Ειδήσεις

Οι απολύσεις προμηνύουν λουκέτα σε καταστήματα των ΕΛΤΑ
Ερώτηση Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Ερώτηση για τη λειτουργία των καταστημάτων ΕΛΤΑ στην Ασπροβάλτα και τα Βασιλικά και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας σε αυτά κατέθεσαν 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία της Δώρας Αυγέρη, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης και Αν. Τομεάρχη Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης).
Προηγήθηκε η έντονη φημολογία για το κλείσιμο υποκαταστημάτων των ΕΛΤΑ σε όλη την Ελλάδα, που ενισχύεται από τις αιφνιδιαστικές απολύσεις -34 στη Θεσσαλονίκη σε σύνολο 230 στη χώρα- εκτάκτου προσωπικού, που απασχολούνταν σε κατά τόπους καταστήματα και κάλυπτε πάγιες ανάγκες.
Εξαιτίας αυτών των απολύσεων ορισμένα καταστήματα των ΕΛΤΑ ήδη υπολειτουργούν, ενώ δύο καταστήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης -στην οδό Εθνικής Αμύνης και Μανουσογιαννάκη, καθώς και στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης- κατέβασαν ρολά.
Όπως καταγγέλλει ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ταχυδρομικών, η κυβέρνηση σχεδιάζει το κλείσιμο 415 υποκαταστημάτων από τα 700 που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα, ενώ, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, με κλείσιμο απειλούνται 14 καταστήματα στις Περιφέρειες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, εκ των οποίων τα 11 βρίσκονται στον νομό Θεσσαλονίκης.
Προκαλεί αλγεινή εντύπωση ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για τις τοπικές κοινωνίες, όπως είναι η λειτουργία των δημόσιων ταχυδρομικών υπηρεσιών, να γίνεται για άλλη μια φορά αντικείμενο αιφνιδιασμών, μεθοδεύσεων και επικοινωνιακών χειρισμών από την κυβέρνηση, η οποία «μετρά» αντιδράσεις.
Οι κάτοικοι στις κοινότητες Βασιλικών και Ασπροβάλτας γνωστοποίησαν με ανακοινώσεις τους την πρόθεσή τους να υπερασπιστούν τη λειτουργία των εκεί υποκαταστημάτων των ΕΛΤΑ, καθώς η κατάργησή τους οδηγεί σε απομόνωση και εγκλωβισμό τις κοινότητές τους, εντείνοντας το αίσθημα της εγκατάλειψης και ανασφάλειας.
Ενδεικτικό των κακών σχεδιασμών της κυβέρνησης είναι το γεγονός πως πρόκειται για δημόσιες υπηρεσίες -και μερικές από τις τελευταίες που έχουν απομείνει- οι οποίες εξυπηρετούν μόνιμο πληθυσμό χιλιάδων δημοτών, καλύπτοντας ανάγκες που τους θερινούς μήνες, λόγω του τουρισμού, αυξάνονται στο πολλαπλάσιο.
Σ’ αυτήν την εύλογη αναστάτωση των κατοίκων, η κυβέρνηση δεν δείχνει πρόθυμη να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, εξηγώντας αν έχει σχέδιο για τον εξορθολογισμό και συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των ΕΛΤΑ και ποιο είναι αυτό.

Οι 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και τον Υπουργό Οικονομικών ζητούν να πάρουν άμεσα μέτρα για τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας και την αποτροπή της αναστολής-συγχώνευσης των υποκαταστημάτων ΕΛΤΑ στην Ασπροβάλτα και τα Βασιλικά.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:
Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2020

Ερώτηση

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
-Ψηφιακής Διακυβέρνησης
-Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
-Οικονομικών

ΘΕΜΑ:ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΤΑ ΣΤΗΝ ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  ΤΟΥΣ

Το τελευταίο χρονικό διάστημα  είναι ιδιαίτερα έντονη η φημολογία   για το κλείσιμο  υποκαταστημάτων ΕΛΤΑ σε όλη τη χώρα, ενώ ήδη κάποια κατεβάζουν ρολά. Ήδη σημειώθηκαν αιφνιδιαστικές απολύσεις- 34 στη Θεσσαλονίκη, συνολικά 230 σε όλη την Ελλάδα- εκτάκτου προσωπικού  που απασχολούνταν σε κατά τόπους καταστήματα και κάλυπτε πάγιες ανάγκες. Εξαιτίας αυτών των απολύσεων κάποια καταστήματα των ΕΛΤΑ υπολειτουργούν, ενώ δύο καταστήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης- αυτό που βρίσκεται στην οδό Εθνικής Αμύνης και Μανουσογιαννάκη, καθώς και αυτό στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης- κατέβασαν ρολά.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ταχυδρομικών, θα συνεχίσουν να λειτουργούν μόνο τα 415 από τα συνολικά 700 υποκαταστήματα ανά την Ελλάδα (Σενάριο για κλείσιμο καταστημάτων στην Θεσσαλονίκη, Μακεδονία, 16.1.2020, https://www.makthes.gr/senario-gia-kleisimo-katastimaton-elta-sti-thessaloniki-252631). Ειδικά, στις Περιφέρειες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας απειλούνται με λουκέτο 14 καταστήματα, εκ των οποίων τα 11 βρίσκονται στον νομό Θεσσαλονίκης.
Ιδιαίτερα έντονη είναι η ανησυχία στους κατοίκους της Ασπροβάλτας και των Βασιλικών, εξαιτίας της διακίνησης πληροφοριών περί κλεισίματος και των εκεί υποκαταστημάτων των ΕΛΤΑ. Είναι εύλογη η αναστάτωσή τους, καθώς πέραν των άλλων, τέτοιου είδους αποφάσεις καθιστούν ακόμη πιο δύσκολη την  πρόσβαση των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες, υποβαθμίζουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής τους.
Η κοινότητα Βασιλικών  κατά την συνεδρίαση στις 13.1.2020 έλαβε την υπ. αριθμ. 1/2020 απόφαση  με την οποία απευθύνει κάλεσμα συμπαράστασης στους τοπικούς φορείς αλλά και στον Δήμο Θέρμης, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος κλεισίματος του εκεί υποκαταστήματος των ΕΛΤΑ.
Μεταξύ άλλων επισημαίνεται στην εν λόγω απόφαση:
«Τα ΕΛΤΑ Βασιλικών εξυπηρετούν σήμερα όλον τον πρώην Δήμο Βασιλικών πλην της κοινότητας Αγίας Παρασκευής, την Κοινότητα Γαλαρινού και τους δύο οικισμούς της Αγίας Αναστασίας. Ο όγκος των συναλλαγών είναι μεγάλος και η βιωσιμότητά τους είναι αδιαπραγμάτευτη. Το ενδεχόμενο κατάργησης επιφέρει μια αλυσιδωτή δυσχέρεια, οικονομική επιβάρυνση, ταλαιπωρία των πολιτών, των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, στην οικονομία της τοπικής κοινωνίας σε μια χρονική περίοδο που ήδη η κοινωνία υποφέρει οικονομικά.[…] Η κατάργηση μιας επιπλέον υπηρεσίας θα επιφέρει μαρασμό σε μια από τις ιστορικότερες κωμοπόλεις του νομού Θεσσαλονίκης και δημιουργεί αίσθημα ανασφάλειας [..].»
Οι κάτοικοι των Βασιλικών έχουν ήδη πραγματοποιήσει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με κύριο αίτημα να μην κλείσει το υποκατάστημα της περιοχής τους.
Από την πλευρά της η κοινότητα Ασπροβάλτας στην από 13.1.2020 ανακοίνωσή της επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι: «Η κατάργηση του καταστήματος θα οδηγήσει μετά βεβαιότητας στον μαρασμό της τοπικής κοινωνίας , καθώς τίθεται άμεσο ζήτημα σταδιακής απομόνωσης και εγκλωβισμού της κοινότητας αν ληφθεί μάλιστα υπόψη ότι αποτελεί μια από τις τελευταίες υπηρεσίες που έχουν απομείνει. Το κατάστημα αυτό εξυπηρετεί περιοχή με μόνιμο πληθυσμό 4500 κατοίκων περίπου και καλύπτει βασικές επικοινωνιακές ανάγκες τους που κατά τους θερινούς μήνες αυξάνονται στο δεκαπλάσιο.»
Σε ανάλογες κινήσεις έχουν προβεί και άλλοι δήμοι, όπως ο Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου για το κλείσιμο των υποκαταστημάτων στη δυτική Θεσσαλονίκη,  καθώς «η επικείμενη απόφαση θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην εξυπηρέτηση του τοπικού διαμερίσματος Ελευθερίου Κορδελιού, ο πληθυσμός του οποίου αγγίζει τους 40.000 κατοίκους» και ζητούν να  εξαιρεθεί ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου από το σχέδιο συγχώνευσης και αναστολής λειτουργίας υποκαταστημάτων των ΕΛ.ΤΑ., λόγω πληθυσμιακών και κοινωνικών αναγκών και να αρθεί οποιαδήποτε απόφαση που θα διαταράξει την εξυπηρέτηση των κατοίκων.
Ως προς το προσωπικό που ήδη απολύθηκε, είναι ως επί το πλείστον έκτακτο, χαμηλόμισθο προσωπικό ( αμοιβόμενο με περίπου 540 ευρώ). Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου του Συλλόγου Υπαλλήλων ΕΛΤΑ Θεσσαλονίκης: «Έχει ελαττωθεί απίστευτα το προσωπικό, το προσωπικό που θα μείνει δεν θα μπορεί ούτε να αρρωστήσει και θα έχουν προβλήματα και οι πολίτες» (Αιφνιδιαστικές απολύσεις στα ΕΛΤΑ – Με κινητοποιήσεις προειδοποιούν οι εργαζόμενοι, Ηλεκτρονική έκδοση «η Αυγή» http://www.avgi.gr/article/10813/10622642/aiphnidiastikes-apolyseis-sta-elta-me-kinetopoieseis-proeidopoioun-oi-ergazomenoi-echetiko-).
Επειδή, ούτε οι απολύσεις εργαζομένων, ούτε το κλείσιμο υποκαταστημάτων ΕΛΤΑ,  μπορούν να ενταχθούν στο πλαίσιο κάποιου γενικότερου προγράμματος εξορθολογισμού και οικονομικής αναδιάρθρωσης.
Επειδή, το ζήτημα της απρόσκοπτης και ελεύθερης πρόσβασης στην επικοινωνία, την πρόσβαση σε πληροφορίες είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και αναφαίρετο.
Επειδή, το κλείσιμο ΕΛΤΑ ιδίως σε απομακρυσμένες κοινότητες, όπου εξυπηρετούν πληθώρα αναγκών των κατοίκων, συνιστά απαξίωση και υποβάθμιση της ζωής τους και δεν συνάδει με την αρχή της αποκεντρωμένης διοίκησης.
Επειδή, η προστασία της εργασίας είναι συνταγματικό δικαίωμα. Οι αιφνιδιαστικές απολύσεις έκτακτου προσωπικού, θα προκαλέσουν την υπολειτουργία των ΕΛΤΑ, τη δυσχέρανση των συναλλαγών καθώς και την πρόσθετη επιβάρυνση  των υπόλοιπων εργαζομένων.
Ερωτώνται οι κύριοι υπουργοί:
–              Ποια είναι η πολιτική πρόθεση συνολικά για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας των ΕΛΤΑ;
–              Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν ώστε να αποτραπεί η αναστολή – συγχώνευση των υποκαταστημάτων ΕΛΤΑ στην Ασπροβάλτα και στα Βασιλικά;
–              Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν ώστε να διαφυλαχθούν οι θέσεις εργασίας;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
Αμανατίδης Ιωάννης
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Ζουράρις Κωνσταντίνος
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Νοτοπούλου Αικατερίνη (Κατερίνα)
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Πούλου Παναγιώτα
Σκουρολιάκος Παναγιώτης
Φάμελλος Σωκράτης
Χρηστίδου Ραλλία

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button