Ειδήσεις

10 χρόνια Φεστιβάλ Γερμανόφωνου Κινηματογράφου στην Ξάνθη
Γράφει η Γεωργία Πιπέλη, Εκπαιδευτικός Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας

Ύστερα από μια επιτυχημένη πορεία η Φιλοπρόοδος Ένωση Ξάνθης διοργάνωσε για δέκατη συνεχή χρονιά σε συνεργασία με το Γερμανικό Ινστιτούτο Γκαίτε και τους Καθηγητές Γερμανικών Φεστιβάλ Γερμανόφωνου Κινηματογράφου από 11 Δεκεμβρίου έως 16 Δεκεμβρίου 2019 στο Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε βραβευμένες ποιοτικές γερμανόφωνες ταινίες τόσο με βραδινές προβολές για το κοινό όσο και πρωινές προβολές για τους μαθητές.

Οι ταινίες που παρουσιάστηκαν στο κοινό ήταν οι εξής:

«Μια αναπάντεχη φιλία», μια ταινία – ύμνος για τη ζωή και την αξία της αληθινής φιλίας, η οποία έλαβε το Βραβείο Καλύτερης Παιδικής/Νεανικής Ταινίας στα Γερμανικά Κινηματογραφικά Βραβεία 2018.

«Bauhaus – Μοντέλο και Μύθος», ένα ντοκιμαντέρ, το οποίο αποτελεί μια σφαιρική κριτική παρουσίαση των καλλιτεχνικών και πολιτικών στόχων του Bauhaus από την επαναστατική του ίδρυση μετά τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο και τη διάλυσή του στην ναζιστική εποχή μέχρι την κατασκευαστική δραστηριότητα στο νεοσύστατο Ισραήλ και τη γένεση του μύθου «Bauhaus» στις ΗΠΑ.

«Τριαδικό μπαλέτο», μια ταινία που αναφέρεται στο μπαλέτο που ίδρυσε ο Όσκαρ Σλέμερ, ο οποίος υπήρξε εμβληματική μορφή της σκηνής του Bauhaus, την οποία και διηύθυνε από το 1923 έως το 1929. Με το Τριαδικό Μπαλέτο και τους Χορούς Bauhaus διερευνούσε μέσω του αφηρημένου, γεωμετρικού παιχνιδιού με τη φόρμα, το χρώμα, τον ήχο, την κίνηση, το φως το πεδίο έντασης ανθρώπου-χώρου και εκ τούτου και τις προϋποθέσεις σκηνικής διαμόρφωσης. Το «τριαδικό μπαλέτο» άλλαξε το νόημα του μπαλέτου, καθώς κόντρα στην απελευθέρωση της κίνησης, ο Όσκαρ Σλέμερ έκανε την κίνηση τελείως μηχανική μετατρέποντας κατά κάποιο τρόπο τους χορευτές σε κούκλες, με απόλυτα στιλιζαρισμένη κίνηση.

«Λεωφόρος Sonnenallee», με αφορμή την συμπλήρωση φέτος των τριάντα χρόνων από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Η ταινία μας γύρισε πίσω στην Ανατολική Γερμανία παρουσιάζοντας με χιούμορ και συναίσθημα τη ζωή των νέων Βερολινέζων εκείνης της εποχής που μεγάλωσαν στο ανατολικό μέρος της “Λεωφόρου του ήλιου”, τις καθημερινές τους περιπέτειες με τους φύλακες του τείχους και τους δυτικογερμανούς φίλους και συγγενείς τους. Αξίζει να σημειωθεί πως η ταινία απέσπασε έξι βραβεία και δύο διακρίσεις σε διάφορα κινηματογραφικά φεστιβάλ.

«Σφάλμα συστήματος», μια ταινία βραβευμένη στο Φεστιβάλ Βερολίνου 2019 με την Αργυρή Άρκτο και το Βραβείο Alfred Bauer-Preis για ταινίες που δίνουν νέες προοπτικές στο σινεμά. Πρωταγωνίστρια είναι ένα κοριτσάκι με επιθετική συμπεριφορά που βρίσκεται πάντα εκτός ελέγχου. Ένα βαθιά τραυματισμένο παιδί, του οποίου η μητέρα και μια σειρά ιδρυμάτων, παρένθετων οικογενειών, ακόμα και νοσοκομείων αδυνατούν να ελέγξουν. Ένα έργο με προβληματισμό και με μια κραυγή αγωνίας για τον λαθεμένο τρόπο αντιμετώπισης της εφηβικής αντικοινωνικής συμπεριφοράς.

Παράλληλα στις πρωινές προβολές συμμετείχαν περίπου 100 μαθητές  της Ε΄ και ΣΤ΄ Τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου και του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης, οι οποίοι διδάσκονται στο σχολείο τα Γερμανικά ως δεύτερη ξένη γλώσσα. Οι ταινίες που προβλήθηκαν στους μικρούς φίλους του κινηματογράφου ήταν «Ο παπουτσωμένος γάτος» και «Οι μουσικοί της Βρέμης», βασισμένες στα ομώνυμα παραμύθια των Αδερφών Γκριμ.

Τα παιδιά εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους, καθώς ο κινηματογράφος είναι μια Τέχνη που τα συναρπάζει με την κίνηση, το χρώμα, τις εικόνες και τους ήχους. Οι προβολές των ταινιών συνέβαλαν αφενός στην εξάσκηση της Γερμανικής Γλώσσας και τη γνωριμία με τον Γερμανικό πολιτισμό, αφετέρου στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και στην καλλιέργεια της προσωπικότητας των παιδιών. Ταυτόχρονα οι ταινίες του Φεστιβάλ έδωσαν σε όλους μας την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον ποιοτικό γερμανόφωνο κινηματογράφο καθώς και εναύσματα για συζητήσεις, σκέψεις και προβληματισμό.

 

Γεωργία Πιπέλη

Εκπαιδευτικός Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button