Ειδήσεις

Κοινοβουλευτική παρέμβαση ΚΚΕ για την καθυστέρηση σχολικών γευμάτων στην Ξάνθη

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Παιδείας και θρησκευμάτων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα:Καθυστέρηση σχολικών γευμάτων στην Ξάνθη

Με πομπώδη τρόπο το Υπουργείο Παιδείας κάθε χρόνο ανακοινώνει την παροχή σχολικών γευμάτων για αριθμό μαθητών πολύ χαμηλό που αντιστοιχεί, περίπου, στο 25% του μαθητικού πληθυσμού των δημοτικών σχολείων. Όμως, εάν συνυπολογίσουμε ότι σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως στην Ξάνθη, το πρόγραμμα δεν υλοποιείται, αν και τα σχολεία έχουν εγκριθεί και συμπεριληφθεί στην εγκύκλιο του υπουργείου, κατανοούμε ότι το ποσοστό των μαθητών είναι ακόμα χαμηλότερο.
Η καθολική κάλυψη του μαθητικού πληθυσμού είναι επιβεβλημένη, καθώς η αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων, με τη φορολογία, την περικοπή των μισθών, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας δημιούργησαν μια τραγικά αδιέξοδη κατάσταση στις λαϊκές οικογένειες που αδυνατούν να ανταποκριθούν και να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες των παιδιών τους όπως είναι η σωστή, ισορροπημένη, πλήρης διατροφή τους για την υγιή ανάπτυξή τους.
Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία ακόμα και της ΕΕ το 30%, των παιδιών στην χώρα μας ανήκουν στα οικονομικά εξαθλιωμένα τμήματα του πληθυσμού. Επομένως, η επέκταση για την καθολική κάλυψη των αναγκών σε σίτιση, με σύγχρονους, επιστημονικούς όρους είναι επιβεβλημένη ανάγκη.
Στην Ξάνθη υπάρχει μια απαράδεκτη καθυστέρηση ακόμα και αυτής της κουτσουρεμένης διανομής σχολικών γευμάτων καθώς μπαίνουμε στον Φλεβάρη κι ακόμα δεν έχει ξεκινήσει αφού οι αποκλεισμένοι από τον διαγωνισμό, έχουν κάνει ενστάσεις. Παρόμοιο φαινόμενο έχουμε και στη Δράμα αλλά και σε άλλες περιοχές.
Όλα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής που χρηματοδοτεί για την υλοποίηση των προγραμμάτων ιδιωτικές εταιρείες με αρνητικές συνέπειες τόσο στην επιπλέον κοστολόγηση και επιβάρυνση των προϋπολογισμών όσο και στην ίδια την ποιότητα των προγραμμάτων.
Πάντως, σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να γίνεται παιχνίδι με τα παιδιά και τις ανάγκες τους. Εδώ και τώρα να προχωρήσει η διαδικασία ώστε να ξεκινήσει να υλοποιείται το πρόγραμμα και στα σχολεία της Ξάνθης και να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να ξεκινήσει κανονικά.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για:
• Την άμεση υλοποίηση του προγράμματος σε όλα τα σχολεία της Ξάνθης.
• Την καθολική επέκτασή του σε όλο το μαθητικό πληθυσμό για να συμπεριλάβει τις μεγαλύτερες ηλικίες παιδιών, στα γυμνάσια και στα λύκεια, διαμορφώνοντας τα ανάλογα διατροφολόγια που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους;
• Να δημιουργηθεί ένας ενιαίος δημόσιος φορέας που να έχει εξ ολοκλήρου την ευθύνη για την εκπόνηση, την υλοποίηση τόσο σημαντικών προγραμμάτων όπως είναι η σίτιση των μαθητών;

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης
Στολτίδης Λεωνίδας

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button