• Τμήματα Αρχαίων Ελληνικών (για ενήλικες) • Ιστορίας/Λαογραφίας Θράκης

Διδάσκων καθηγητής: Θανάσης Μουσόπουλος, Φιλόλογος-Συγγραφέας  

 ΤΕΤΑΡΤΗ  14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ  2016

      Το κεντρικό θέμα των μαθημάτων κατά το νέο ακαδημαϊκό έτος 2016 – 2017 θα είναι  Ο Φιλοσοφικός Λόγος στην ελληνιστική και ρωμαϊκή εποχή και στην ύστερη αρχαιότητα

1.    ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ: ΣΤΩΙΚΟΙ

Διδάσκων καθηγητής: Θανάσης Μουσόπουλος, Φιλόλογος-Συγγραφέας  

 ΤΕΤΑΡΤΗ  14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ  2016

      Το κεντρικό θέμα των μαθημάτων κατά το νέο ακαδημαϊκό έτος 2016 – 2017 θα είναι  Ο Φιλοσοφικός Λόγος στην ελληνιστική και ρωμαϊκή εποχή και στην ύστερη αρχαιότητα

1.    ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ: ΣΤΩΙΚΟΙ

Στο σημερινό μάθημα θα ολοκληρώσουμε την προσέγγιση κειμένων του στωικισμού. Θα μας συντροφεύσουν πάλι ο Επίκτητος(50 – 120 μ.Χ.) δούλος από τη Φρυγία, και ο ρωμαίος αυτοκράτορας Μάρκος Αυρήλιος(121 – 180 μ.Χ.) που γράφει τους στοχασμούς του στα ελληνικά, με τίτλο Εις εαυτόν: «Το νθρωπίνου βίου μν χρόνος στιγμή, δ οσίαέουσα, δ ασθησιςμυδρά, δ λου το σώματος σύγκρισις εσηπτος, δ ψυχ εμβός, δ τύχη δυστέκμαρτον, δ φήμηκριτον. συνελόντι δ επεν, πάντα τ μν το σώματος ποταμός, τ δ τς ψυχςνειρος κα τφος, δ βίος πόλεμος κα ξένουπιδημία, δ στεροφημία λήθη». Μεταφράζει ο Ν. Σκουτερόπουλος: «Της ανθρώπινης ζωής η διάρκεια όσο μια στιγμή, η ουσία της ρευστή, η αίσθησή της θολή, το σώμα -από τη σύστασή του- έτοιμο να σαπίσει, και η ψυχή ένας στρόβιλος, η τύχη άδηλη, η δόξα αβέβαιη.

 

Με δυο λόγια, όλα στο σώμα σαν ένα ποτάμι, όλα της ψυχής σαν όνειρο2 και σαν άχνη, η ζωή ένας πόλεμος κι ένας ξενιτεμός,3 η υστεροφημία λησμονιά».

 

Στα επόμενα δύο μαθήματα του Ιανουαρίου2017 θα κλείσουμε το Φιλοσοφικό Λόγο με τον Σκεπτικισμό (κείμενα του Σέξτου Εμπειρικού) και τον Νεοπλατωνισμό (αποσπάσματα Πλωτίνου).

 

2.   ΙΣΤΟΡΙΑ / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΘΡΑΚΗΣ

Θα συνεχίσουμε την αναφορά στην ιστορία της ενιαίας Θράκης κατά τον 19ο και την πρώτη εικοσαετία του 20ου αιώνα, με τη μελέτη κεφαλαίων από το βιβλίο  “Επισκόπηση της Νεοελληνικής Ιστορίας” του Νίκου Γ. Σβορώνου, φωτίζοντας ιδιαίτερα το λεγόμενο Ανατολικό Ζήτημα.

   Ο σπουδαστής του τμήματος Ανδρέας Ματζάκος παρουσιάσει σχετική εργασία για το Ανατολικό Ζήτημα.

 Το εγχειρίδιο ιστορίας γράφει: Ανατολικό Ζήτημα ονομάζεται το διεθνές ζήτημα που προκλήθηκε από τη βαθμιαία υποχώρηση της ισχύος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την πλήρωση του κενού που προέκυψε από αυτή την υποχώρηση στην Εγγύς Ανατολή και ιδίως στη Χερσόνησο του Αίμου. Η παρακμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας χρονολογείται από τον17ο αιώνα, όταν τερματίστηκαν οι οθωμανικές κατακτήσεις και εκδηλώθηκαν προβλήματα στην οικονομία και στη διοίκηση της αχανούς αυτοκρατορίας. Η κατάκτηση της Κρήτης (1669) από τους Οθωμανούς Τούρκους ήταν η τελευταία μεγάλη επιτυχία τους, ενώ η αποτυχία της δεύτερης -και τελευταίας- πολιορκίας της Βιέννης (1683) σήμανε το τέρμα των επιτυχιών τους σε βάρος των Ευρωπαίων. Την ίδια εποχή στους Αψβούργους προστέθηκε νέος μεγάλος αντίπαλος των Οθωμανών Τούρκων, οι Ρώσοι.

Θα εξετάσουμε ως τον 20ο αιώνα την πορεία του Ανατολικού ζητήματος.

Η παρακολούθηση στο τμήμα Ιστορίας και Πολιτισμού Θράκης είναι δωρεάν

Τα μαθήματα των Αρχαίων Ελληνικών για ενηλίκους πραγματοποιούνται στις 18:15-20:00 και Ιστορίας Λαογραφίας της Θράκης πραγματοποιούνται στις 20:15-21:00 στο αναγνωστήριο «Κυριάκος Σταματιάδης» της βιβλιοθήκης του Ιδρύματος στην καπναποθήκη «Π», στην οδό Καπνεργατών 9 στην Ξάνθη

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button