Επιμελητηρίων, καθώς και τους μητροπολίτες Μαρώνειας και Κομοτηνής, Διδυμοτείχου-Ορεστιάδος και Σουφλίου και τον σοφολογιότατο μουφτή Κομοτηνής.

Στις συναντήσεις με τους αυτοδιοικητικούς φορείς ο κ. Καράογλου κατέγραψε το κοινό αίτημα των δημάρχων να ενισχυθούν οι τεχνικές υπηρεσίες των δήμων με προσωπικό προκειμένου, ενόψει του νέου κοινοτικού πλαισίου στήριξης 2021-2027, να υπάρξει ωριμότητα μελετών για την υλοποίηση των μεγάλων έργων. Επίσης, άλλα ζητήματα που τέθηκαν ήταν το δημογραφικό, η διασυνοριακότητα της περιοχής, οι δυνατότητες αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Θράκης, η βελτίωση του οδικού δικτύου, η ενίσχυση των υποδομών, η ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων, καθώς και τα προβλήματα που προκύπτουν από τις πλημμύρες.

Από την πλευρά τους οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων εστίασαν στην ανάγκη να υπάρξει μεταφορικό ισοδύναμο για όλη την περιοχή καθώς, όπως είπαν, τα μεταφορικά κόστη καθιστούν τα τοπικά προϊόντα μη ανταγωνιστικά. Σε επιμέρους ζητήματα ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης έθεσε στην προμετωπίδα των προβλημάτων τον μεθοριακό σταθμό διέλευσης Νυμφαία-Μακάζα, ενώ ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου αναφέρθηκε στο θετικό ισοζύγιο εγγραφών-διαγραφών επιχειρήσεων που κατέγραψε το 2019, αφού μετά από τρία χρόνια αυξήθηκαν οι ιδρύσεις μεταποιητικών επιχειρήσεων.

Ακολούθως ο κ. Καράογλου συμμετείχε και σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη, παρουσία εκπρόσωποι μεγάλων βιομηχανιών της περιοχής. Σε αυτήν, όσοι πήραν το λόγο επικεντρώθηκαν στους τρόπους στήριξης του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων, την ενίσχυση της πράσινης οικονομίας και της αναβάθμισης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στη Θράκη.

Ξεχωριστό σκέλος των συναντήσεων του κ. Καράογλου αποτέλεσαν οι επισκέψεις στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα και στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ.κ. Δαμασκηνό, με τους οποίους συζήτησε για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα διοργανωθούν για να τιμηθεί η επέτειος των 100 χρόνων από την ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό. Ακόμη επισκέφθηκε και τον Σοφολογιότατο Μουφτή Κομοτηνής κ. Χαλήλ Τζιχάτ, επισημαίνοντας πως κοινή συνισταμένη των θρησκειών είναι η αγάπη.

Κάνοντας έναν απολογισμό της περιοδείας στη Θράκη ο Υφυπουργός Εσωτερικών τόνισε πως “το διήμερο της παρουσίας μου στη Ροδόπη και τον Έβρο έγινε μια καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν αλλά και των βημάτων που πρέπει να γίνουν για την επίλυσή τους. Το 2020 δεν θα είναι απλά η χρονιά της Θράκης λόγω της σημαντικότατης επετείου της απελευθέρωσης και ενσωμάτωσής της στον εθνικό κορμό, αλλά θα είναι και η χρονιά της Ελλάδας με την ανάταση της οικονομίας, κάτι που θα έχει πολλαπλά οφέλη τα οποία θα γίνουν άμεσα κατανοητά στην προσωπική ζωή κάθε πολίτη.

Όσον αφορά τη Θράκη υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον και θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερο, όσο ξανακερδίζουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, όσο αποδεικνύουμε ότι γινόμαστε μια χώρα φιλική προς το επιχειρείν. Τα καλύτερα είναι μπροστά μας!

Από τη Θράκη αρχίζει η Ελλάδα και η Ευρώπη και πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα, βάζοντας τέλος στην αποβιομηχάνιση και τη διαρροή πόρων προς τις γειτονικές χώρες” σημείωσε ο κ. Καράογλου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button