“Προσοχή στην αναζήτηση της φοιτητικής στέγης…..”

Η περασμένη Τρίτη για άλλους ήταν μέρα χαράς και για άλλους λύπης και προβληματισμού για τις επόμενες κινήσεις τους ….. Αναζήτηση στέγης, για πολλούς ίσως και διαδικασίες για μετεγγραφή, και φυσικά για τους γονείς συνέχεια οικονομικής αφαίμαξης…..ένας ακόμη μηνιαίος προϋπολογισμός για τη συντήρηση του νέου νοικοκυριού και των εξόδων ενός φοιτητή….

Η περασμένη Τρίτη για άλλους ήταν μέρα χαράς και για άλλους λύπης και προβληματισμού για τις επόμενες κινήσεις τους …..


Αναζήτηση στέγης, για πολλούς ίσως και διαδικασίες για μετεγγραφή, και φυσικά για τους γονείς συνέχεια οικονομικής αφαίμαξης…..ένας ακόμη μηνιαίος προϋπολογισμός  για τη συντήρηση του νέου νοικοκυριού και των εξόδων ενός φοιτητή….


Τι και αν πέρασε σε Δημόσιο πανεπιστήμιο, πρέπει να πληρώσει για να πάρει ποιοτική εκπαίδευση….δε θα αρκεστεί  μόνο σε κάποια συγγράμματα, αλλά θα πρέπει να ανατρέξει σε ολόκληρη βιβλιογραφία αν θέλει να πάρει ολοκληρωμένες γνώσεις γύρω από το αντικείμενο των σπουδών του…..


Βέβαια τώρα στην αρχή ποιος νέος φοιτητής τα σκέφτεται αυτά…..;


Έχουν προτεραιότητα άλλα…..



όΝα βρει σπίτι, να το εξοπλίσει, να κάνει την εγγραφή στη σχολή που πέρασε και κυρίως να χαρεί και να πανηγυρίσει την επιτυχία του…..


Νέοι ορίζοντες ανοίγονται μπροστά και είναι έτοιμος να τους κατακτήσει…..


Για το οικονομικό κομμάτι, ας είναι καλά οι γονείς……


Γεροί να είναι και θα βρουν τον τρόπο να του εξασφαλίσουν το μηνιαίο εισόδημα για τα έξοδα των σπουδών του…..


Άλλωστε είναι τα μόνα έξοδα για τα οποία δε, διαμαρτύρονται, είναι “γλυκά” έξοδα τα οποία ερμηνεύονται και ως επένδυση για το μέλλον του παιδιού και γιατί όχι και για τον ίδιο το γονιό…..


Αν φτάσει ψηλά ο κανακάρης τους και γίνει ένας πετυχημένος γιατρός ή αρχιτέκτονας, τότε με τη σειρά του δε θα βοηθήσει οικονομικά  το δόλιο πατέρα και τη μάνα για να περάσουν πιο όμορφα στα γεράματά τους…..


Το “πατέρα ξεκουράσου”…..ποιος γονιός δεν περιμένει να το ακούσει από τα παιδιά του….;



όΜόνο που τελευταία η οικονομική δυστοκία πολλών οικογενειών αναγκάζει τους νέους φοιτητές να μπαίνουν στην ουρά για μετεγγραφή καθώς είναι πανάκριβες οι σπουδές μακριά από τον τόπο καταγωγής……


Μάλιστα οι πανεπιστημιακές αρχές περιμένουν φέτος να σημειωθεί άλμα ρεκόρ στις αιτήσεις για μετεγγραφές, με κύρια αίτια την οικονομική δυσπραγία και την αύξηση θέσεων στα περιφερειακά πανεπιστημιακά ιδρύματα….


Οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές και σπουδαστές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης μετεγγραφής είναι η εγγραφή τους στο τμήμα εισαγωγής……


Στη συνέχεια οι νέοι φοιτητές θα πρέπει να καταθέσουν σχετική αίτηση στο Τμήμα που θέλουν  να μετεγγραφούν στο διάστημα από 1ης έως 15 Νοεμβρίου….


Οι φοιτητές που θα υποβάλουν αίτηση μετεγγραφής για οικονομικούς λόγους θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος των τριών τελευταίων οικονομικών ετών δε θα υπερβαίνει το ποσό των τριάντα πέντε χιλιάδων ευρώ….


Ενώ χωρίς περιορισμό μπορούν να κάνουν μετεγγραφή οι πολύτεκνοι, οι ορφανοί και οι πάσχοντες από ασθένεια…..



όΒέβαια υπάρχει και εκείνη η μερίδα των φοιτητών που δε δικαιούνται μετεγγραφή….


Είναι οι φοιτητές που εισάγονται  σε ΑΕΙ-ΤΕΙ με ειδικές διατάξεις ή προσαύξηση των μορίων εισαγωγής τους ή ύστερα από κατατακτήριες εξετάσεις, καθώς και οι προερχόμενοι από εσπερινά Λύκεια και ΤΕΕ……


Επίσης λόγω της απαγόρευσης των μετεγγραφών εξωτερικού, φοιτητές και σπουδαστές που εισάγονται σε Τμήματα ή Σχολές του Πανεπιστημίου Κύπρου δεν έχουν το δικαίωμα μετεγγραφής σε αντίστοιχα Τμήματα της χώρας μας…..



όΑυτά τα ολίγα περί μετεγγραφών, αν και η φοιτητική ζωή αποδεικνύεται καλύτερη στην περιφέρεια…


Προς το παρόν όλοι θα πρέπει να μείνουμε και κυρίως επιτυχόντες και γονείς στο ευχάριστο κομμάτι….


Το ότι δηλαδή τα παιδιά τους τα κατάφεραν…..


Γιατί όπως και να το κάνουμε στη συνείδηση των μεγάλων η εισαγωγή στο πανεπιστήμιο προσδίδει ένα άλλο κύρος τόσο στην οικογένεια, όσο και στο ίδιο το παιδί….


Τώρα βέβαια αν τους εξασφαλίζει και μια γρήγορη κα σίγουρη θέση στην αγορά εργασίας δεν είναι επί του παρόντος να σχολιασθεί……


Στο μεταξύ θα πρέπει να επισημανθεί ότι η φετινή ακαδημαϊκή χρονιά αναμένεται να ξεκινήσει και με ένα νέο δεδομένο την αναγνώριση των Κολλεγίων…….


Έτσι δεν αποκλείεται πολύ γονείς από τα μεγάλα αστικά κέντρα, δηλαδή Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που τα παιδιά τους πέρασαν σε κάποιο περιφερειακό ΑΕΙ ή κυρίως ΤΕΙ να προτιμήσουν να τα γράψουν σε κάποιο Κολλέγιο έτσι ώστε να γλιτώσουν το έξοδο της στέγης και γενικά την συντήρησης ενός δεύτερου νοικοκυριού σε μια άλλη πόλη και μάλιστα πολύ μακριά από το πατρικό σπίτι…..



όΗ αλήθεια πάντως είναι πως η πλειοψηφία των επιτυχόντων των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων έχει ήδη ξεκινήσει την αναζήτηση της στέγης, έστω και αν κάποιοι από αυτούς θα πρέπει να αποχωριστούν την πατρική εστία και να κατευθυνθούν προς κάποιο νησί, ακόμη και στην Κρήτη…….


Για τους νέους λοιπόν φοιτητές και τους γονείς τους  που νιώθουν τη “θηλιά” των ακριβών ενοικίων να τους πνίγει, το  Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών εξέδωσε οκτώ συμβουλές……


Καλό είναι λοιπόν πριν τη μίσθωση κάποιου διαμερίσματος να τις διαβάσουν και να τις εφαρμόσουν, αν δύνανται ….


Η στήλη μεταφέρει παρακάτω αυτούσιες στους πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες τις οκτώ συμβουλές……


-Να υπογράφουν πάντοτε συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη της κατοικίας ή τον πληρεξούσιο και να μην κάνουν ποτέ προφορικές συμφωνίες……


-Να μην προκαταβάλουν ούτε ένα ευρώ σε διάφορες δήθεν εταιρείες συμβούλων  ακινήτων ή παροχής υπηρεσιών, οι οποίες αυτήν την περίοδο εξαπατούν τους ανυποψίαστους φοιτητές και θησαυρίζουν σε βάρος τους…..


-Να απευθύνονται σε κτηματομεσίτες για εξεύρεση κατοικίας, οι οποίοι εξοφλούνται μετά το πέρας του συμβολαίου μίσθωσης…..


-Να ελέγχουν το διαμέρισμα για τυχόν τεχνικά προβλήματα, (ηλεκτρολογικά, υδραυλικά, θέρμανση κ.λ.π.)….


-Να ρωτούν για το ποσοστό που θα πληρώνουν στα κοινόχρηστα, όπως και για άλλες δαπάνες….


-Διαπραγματεύονται το ύψος του μισθώματος….


-Να βλέπουν αρκετές κατοικίες, πριν καταλήξουν….


-Να μη βιάζονται να συμφωνήσουν και να αναζητούν κατοικίες που βρίσκονται μακριά από τις Σχολές, αρκεί οι περιοχές αυτές να έχουν καλή συγκοινωνία…..


Τέλος, σύμφωνα πάντα με το ΕΛΚΕΚΑ, η καλύτερη λύση είναι η συγκατοίκηση δύο ή τριών ατόμων σε σπίτια με πολλά δωμάτια, τα οποία είναι φθηνότερα σε σύγκριση με τις γκαρσονιέρες και τα δυάρια…..


Μελετήστε λοιπόν τις οδηγίες, ανασυντάξτε τις δυνάμεις σας, φορέστε άνετα παπούτσια και καλή επιτυχία στην αναζήτηση της φοιτητικής σας στέγης…..και πάνω από όλα μην αγχώνεστε, υπάρχει πληθώρα διαμερισμάτων για όλα τα βαλάντια…..  


    

Σχετικά Άρθρα

Back to top button