Ειδήσεις

«Ξάνθη 1970 – 2020 σαν ταινία»

Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου η ΦΕΞ αποχαιρέτησε το 2019 με την εορταστική εκδήλωση «Ξάνθη 1970 – 2020 σαν ταινία» . Ο πρόεδρος, το διοικητικό συμβούλιο και τα μέλη του συλλόγου θέλουν να ευχαριστήσουν τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση, αλλά και όλους όσοι δεν κατάφεραν να έρθουν στην αίθουσα, η οποία αποδείχθηκε τελικά μικρή για τα μέλη και τους φίλους της ΦΕΞ. Οι πάνω από 300 καλεσμένοι, αφού ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο της ΦΕΞ κ. Απόστολο Τσότσο για τον ετήσιο απολογισμό αλλά και για τα νέα σχέδια του συλλόγου, απόλαυσαν το μουσικό πρόγραμμα των «Trio MusArti» σε ήχους βιολιού, πιάνου και ακορντεόν.

 

Ξεκινώντας τον λόγο του ο κ. Τσότσος έκανε μια αναδρομή στην ίδρυση της ΦΕΞ και στο «πολιτιστικό κενό» που φιλοδόξησε να καλύψει. «Η λειτουργία βιβλιοθηκών, ωδείων, θεατρικής σκηνής, κινηματογραφικής λέσχης, μουσικού εργαστηρίου, εργαστηρίου παραδοσιακών χορών, λαογραφικού μουσείου, πινακοθήκης και τμήματος καλών τεχνών» είναι μερικοί μόνο από τους «στόχους» που έθεσε το 1952 ο σύλλογος της ΦΕΞ βάσει του ιδρυτικού καταστατικού του. Οι «στόχοι» αυτοί όχι μόνο επιτυγχάνονται αλλά σ’ αυτούς σταδιακά, μέσα στις δεκαετίες που ακολουθούν, προστίθενται και νέοι. Όπως τονίζει ο κ. Τσότσος «οι υποδομές αυτές της ΦΕΞ λειτουργούν αυτόνομα και συμπληρωματικά στις δομές της πόλης και όχι εις βάρος αυτών», πολλαπλασιάζοντας έτσι το πολιτιστικό κεφάλαιο της ευρύτερης περιοχής.

Έπειτα από σχεδόν 70 χρόνια παρουσίας της η ΦΕΞ αποτελείται πλέον από 900 μέλη, έχει ένα πολιτιστικό δίκτυο 24 εργαστηρίων, ενώ ακόμη έχει αποκαταστήσει και συντηρεί τρία από τα ομορφότερα κτήρια της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης οπού στεγάζονται διάφορες δραστηριότητες. Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Ξάνθης, το οποίο διαχειρίζεται ο σύλλογος, δέχεται 15.000 επισκέπτες το χρόνο, ενώ παράλληλα προσφέρει νέα εκπαιδευτικά προγράμματα που παρακολουθούν οι μαθητές του Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης αλλά και άλλοι εκτός αυτής. Οι συνολικά 300 εκδηλώσεις τον χρόνο, μαζί με τα 3 μουσικά φεστιβάλ και τα 5 κινηματογραφικά φεστιβάλ, συμπληρώνουν το πολυσύνθετο ψηφιδωτό των δραστηριοτήτων του συλλόγου. Ο πρόεδρος της ΦΕΞ, κ. Τσότσος, κλείνοντας τη σύντομη και περιεκτική ομιλία του, δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί και στο δίκτυο συνεργατών του συλλόγου, που συμβάλλει στην υλοποίηση των ποικίλων εκδηλώσεων και φεστιβάλ, ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και υποσχέθηκε πως το ταξίδι αυτό της ΦΕΞ στον πολιτισμό θα συνεχιστεί με σταθερά και αποφασιστικά «βήματα εμπρός».

 

Ο Περιφερειάρχης Α.Μ.Θ κ. Χρήστος Μέτιος στο σύντομο χαιρετισμό του ευχαρίστησε την ΦΕΞ για την πρόσκληση, σημείωσε ότι η ΦΕΞ αποτελεί «πρότυπο πολιτιστικού συλλόγου» που επί 67 χρόνια αδιάκοπα με μεράκι και εργασία παράγει γνώση, παιδεία και πολιτισμό για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ευχαρίστησε, τέλος, τον πρόεδρο του συλλόγου Απόστολο Τσότσο αλλά και όλα τα μέλη για τη σημαντική πολιτιστική πρόσφορα τους, ενώ ευχήθηκε να συνεχίσουν με το ίδιο μεράκι την παράγωγη έργου και ευχήθηκε καλές γιορτές στους παρευρισκόμενους.

 

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης σημείωσε ότι ο Δήμος Ξάνθης θα είναι πλέον αρωγός στην προσπάθεια αυτή της πολιτιστικής παράγωγης που αφήνει έργο αλλά και σημαντικές υποδομές για τις μελλοντικές γενιές. Κλείνοντας, τη σύντομη ομιλία του και απευθυνόμενος στα μέλη της ΦΕΞ ανέφερε πως «δεν είστε μονοί , θα είμαστε με όποιον τρόπο μπορούμε μαζί σας για το κοινό και ελπιδοφόρο μέλλον του τόπου μας, της Ξάνθης».

Εκπροσωπώντας την Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης, ο πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθωρίου Σωφρόνιος Γκουτζίνης, ευχήθηκε η πορεία της ΦΕΞ να είναι δυναμική και δημιουργική στο μέλλον όπως είναι τώρα,  υπογραμμίζοντας συγχρόνως και την εξαιρετική συνεργασία της ΦΕΞ με την Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης σε ποικίλες δραστηριότητες. Εν όψει της νέας χρονιάς οι δύο φορείς, «γείτονες στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης», όπως ανέφερε ο πρωτοσύγκελος, συνεργάζονται ουσιαστικά, προσφέροντας υπηρεσίες στο κοινό της πόλης αλλά και οργανώνοντας διαλέξεις Ορθόδοξης Θεολογίας εμπλουτισμένες με ιδιαίτερη θεματική για το έτος 2010 την ορθόδοξη προσέγγιση στην τέχνη του κινηματογράφου μέσα από την προβολή και τον σχολιασμό 8 ταινιών.

 

Με εκτίμηση ,

Η συγγραφική ομάδα της ΦΕΞ

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button