ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ “ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΞΑΝΘΗΣ”

Πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έκτακτη ομάδα εργασίας του ΕΛΚ την οποία οργάνωσε η Αντιπρόεδρος του ΕΚ, κα Ρόδη Κράτσα- Τσαγκαροπούλου, με σκοπό την παρουσίαση του βιβλίου “Θρησκευτικά Μνημεία στο Νομό Ξάνθης”.

Πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έκτακτη ομάδα εργασίας του ΕΛΚ την οποία οργάνωσε η Αντιπρόεδρος του ΕΚ, κα Ρόδη Κράτσα- Τσαγκαροπούλου, με σκοπό την παρουσίαση του βιβλίου “Θρησκευτικά Μνημεία στο Νομό Ξάνθης”.


 Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι επικεφαλής της Ορθόδοξης και Μουσουλμανικής κοινότητας, Μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων και Μουφτής Ξάνθης Εμίν Σινίκογλου, ο Γεώργιος Τσιγάρας, θεολόγος και επιμελητής της εν λόγω έκδοσης, ο Κώστας Τάτσης, Υπερνομάρχης Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης, ο Didier Deroy, διευθυντής της βελγικής ΜΚΟ ADD, μέλος του δικτύου του Ιδρύματος Anna Lindh, ενώ από πλευράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συμμετείχαν η κα Κράτσα- Τσαγκαροπούλου, ο κ. Vito Bonsignore, Αντιπρόεδρος του ΕΛΚ, ευρωβουλευτές, εκπρόσωπος της αρμενικής παροικίας Ξάνθης και εκκλησιαστικοί παράγοντες.   


 Η εν λόγω έκδοση καταγράφει και παρουσιάζει λεπτομερώς τα θρησκευτικά μνημεία της ορθόδοξης χριστιανικής, της μουσουλμανικής και  της εβραϊκής πίστης που υπάρχουν και συντηρούνται στην περιοχή της Ξάνθης, αποδεικνύοντας τη συνύπαρξη διαφορετικών πολιτισμικών και θρησκευτικών στοιχείων μέσα στο πλαίσιο μιας ενιαίας κοινότητας. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με την κα Κράτσα- Τσαγκαροπούλου, η Ξάνθη συνιστά ένα σημαντικό παράδειγμα πολυπολιτισμικότητας, με έντονο το στοιχείο του δυναμισμού, που αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο την πρωτοβουλία που έχει λάβει για το 2008 η Ε.Ε. για το “Ευρωπαϊκό Έτος Διαπολιτισμικού Διάλόγου”. 


Η Εκκλησία και η Μουφτία της Ξάνθης συνεργάστηκαν από κοινού για την ολοκλήρωση της παρούσας έκδοσης, όπως επεσήμανε ο Μητροπολίτης Ξάνθης, γεγονός που αποδεικνύει για μια ακόμη φορά την ειρηνική και αρμονική συνύπαρξη των δύο διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων, των διαφορετικών πίστεων και πολιτισμών. Η πολυμορφία της γλώσσας, της πίστης και του πολιτισμού, και ο σεβασμός του “άλλου” και της διαφορετικότητάς του, επανέλαβε με τη σειρά του, ο κ. Παντελεήμων καθιστούν την Ξάνθη ένα λαμπρό παράδειγμα πολυπολιτισμικότητας για ολόκληρο τον ευρωπαϊκό χώρο.    


Οι προσπάθειες των θρησκευτικών ηγετών, στην περιοχή της Ξάνθης, αφενός, αλλά και ο ανθρώπινος παράγοντας αφετέρου, όταν αυτός ευνοεί και προωθεί την αποδοχή και το σεβασμό της διαφορετικότητας, είναι οι παράγοντες εκείνοι που διατηρούν και προστατεύουν την ιδιαίτερη πολιτισμική ταυτότητα και ταυτόχρονα εξασφαλίζουν την ειρηνική αποδοχή  και συνύπαρξη, στους κόλπους της ίδιας κοινωνίας, κατέληξαν οι ομιλητές.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button