Το τρίτο μάτι

Χαμηλοί οι ρυθμοί ανάπτυξης των Νομών της Θράκης τη δεκαετία 1995 – 2005. Στο Νομό Ξάνθης ο χαμηλότερος ρυθμός αύξησης του συνολικού ΑΕΠ και ο υψηλότερος ρυθμός αύξησης του πληθυσμού του από τους αντίστοιχους ρυθμούς του συνόλου της χώρας συνέβαλαν στην απόκλιση του κατά κεφαλή ΑΕΠ του από εκείνο του συνόλου της χώρας.

*Χαμηλοί οι ρυθμοί ανάπτυξης των Νομών της Θράκης τη δεκαετία 1995 – 2005.

 

Στο Νομό Ξάνθης ο χαμηλότερος ρυθμός αύξησης του συνολικού ΑΕΠ και ο υψηλότερος ρυθμός αύξησης του πληθυσμού του από τους αντίστοιχους ρυθμούς του συνόλου της χώρας συνέβαλαν στην απόκλιση του κατά κεφαλή ΑΕΠ του από εκείνο του συνόλου της χώρας.

 


 

*Συνεχίζονται τα έργα στο Δήμο Ξάνθης.

 

Από την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ξάνθης ανακοινώνεται ότι την Δευτέρα 7 Απριλίου 2008 θα γίνει η έναρξη των εργασιών του έργου “Αποκατάσταση – Ανάπλαση της οδού Αβέρωφ”, από την οδό Ηλιουπόλεως έως την οδό Παπανικολή.

 

Κατά την διάρκεια των εργασιών ενδέχεται να δημιουργηθούν ολιγόωρες διακοπές κυκλοφορίας στην οδό Αβέρωφ.

 


 

*Χθες  παραχωρήθηκε συνέντευξη τύπου από τον Πρόεδρο του Ταμιείου Θράκης και Αντιπρόεδρο της Ν.Ε.Π.Α.Σ. Αν. Καθ. ΔΠΘ κ. Γεώργιο Παύλο και συνεργατών του οργανισμού στην αίθουσα XENIA του ξενοδοχείου ELISSO.

 

Σκοπός της συνέντευξης αυτής ήταν η ενημέρωση των δημοσιογράφων για το έργο του Ταμιείου Θράκης τα τελευταία 14 χρόνια.

 

Αναλυτικότερα, ο κ. Παύλος εστίασε στον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι Μ.Κ.Ο στην επίλυση των μεγάλων προβλημάτων της κοινωνίας σε συνεργασία με θεσμοθετημένους φορείς, και στη δυνατότητα των Μ.Κ.Ο να αποτελέσουν τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην ελληνική κοινωνία και την ελληνική πολιτεία.

 

Επιπλέον αναφέρθηκε στο γενικότερο έργο του Τ.Θ. και της Ν..Ε.Π.Α.Σ., καθώς και για τις δράσεις του έτους 2007 – 2008 στο πλαίσιο προγράμματος του Υπουργείου Απασχόλησης για την καταπολέμηση της ανεργίας.

 

Πιο συγκεκριμένα έγινε αναφορά στην πραγματοποίηση του 11ου Διεθνούς Θερινού σχολείου Ελληνικής Γλώσσας & Ελληνικού Πολιτισμού, το οποίο έλαβε χώρα στις 13 Αυγούστου εώς τις 7 Σεπτεμβρίου του 2007. Στο σχολείο αυτό συμμετείχαν συνολικά περίπου 150 μαθητές, φοιτητές και νέοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ομογενείς και αλλοδαποί . Συγκεκριμένα οι συμμετέχοντες του εξωτερικού ήταν από Σερβία, Ρωσία, Βουλγαρία, Μολδαβία, Ταιβάν, Συρία, Σκόπια, Αίγυπτος, Γεωργία, Ιορδανία, Χιλή, Ουγγαρία, Γερμανία, Πολωνία. Στόχος του σχολείου ήταν η μύηση και μετάδοση τόσο στους ομογενείς, όσο και στους αλλοδαπούς νέους του βαθύτερου πνεύματος της  ελληνικής παιδείας και του διαχρονικού ελληνικού πολιτισμού. 

 

Στην συνέχεια έγινε λόγος για τη δημιουργία και λειτουργία των 8 κέντρων στήριξης σε χώρους στην Ορεινή Θράκη και σε οικισμούς από την κοινωνία των ΡΟΜ που σύντομα θα επεκταθούν  σε άλλα 3 εώς 5 χωριά της Ορεινής Θράκης. Τα κέντρα αυτά λειτουργούν 4 με 5 ώρες επί καθημερινής βάσεως παρέχοντας πολυεπίπεδη στήριξη σε μαθητές, νέους και γυναίκες, πιο συγκεκριμένα αυτή τη στιγμή παρέχουμε ενισχυτική διδασκαλία σε 300 περίπου μαθητές δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου και σε 150 γυναίκες. Οι  αριθμοί αυτοί αυξάνονται διαρκώς.

 

Επιπρόσθετα ο κ. Γεώργιος Παύλος μίλησε για τη δημιουργία 2 νέων εκπαιδευτικών κέντρων  Ελληνικής Γλώσσας & Ελληνικού Πολιτισμού  που θα λάβουν χώρα στην Αρχαία Ολυμπία και στην Κεντρική Μακεδονία (δήμος Λιτόχωρου- Δίον), παράλληλα με το 12ο Διεθνές Θερινό Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας στα Αρχαία Άβδηρα της Θράκης. Εκτενέστερα έγινε αναφορά στην βιωματική μέθοδο διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, όπου μέσα από το τραγούδι, τη μουσική, το χορό, το θέατρο, την ιστορία, τη φιλοσοφία μπορούν οι συμμετέχοντες  με πρωτοποριακό τρόπο να έρθουν σε επαφή με τον Ελληνικό Πολιτισμό.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button