Από το πρίσμα της Δέσποινας Γκούμα

Οι διακοπές του Πάσχα τελείωσαν τυπικά την Κυριακή του Θωμά, οι εκδρομείς που έδωσαν παράταση μέχρι και το περασμένο Σαββατοκύριακο επέστρεψαν από χθες στη βάση τους και στις εργασίες τους, οι μαθητές στα θρανία τους και οι βουλευτές στα έδρανά τους…..

   Οι διακοπές του Πάσχα τελείωσαν τυπικά την Κυριακή του Θωμά, οι εκδρομείς που έδωσαν παράταση μέχρι και το περασμένο Σαββατοκύριακο επέστρεψαν από χθες στη βάση τους και στις εργασίες τους, οι μαθητές στα θρανία τους και οι βουλευτές στα έδρανά τους…..


   Όσο για την επικαιρότητα, ε, αυτή δε διαφοροποιήθηκε και πολύ….


   Άρα τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται….


   Από την άλλη βέβαια όπως δε λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή, έτσι κάθε Κυριακή δε λείπει και μια δημοσκόπηση για την πορεία των κομμάτων μας…..


   Έχει γίνει πλέον κανόνας εφημερίδες και κανάλια να παρουσιάζουν εβδομαδιαίες δημοσκοπήσεις για την αποδοχή που έχουν τα κόμματα στους ψηφοφόρους, για τα προβλήματα των πολιτών και γενικά για την εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας στα μάτια της κοινής γνώμης…..


 



   Τώρα αν περιμένει ο κόσμος από τις δημοσκοπήσεις να του πουν πως έχουν τα πράγματα στην καθημερινότητα και αν εμπιστεύεται ή όχι τους πολιτικούς είναι ένα άλλο ερώτημα…..


   Σίγα μη περίμενε ο κυρ-Βαγγέλης, ο ψιλικατζής της γειτονιάς μου τις δημοσκοπήσεις για να καταλάβει ότι τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο, ή ότι τα δύο μεγάλα κόμματα χάνουν δυνάμεις…..


   Εδώ οι δικές του δυνάμεις και αντοχές, που λέει ο λόγος, έχουν πάρει την κατιούσα, όχι  βέβαια λόγω της ηλικίας αλλά λόγω τους άγχους και της αγωνίας για την επιβίωση …..


   Η υπομονή του απέναντι σε όλους τους πολιτικούς έχει εξαντληθεί και παραμιλάει ρίχνοντας τα δικά του μπινελίκια κάθε φορά που κάνει ταμείο…..


 



   Πριν από κάποια χρόνια όταν έκαναν την εμφάνισή τους στην επικαιρότητα οι δημοσκοπήσεις και τα λεγόμενα γκάλοπ έφτανε και η ώρα των εκλογών….


   Πως η Σαρακοστή προαναγγέλλει το Πάσχα, έτσι και οι δημοσκοπήσεις σηματοδοτούσαν την έναρξη προεκλογικής περιόδου…..


   Οι διάφορες δημοσκοπήσεις για την πορεία των πολιτικών κομμάτων και των ποσοστών τους υπενθύμιζαν σε όλους μας πως έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για εκλογές…..


  Τώρα όμως που φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, μας έχουν μπερδέψει για τα καλά…..


   Νομίζουμε πως ζούμε καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου σε προεκλογική περίοδο, τι και αν δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος από τότε που στήθηκε η κάλπη και ασκήσαμε το δημοκρατικό μας δικαίωμα……


 



   Αφήστε που η θεία μου έχει μπερδευτεί τόσο, που κάθε φορά που ακούει στις ειδήσεις να αναλύουν και μια νέα δημοσκόπηση, μου τηλεφωνεί για να μάθει αν πάμε για εκλογές…..


    -Καλά ρε θεία, της λέω, δεν έχεις να ασχοληθείς με άλλα σοβαρότερα ζητήματα…..;


   Ίσως με αυτόν τον τρόπο κάνουν τον κόσμο να ξεχνά τα δικά του προβλήματα…..


   Αφήστε που με τόσες εταιρείες δημοσκοπήσεων που έχουν εμφανιστεί ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και η κάθε  μία θέλει να   κερδίσει τις εντυπώσεις γεννώντας νέες ανάγκες για τη διενέργεια δημοσκοπήσεων…..


   Βέβαια η αλήθεια είναι πως και η επικαιρότητα τις βοηθά πάρα πολύ…..


   Κάτι τα εθνικά μας θέματα, π.χ. το Σκοπιανό, κάτι η οικονομία και η ακρίβεια, λίγο οι εσωκομματικές κόντρες και οι αντάρτες στα κομματικά στρατόπεδα, δημιουργούν το πρόσφορο έδαφος και για μια δημοσκόπηση…..


 



   Έτσι λοιπόν και αυτή την Κυριακή που μας πέρασε είχαμε ακόμη μια δημοσκόπηση….


   Δεν  είχε κάτι το ξεχωριστό σε σύγκριση με την προηγούμενη που απασχόλησε την επικαιρότητα την περασμένη εβδομάδα….


   Και τούτη η δημοσκόπηση χτυπάει το καμπανάκι του κινδύνου για τους “μεγάλους” πολιτικούς αρχηγούς, τον Κώστα και το Γιώργο…..


   Παραμένει στα ίδια επίπεδα η πτώση του δικομματισμού, διατηρεί το προβάδισμά της η ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί την τρίτη θέση με ποσοστό 15,6% και το ΚΚΕ να ακολουθεί με μονοψήφιο νούμερο γύρω στο 7%….


 



   Πέρα όμως από τα ποσοστά των κομμάτων και την υψηλή δημοτικότητα του Κώστα Καραμανλή με 62%-δεύτερος έρχεται ο Αλέξης Τσίπρας, ακολουθεί ο Αλέκος Αλαβάνος και έπεται ο Γιώργος Παπανδρέου- όπως και το ότι το 50,3% επιθυμεί στις επόμενες εκλογές να προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας , διαπιστώσεις της συγκεκριμένης δημοσκόπησης που γίνονται κατανοητές από την πλειοψηφία των Ελλήνων, υπάρχουν και κάποια συμπεράσματα που σε μπερδεύουν ακόμη περισσότερο….


    Όπως για παράδειγμα, πώς γίνεται το 96,6% να τάσσεται  υπέρ των μεταρρυθμίσεων, και από την άλλη το 37,7% των ερωτηθέντων να θεωρεί ότι οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ αντίθετη άποψη να έχει το 49,6% των ερωτηθέντων….;


   Και φυσικά δεν είναι μόνο αυτό …..


 



   Το 91,2 των ερωτηθέντων δηλώνει καθόλου ή λίγο ικανοποιημένο από τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα ζητήματα   που αφορούν το βιοτικό του επίπεδο και το 86,3% δηλώνει καθόλου ή λίγο ικανοποιημένο από τους χειρισμούς για την αντιμετώπιση της ανεργίας….


   Το 75% των ερωτηθέντων δηλώνει καθόλου ή λίγο ικανοποιημένο από τη δεύτερη τετραετία Καραμανλή…..


Κοινώς η δυσαρέσκεια των πολιτών βρίσκεται τα ύψη ….


   Και όμως παρόλα αυτά η δημοτικότητα του πρωθυπουργού αυξάνεται, αν και είναι αυτός που χαράσσει την κυβερνητική πολιτική και καθοδηγεί τους υπουργούς του στην υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος ……


   Είναι οι δικές του αποφάσεις που κάνουν, όπως αποτυπώνονται και από τις δημοσκοπήσεις πιο δύσκολη τη ζωή των πολιτών και αυξάνουν τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης και όμως επιμένουν να θεωρούν τον Καραμανλή ως τον καταλληλότερο για πρωθυπουργό της χώρας…..


   Τελικά άβυσσος η ψυχή όχι μόνο των πολιτών, αλλά πολύ περισσότερο των δημοσκόπων, που βάλθηκαν  να μας τρελάνουν…..  

Σχετικά Άρθρα

Back to top button