Ειδήσεις

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
Γράφει ο Στέλιος Αρσενίου

Παγκόσμια ημέρα Ελληνικής γλώσσας, όπως και η 9η Φεβρουαρίου εκάστου έτους.
Θα γιορτάσω κι εγώ που δεν μιλάω Ελληνικά αλλά Ελληνικαδικίστικα, μια διάλεκτο που έχει περισσότερο σχέση με τον κοτσαδόρο του αυτοκινήτου.
Όπως κουμπώνουμε δηλαδή το εξάρτημα εφαρμογής στον κοτσαδόρο για ρυμούλκηση οχήματος, τροχόσπιτου, τροχήλατων άλλων διάφορων κατασκευών, σε κάθε αντικείμενο, έννοια κ.τ.τ. βάζω δεύτερο συνθετικό την λέξη ά – δ – ι – κ – ο και εκφράζομαι στη γλώσσα αυτή, που είναι πανεύκολη, υπεραπλουστευμένη.
Για παράδειγμα.
Ρούχα + κατάστημα ρούχων = ρουχάδικο.
Γύρος + μαγαζί που πουλάει γύρο = γυράδικο.
Ψωμί + πρατήριο με ψωμί = ψωμάδικο.
Έλληνας + χώρος διασκέδασης με Ελληνικά τραγούδια = Ελληνάδικο.
Σχολείο + διδασκόμενες γνώσεις = Γραμματάδικο.
Μπάλα + χώρος που παίζεται μπάλα = μπαλάδικο.
Τζόκερ + μαγαζί που παίζεται τζόκερ = τζοκεράδικο.
Γαμώ το μου. Είναι κρίμα κι άδικο να μας καταπιεί το – αδικο.
Πάραυτα. Απλά πράγματα. Πιο απλά δεν γίνεται.
Ο Μουσόπουλος, ο Μπαμπινιώτης, ο Τσακνάκης, ο Ζωγράφος, η Κατάκη, η Σφεντζούρη, η Καρακατσάνη, η Μεθυμάκη, ο Γκότσης, ο Δερές, ο Παπαϊωάννου, από τα χρόνια εκείνα τα δοξασμένα, γενικότερα οι φιλόλογοι μπερδεύτηκαν και μπέρδεψαν κι εμάς.
Για να δούμε τώρα πώς θα γιορτάσουν την Ελληνική Γλώσσα στον υπόλοιπο κόσμο, εκτός από τον δικό μου.
Θα σταθούμε σε μια ξεχωριστή πρωτοβουλία.
Η κυρία Ιουλία Ζαρίκοβα είναι Πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας και Μεταφράσεων του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μαριούπολης.
Συνέβαλε ώστε η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας και το τμήμα Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου της Μαριούπολης να προβούν στην ακόλουθη πρωτοβουλία.
Πέντε λέξεις ελληνικές που κυριαρχούν στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου όπως : ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ – ΑΡΜΟΝΙΑ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ να έρθουν στα χείλη διαφόρων ανθρώπων από όλο τον κόσμο που δεν γνωρίζουν ελληνικά.
Η δράση ονομάστηκε : ΄΄ Εσείς μιλάτε ελληνικά; ΄΄
Προσκλήθηκαν νέοι που δεν μιλάνε ελληνικά, να δημιουργήσουν βίντεο στο οποίο να παρουσιάζονται προφέροντας αυτές τις πέντε λέξεις.
Στη συνέχεια να ΄΄ ανεβάσουν ΄΄ το βίντεο στο Facebook με ΄΄ hashtag # Greek _ language _ challenge ΄΄ και ΄΄ # It _ is _ cool _ to – speak _ Greek ΄΄.
Η δράση ξεκίνησε τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 15 Φεβρουαρίου, ενώ μέχρι στιγμής έχουν ΄΄ ανέβει ΄΄ βίντεο από νέους και νέες που ζουν στη Ρωσία, στην Αρμενία, στην Ουκρανία, στη Μολδαβία, στο Ουζμπεκιστάν, στη Γεωργία.
Από τους διοργανωτές διέφυγε μάλλον ο επικοινωνιακότερος Έλληνας του κόσμου, ο Τομ Χανκς.
Μία ανάρτησή του θα κινητοποιούσε όλο τον πλανήτη.
Έτσι είναι σ΄ αυτό τον κόσμο.
Καινοτομείς. Δημιουργείς. Δραστηριοποιείσαι. Κοπιάζεις. Φροντίζεις. Κτίζεις.
Πόσο μακριά μπορείς να τα κοινοποιήσεις, μεταδώσεις όλα αυτά για να συμπαρασύρεις ομοϊδεάτες;
Έκαστος στο είδος του κι ο Λουμίδης στους καφέδες, κατά τη λαϊκή έκφραση.
Αυτός είναι και ο λόγος που πρότεινα στην Εφορεία Αρχαιοτήτων της ΞΑΝΘΗΣ να επιχειρηθεί η αναβίωση του Πρωταγόρα, των Σοφιστών – σοφιστειών στον αρχαιολογικό χώρο των ΑΒΔΗΡΩΝ από τη χαρισματικότερη προσωπικότητα της 7ης Τέχνης.
Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας γίνονται παντού όπου ζουν και μεγαλουργούν Έλληνες, γιατί το πρώτο που φρόντισαν μόλις ορθοπόδησαν ήταν η σύσταση εστιών διατήρησης και μετάδοσής της.
Χωριανοί τα μάτια σας δεκατέσσερα. Ο παπα – δάσκαλος με το κρυφό σχολειό τα χρόνια επικυριαρχίας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας τη γλώσσα τη διατήρησαν. Την κράτησαν όρθια.
Σήμερα αυτή η διάλεκτος των Ελληνικαδικίστικων όσο πάει, την περιθωριοποιεί. Αγρυπνείτε.

Στέλιος Αρσενίου

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button