Ειδήσεις

ΕΣΠΕΑΜ/Θ: Θεσμική Συνάντηση με τον Βουλευτή Ξάνθης της ΝΔ Κ. Σπύρο Τσιλιγγίρη

Στο πλαίσιο των επαφών της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Ε.Σ.ΠΕ.Α.Μ/Θ), με τους θεσμικούς παράγοντες της Περιφέρειας, πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 27  Δεκεμβρίου 2019, συνάντηση μελών του Διοικητικού Συμβουλίου με τον Βουλευτή Ξάνθης της Νέας Δημοκρατίας κ. Σπύρο Τσιλιγγίρη.

Αρχικά στη συζήτηση τέθηκε από τα μέλη της Ένωσης, το θέμα  της επέκτασης του επιδόματος παραμεθορίου στο σύνολο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, που υπηρετούν στις περιοχές αυτές, όπως ακριβώς ισχύει για τους υπόλοιπους εργαζομένους του Δημοσίου.

Επιπρόσθετα ο Πρόεδρος της Ένωσης κατέθεσε  στον κύριο Τσιλιγγίρη, επιστολή – πρόταση της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΕΣΠΕΑΜ/Θ), για την απαλλαγή του επιδόματος παραμεθορίου από την προσμέτρηση του στο εισόδημα των στρατιωτικών,  λόγω των επιπτώσεων που παρατηρούνται στην λήψη των προνοιακών επιδομάτων που δικαιούνται οι στρατιωτικοί. Το συγκεκριμένο θέμα αναδείχθηκε στην ημερίδα που πραγματοποίησε η Ένωση υπό την αιγίδα της ΠΟΜΕΝΣ στην Ορεστιάδα στις 27 Νοεμβρίου και μεταφέρθηκε στην ολομέλεια της Βουλής από τον βουλευτή Έβρου κ. Χρήστο Δερμαντζόπουλο.

Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι λόγω χορήγησης του επιδόματος παραμεθορίου και του τρόπου καταβολής του οικογενειακού επιδόματος Α21, τα στελέχη των ΕΔ που υπηρετούν στην παραμεθόριο λαμβάνουν μικρότερες συνολικές οικονομικές απολαβές από αντίστοιχα στελέχη που υπηρετούν στην ηπειρωτική χώρα.

Ο κύριος  Τσιλιγγίρης   κατανοώντας πλήρως την σοβαρότητα και το κατεπείγον του θέματος, καθόσον οι στρατιωτικοί καλούνται να επιστρέψουν χρήματα τα οποία τους καταβλήθηκαν ως επιδόματα τέκνων, διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο και τα μέλη της ΕΣΠΕΑΜ/Θ, ότι θα μεταφέρει άμεσα το πρόβλημα στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ δηλώνοντας αισιόδοξος ότι το θέμα θα επιλυθεί σύντομα.

Στην συνέχεια η συζήτηση επεκτάθηκε σε χρόνια προβλήματα που απασχολούν τους Στρατιωτικούς  και για τα οποία θα πρέπει να αναληφθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης προκειμένου να μπορέσουν να επιλυθούν. Συγκεκριμένα συζητήθηκαν μεταξύ άλλων τα θέματα:

–   Της συνυπηρέτησης των Στρατιωτικών με συζύγους εργαζομένους στο δημόσιο και την ανάγκη να υπηρετούν στον ίδιο Δήμο και σε απόσταση όχι μεγαλύτερη των 20 χιλιομέτρων προκειμένου να μπορούν να συνυπάρχουν ως οικογένεια.

–   Της υποχρεωτικής μετάθεσης των στελεχών των ΕΔ, μετά τη παρέλευση συνολικής πραγματικής υπηρεσίας 25 ετών, υποχρεωτικά σε Μονάδα ή Υπηρεσία της πόλης προτίμησής του και εάν αυτό δεν είναι δυνατόν να μετατίθεται σε Μονάδα ή Υπηρεσία του οικείου ή άλλου Κλάδου των ΕΔ που απέχει το ανώτερο 40 χιλιόμετρα οδικώς από αυτήν.

–   Της εφαρμογής του άρθρου 127 παράγρ. Δβ του νόμου  4472/2017, με την ψήφιση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης  μεταξύ των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών, σύμφωνα με το οποίο θα καταβάλλεται νυχτερινή αποζημίωση για τους στρατιωτικούς οι οποίοι «αποδεδειγμένα» εργάστηκαν για εκείνο το χρονικό διάστημα όπου ο νόμος αξιολογεί ως «νυχτερινή εργασία».

–   Της ενίσχυσης της στελέχωσης του 212 ΚΙΧΝΕ Ξάνθης το οποίο παραμένει εδώ και περίπου 3 χρόνια χωρίς αναισθησιολόγο με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν χειρουργικές επεμβάσεις, αναγκάζοντας τους  στρατιωτικούς  και τις οικογένειες τους να μετακινούνται στην Αλεξανδρούπολη ή στην Θεσσαλονίκη να ταλαιπωρούνται σωματικά και να επιβαρύνονται οικονομικά

Ο κύριος Σπύρος Τσιλιγγίρης δεσμεύθηκε, ότι ως μέλος  της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, θα  μεταφέρει την αγωνία και την ανησυχία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, στους αρμόδιους Κυβερνητικούς φορείς παρακολουθώντας και ο ίδιος  με προσοχή τα θέματα που τους απασχολούν και επεσήμανε  ότι το Γραφείο του θα είναι πάντοτε ανοιχτό και ο ίδιος θα είναι διαθέσιμος για έναν γόνιμο και συνεχή εποικοδομητικό διάλογο.

Κλείνοντας ο Πρόεδρος της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Ε.Σ.ΠΕ.Α.Μ/Θ), παρέδωσε στον κύριο Τσιλιγγίρη,  Υπόμνημα Αιτημάτων – Θεμάτων στο οποίο αναλύονται τα παραπάνω θέματα και στο οποίο περιλαμβάνονται προτάσεις της Ε.Σ.ΠΕ.Α.Μ/Θ σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.) για την επίλυση τους.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο

ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Νικόλαος Παναγιωτίδης

Επισμηναγός (ΤΣΕ)

Χρήστος Δελής

Υποσμηναγός (ΥΑΔ)

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button