Ειδήσεις

Κριτική Ζωγραφόπουλου για την ποιητική συλλογή «Βουβές Κραυγές… Sessiz Çığlıklar…»
της Νιλγκιούν Τουρσέν Ογλού

Η 203η έκδοση του Εκδοτικού Οίκου «ΣΠΑΝΙΔΗΣ» φιλοξενεί στην εστία του την ποιητική συλλογή της Νιλγκιούν Τουρσέν Ογλού με τον τίτλο «Βουβές Κραυγές… Sessiz Çığlıklar…».

Η Νιλγκιούν Τουρσέν Ογλού, τελειόφοιτος του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης κι ερευνήτρια της πομακικής γλώσσας και κουλτούρας περικλείει στην ποιητική της συλλογή «πως περιγράφεται μια σχέση ειλικρίνειας, η οποία μπορεί να προκαλέσει αδιάλυτες πληγές στην ανθρώπινη ζωή. Εκεί όπου ο έρωτας δεν αναγνωρίζει τόπο και χρόνο, θα καταλάβετε, πώς η ευτυχία μετατρέπεται σε θλίψη και φυλακίζει τις πεταλούδες σε χρυσό κλουβί».

Η ευσύνοπτη ποιητική συλλογή χαρακτηρίζεται, ότι τα ποιήματα της δημιουργού είναι μεταφερμένα σε δύο γλώσσες στην τουρκική και την ελληνική. Το ύφος της είναι απλό, κατανοητό, μεστό με παραστατικές εικόνες, άλλοτε αλληγορικές, και με παρομοιώσεις.

Οι «Βουβές Κραυγές… Sessiz Çığlıklar…» είναι η εσωτερική φωνή του καθενός μας η συνείδησή μας, τα συναισθήματά μας, εσωκλείονται μέσα μας και γίνονται φωτιά μεγάλη, που θεριεύουν, τιθασεύουν την ψυχή μας και η ισχύ της είναι τόσο μεγάλη, συγκρίσιμη ακόμη και με τα στοιχεία της φύσης. Είναι εκείνη η στιγμή, που δεν μπορεί κάποιος να εξωτερικεύσει την αλήθεια που κρύβει μέσα του, σαν να αισθάνεται μόνος σε αυτόν τον πλανήτη, αλλά οι «Βουβές Κραυγές… Sessiz Çığlıklar…» είναι η σιωπηλή εκείνη φωνή που κάνει κάλεσμα στο Σύμπαν, όπως αναφέρει ο Coelho στον «Αλχημιστή», προκειμένου να γίνει κοινωνός και να μετατρέψει τις «Βουβές Κραυγές» σε «Ηχηρές»!!!

Dr.phil. Κωνσταντίνος Ι. Ζωγραφόπουλος

(Διδάκτωρ Βυζαντινολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Βιέννης)

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button