Ειδήσεις

Με 38% , 50 έδρες …δώρο
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

Την Πέμπτη 23/1, εισήχθη στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση και ψήφιση ο νέος εκλογικός νόμος που, παραβιάζοντας τη λαϊκή βούληση, επαναφέρει το «μπόνους» πολλών δεκάδων εδρών για το πρώτο κόμμα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ με τον νέο εκλογικό νόμο, επαναφέρει,  με «μπαλώματα», το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα. Με αυτό τον τρόπο, θα απαιτείται ποσοστό 38% για το πρώτο κόµµα ώστε να σχηµατίσει αυτοδύναµη κυβέρνηση.

Η θέση του ελληνικού λαού μέσα στο πολιτικό σύστημα αποκαταστάθηκε, στην πληρότητά της, με τον νόμο ν. 4406/2016 που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική. Η Νέα Δημοκρατία  σπεύδει να ακυρώσει την απλή αναλογική που είναι το μόνο εκλογικό σύστημα που αποτυπώνει τη λαϊκή βούληση, εξασφαλίζει τη Δημοκρατία και την ισοτιμία της ψήφου. Η σπουδή της να νομοθετήσει την ενισχυμένη αναλογική αποκαλύπτει ξεκάθαρα  τις υστερόβουλες βλέψεις της. Θέλει να εξασφαλίσει εκείνο το  εκλογικό σύστημα το οποίο θεωρεί, ότι θα της εξασφαλίζει την αιώνια κατοχή της εξουσίας, ως μόνιμης ιδιοκτήτριας της χώρας. Τα περί κυβερνησιμότητας δε αποτελούν τίποτε περισσότερο παρά το φύλο συκής της αδηφάγας εξουσιομανίας της.

Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί την ισοτιμία της ψήφου  και τις προγραμματικές συγκλίσεις. Η επαναφορά ενός εκλογικού νόμου που “κλέβει έδρες από όλα τα κόμματα και πριμοδοτεί μ’ αυτές το πρώτο κόμμα, αποβλέπει σε μονοκομματικές κυβερνήσεις, δηλαδή στην παντοδυναμία του “ενός”  που στηρίζεται σε επίπλαστες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μας επιστρέφει στις αποτυχημένες  συνταγές του παρελθόντος. Στις συνταγές που μας οδήγησαν στα αδιέξοδα. Οι  μονοκομματικές κυβερνήσεις, του παρελθόντος ήταν αυτές που μας οδήγησαν στη κρίση… το πελατειακό κράτος, το ρουσφέτι στους ημέτερους, τη διαπλοκή με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, την αλόγιστη σπατάλη πόρων και δυνατοτήτων.

Ο κ. Μητσοτάκης αλλάζει τον εκλογικό νόμο γιατί πιστεύει ότι έτσι θα ευνοήσει τον ίδιο και το κόμμα του. Με περίσσευμα αλαζονείας, θεωρεί ότι επειδή κέρδισε βασισμένος στη πολιτική απάτη και στη διαστρέβλωση μια φορά τις εκλογές, θα τις κερδίζει ξανά και ξανά.

Σκάβοντας όμως τον λάκκο της απλής αναλογικής, παραβλέπει τη μεγάλη πιθανότητα να πέσει ο ίδιος μέσα μαζί με το φαύλο και επικίνδυνο σύστημα που πρεσβεύει.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button