Ειδήσεις

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΥΨΗΛΟΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Ο ΕΝΦΙΑ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ

Η κυβέρνηση της ΝΔ, κρατώντας την υπόσχεσή της, μείωσε τον ΕΝΦΙΑ εφέτος το καλοκαίρι του 2019, σχεδόν σε όλους, αλλού λίγο και αλλού πολύ.

Παραμένει όμως ακόμη πολύ υψηλός ο ΕΝΦΙΑ, για τα σπίτια στα χωριά της ελληνικής υπαίθρου.

Αυτό προκύπτει, διότι οι αντικειμενικές αξίες επι των οποίων υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ, με τους ανάλογους συντελεστές, είναι πολύ υψηλές.

Στην Ξάνθη πχ. οι τιμές ζώνης μέσα στην πόλη είναι 950€ και στα χωριά είναι 600Ε, πράγμα απαράδεκτο, καθώς είναι γνωστό ότι οι πραγματικές αξίες στα χωριά είναι κάτω από 25% από αυτές των πόλεων.

Εκτίμησή μου είναι, ότι πρέπει οι αντικειμενικές τιμές να διορθωθούν. Σε περιοχές όπου υπάρχει υψηλός τουρισμός, πχ Μύκονος, Σαντορίνη κλπ, παραλιακές πόλεις και χωριά, ενδεχομένως να πρέπει να αυξηθούν οι τιμές.

Αντίθετα σε χωριά μειονεκτικά, στα βουνά, εγκαταλειμμένα, οι αντικειμενικές τιμές πρέπει να είναι κάτω από το 25% απο αυτές των αντίστοιχων τιμών των πόλεων.

Στο θέμα αυτό, άκουσα τoν Πρωθυπουργό να αναφέρεται, κυρίως για την διόρθωση τιμών σε τουριστικές περιοχές.

Πρέπει όμως ο αρμόδιος υπουργός οικονομικών εν’ όψη του νέου φορολογικού νομοσχεδίου ή σε άλλο νομοσχέδιό,  να διορθώσει αυτή την μεγάλη αδικία σε βάρος των πράγματι μειονεκτικών χωριών της πατρίδας μας.

Είναι γνωστό ότι τα περισσότερα από αυτά τα χωριά έχουν αδειάσει, καθώς όλοι οι νέοι έχουν φύγει στις πόλεις ή στο εξωτερικό για εύρεση εργασίας και για βιοπορισμό.

Πάρα πολλοί είναι εκείνοι που αποποιούνται την περιουσία που τους άφησαν οι γονείς τους, γιατί δεν θέλουν να πληρώνουν υπέρογκα ποσά ΕΝΦΙΑ για τα σπίτια στα χωριά τους. Το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, διότι όλα τα χωριατόσπιτα έχουν γύρω –γύρω και κάποια αποθήκη, στάβλο, χορταποθήκες κλπ, που όλα αυτά έχουν επίσης υψηλό ΕΝΦΙΑ.

Για να μην λοιπόν ερημώσουν εντελώς τα χωριά, για να μην καταρρεύσουν και τα τελευταία σπίτια, χρειάζεται μια γενναία μείωση του ΕΝΦΙΑ στα μειονεκτικά χωριά!

Εάν γίνει αυτή η μείωση, θα έχουν ένα σοβαρό κίνητρο οι κληρονόμοι,  να συντηρούν τα παλιά πατρικά τους σπίτια στα χωριά τους, δίνοντας έτσι δουλειά σε τοπικούς τεχνίτες και εργάτες. Θα έχουν την δυνατότητα και το κίνητρο να επισκέπτονται τα χωριά τους τα καλοκαίρια για τις διακοπές τους και να δώσουν ζωή στην ελληνική ύπαιθρο που τόσο την έχει ανάγκη. Κυρίως οι μειονεκτικές περιοχές, τα παραμεθόρια χωριά όπου το πρόβλημα της ερημοποίησης είναι τεράστιο.

Φυσικά, για να βάλει εμπρός η ελληνική ύπαιθρος, για να επιστρέψουν μόνιμα κάποιοι νέοι στις ρίζες τους, θα χρειαστούν στη συνέχεια κάποια κίνητρα για την οικονομική ανάπτυξή της.

Κίνητρα για την απασχόλησή τους με την γεωργία, όπου μπορεί να υπάρχουν οι προϋποθέσεις ανάπτυξης.

Κίνητρα για την βιοτεχνική ανάπτυξη περιοχών, πάντα στην ίδια λογική της βιώσιμης ανάπτυξης, αξιοποιώντας τα όποια τοπικά συγκριτικά πλεονεκτήματα εφ’ όσον υπάρχουν.

Ευκαιρίες για δουλειά και προκοπή στους νέους μας θέλει η πατρίδας μας και όχι επιδόματα μιζέριας, τεμπελιάς και λαμογιάς, που τελευταία ακούω να διαφημίζει η Κυβέρνηση, όπως τον παλιό καιρό του πονηρού ΣΥΡΙΖΑ.

Κύριε Πρωθυπουργέ, υπουργοί και λοιποί ταγοί γρηγορείτε. Δώστε ευκαιρίες στη νεολαία για απασχόληση στις πόλεις αλλά και στα χωριά που ερημώνουν!

 Για τις Ομάδες Κοινωνικής Δράσης

                                                                                                 Κομνηνός Γεώργιος

        Οικονομολόγος D.Μ.S, Α

Εάν συμφωνείτε με τις Ομάδες Κοινωνικής Δράσης  ενώστε τη φωνή σας μαζί μας και ενταχθείτε σε κάποια Ομάδα Δράσης για να αγωνιστούμε μαζί για την λύση των προβλημάτων που ταλανίζουν την κοινωνία.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο e-mail: okd2010@hotmail.com ή στο facebook: Ομάδες Κοινωνικής Δράσης (Omades Kinonikis Drasis).

Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε μια πιο ανθρώπινη κοινωνία. Περιμένουμε τις ιδέες και τις απόψεις σας. Ευχαριστούμε.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button