Μια επίσκεψη ουσίας … με προεκλογικό χρώμα

Με σύσσωμο το επιτελείο του υπουργείου του να τον συνοδεύει, στην Ξάνθη βρέθηκε χθές ο υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος, ο οποίος πραγματοποίησε μια σειρά επαφών με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τοπικά στελέχη της Ν.Δ. και φυσικά με κορυφαία συνάντηση, αυτή με τους εργαζόμενους του Νομού Ξάνθης.

Με σύσσωμο το επιτελείο του υπουργείου του να τον συνοδεύει, στην Ξάνθη βρέθηκε χθές ο υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος, ο οποίος πραγματοποίησε μια σειρά επαφών με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τοπικά στελέχη της Ν.Δ. και φυσικά με κορυφαία συνάντηση, αυτή με τους εργαζόμενους του Νομού Ξάνθης.

Με τον Ειδικό Γραμματέα Συντονισμού, Κοινωνικής Προστασίας του Υπουργείου Απασχόλησης, κ. Παπαδόπουλο, καθώς και με τους Προέδρους του ΟΑΕΔ, κ. Δερναδάκη και του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, κ. Λιάπη, να τον συνοδεύουν, ο Υφυπουργός Απασχόλησης κατά την παραμονή του στην Ξάνθη επισκέφτηκε το Δήμαρχο της πόλης, κ. Μιχάλη Στυλιανίδη, και το απόγευμα περιόδευσε στο Δήμο Μύκης.
Ενδιάμεσα των δυο παραπάνω συναντήσεων ο κ. Γιακουμάτος έκανε μια στάση στο Εργατικό Κέντρο της Ξάνθης, προκειμένου να ακούσει από κοντά τα προβλήματα και τα αιτήματα των εργαζομένων του νομού.
Αν και έξω από το Εργατικό Κέντρο των περίμεναν με μαύρες σημαίες οι “απολυμένοι” του Σταθμού της Φωνής της Αμερικής, ο Υφυπουργός Απασχόλησης ήρθε πολύ καλά διαβασμένος και έτοιμος να απαντήσει σε όλα.
Συνοδευόμενος και από το Βουλευτή Ξάνθης της Ν.Δ. κ. Φίλιππο Τσαλίδη, προσήλθε στην αίθουσα όπου ήταν συγκεντρωμένοι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, αρχές και φορείς της περιοχής, ενώ τον υποδέχθηκε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης , Νίκος Παπαβασιλείου με ένα μακρύ κατάλογο 14 αιτημάτων που απασχολούν τους εργαζόμενους του νομού Ξάνθης, ζητώντας την επίλυσή τους. Άμεση ήταν η ανταπόκριση ου υφυπουργού Απασχόλησης κ. Γιακουμάτου, ο οποίος όπως δήλωσε ήρθε καλά διαβασμένος και έτοιμος σε πολλά από αυτά να δώσει λύση. Αφού άκουσε όλους όσους μίλησαν με προσοχή σημείωσε πως η συνάντηση αυτή με τους εργαζομένους δεν ήταν τυχαία και πως στόχος του είναι να έχει σε τακτά χρονικά διαστήματα ανάλογες συναντήσεις μαζί τους.
Εκάνε λόγο για μια ισχυρή και δυναμική ευρωπαϊκή χώρα που ενδιαφέρεται για όλους τους πολίτες της ανεξαρτήτου θρησκεύματος και πεποιθήσεων, ενώ σημείωσε πως η τελευταία φορά που βρέθηκε στην Ξάνθη ήταν τον Οκτώβριο του 2005 και η επόμενη θα είναι στις 22 Σεπτεμβρίου του 2006, όπου όπως ανακοίνωσε, επέλεξε την Ξάνθη να είναι μια από τις δυο πόλεις που θα συμμετάσχουν στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εργασίας και Ασφάλισης.
Τόνισε πως σύμφωνα με τα στοιχεία από το ΚΕΠ Ξάνθης, η ανεργία στο νομό έχει μειωθεί κατά 18,5% σε σχέση με πέρσι ( 7703 οι άνεργοι το 2005, 6500 σήμερα), υπογράμμισε ωστόσο πως μόνο αποτελεσματικό όπλο και κλειδί για τη μείωση της ανεργία είναι τα έργα ανάπτυξης στον τόπο και η ελάττωση της γραφειοκρατίας. Το 2006 το Υπουργείο Απασχόλησης θα εντείνει το ενδιαφέρον του στον κοινωνικά και οικονομικά αδύναμο. Στην κατεύθυνση αυτή έχει δοθεί εντολή για συστράτευση πάνω από εκατό ασφαλιστικών Ταμείων φορέων και οργανισμών για κοινωνική στήριξη και επαγρύπνηση. Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα υπάρξει ένα ευρύτατο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στο κομμάτι της κοινωνικής προστασίας με πρωτεργάτες του Κοινωνικούς Εταίρους, για αυτό καλούνται μέχρι τις 30 Ιουλίου να υποβάλουν στο πλαίσιο αυτό τις προτάσεις τους και τα Εργατικά Κέντρα της χώρας, μεταξύ των οποίων και της Ξάνθης.
ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ…
-Δεν πρόκειται να κλείσουν τα εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Θα υλοποιηθούν προγράμματα μέσω ΟΑΕΔ για την πρόσληψη 600 συμβασιούχων, ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ.
-Φωνή της Αμερικής-υπάρχουν σενάρια και λύσεις. Την ερχόμενη εβδομάδα, Τετάρτη ή Πέμπτη, τριμερής συνάντηση στο υπουργείο για να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. “Δεν μπορεί κανείς να πει έτσι απλά γεια…(για την αμερικανική πλευρά). Γίνονται προσπάθειες οι σαράντα τεχνικοί να αξιοποιηθούν από τη ΝΕΤ. Οι 58 εργαζόμενοι στη φύλαξη -καθαριότητα και τη συντήρηση, αν δε βρεθεί συνολική λύση θα απορροφηθούν σε προγράμματα Μερικής Απασχόλησης και δε θα τους εμποδίσει κανείς να κάνουν και δεύτερη εργασία. Προσπάθεια μετά την παρέλευση των 18 μηνών και μετά την απαραίτητη τετράμηνη παύση να εντάσσονται και πάλι σε προγράμματα Μερικής Απασχόλησης.
Για τους τριάντα πέντε που βρίσκονται στο όριο συνταξιοδότησης δεν θα αντιμετωπίσουν κανέναν πρόβλημα.
-Άμεση ενίσχυση με προσωπικό μέσω stage σε ΙΚΑ και Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας Ξάνθης για την καλύτερη εξυπηρέτηση των εργαζομένων μέχρι την κάλυψη των οργανικών θέσεων.
-Ανέγερση νέου Εργατικού Κέντρου στο υπάρχον χώρο. Οι διαδικασίες θα δρομολογηθούν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο με την ανάθεση της εκπόνηση της σχετικής μελέτης στο ΔΠΘ.
-Πρόσληψη μόνιμου και ειδικευμένου προσωπικού επτά ατόμων στο Βρεφονηπιακό Σταθμό του Οργανισμού Εργατικής Εστίας της Ξάνθης και χρηματοδότηση με 155.000 ευρώ για τη συντήρηση του κτιρίου.
-Θα προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς το πρόγραμμα κατασκευής εργατικών Κατοικιών στους Δήμους Ξάνθης, Αβδήρων, Μύκης, ενώ στη Γενισέα του Δήμου Βιστωνίδας επίκειται η δημοπράτηση ανέγερσης των 80 κατοικιών, καθώς έχουν ολοκληρωθεί και οι εδαφολογικές μελέτες.
-Θα δοθεί το ναυπηγοεπισκευαστικό επίδομα σε όσους πράγματι το δικαιούνται, ύστερα κα από τη σχετική Τροπολογία που έχει κατατεθεί στη Βουλή.
-Θα λειτουργήσει και φέτος το εργοστάσιο της Καπνικής Μιχαηλίδη, κατά πάσα πιθανότητα θα απασχολήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων με πέρσι.
-Εξετάζεται το ενδεχόμενο να ληφθούν μέτρα ανάλογα με την Τροπολογία Νάουσας και για τον κλάδο του καπνού.
-Δε θα αυξηθεί το όριο του 2% για τις απολύσεις και τέλος παρακολουθείται στενά τα τελευταία δυο χρόνια η “μετανάστευση” των επιχειρήσεων. Καμία νέα επιχείρηση δεν έφυγε σε γειτονική χώρα τα δυο αυτά χρόνια.
Δέσποινα Γκούμα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button