Εκδηλώσεις

«Οι 32 ώρες της Θεάς» παρουσιάζεται στις 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019 ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ
ΤΟ ΝΕΟ ΠΕΖΟΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΑΚΟΛΑ

Του Θανάση Μουσόπουλου

Το 2015 είχα τη χαρά να καταπιαστώ για πρώτη φορά με το έργο του Νίκου Τακόλα, ενός αξιόλογου συγγραφέα που δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός γιατί συνδυάζει την τέχνη του λόγου με πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία. Για το μυθιστόρημα που παρουσίασα πριν από τέσσερα χρόνια με τίτλο «Το πέρασμα του Αρμένιου» σημείωνα: «Αν θα ήθελα να χαρακτηρίσω με μια φράση το μυθιστόρημα αυτό θα έλεγα ότι είναι «Φιλοσοφική Οικολογία» με λογοτεχνικά χαρίσματα και κύρια χαρακτηριστικά την Αλληγορία και την Αντίστιξη».

Το νέο μυθιστόρημα / ή νουβέλα του Νίκου Τακόλα έχει τον τίτλο «Οι 32 ώρες της Θεάς». Για το δεύτερο αυτό βιβλίο ο καθηγητής Λογοτεχνίας του ΑΠΘ Ανδρέας Καρακίτσιος σε πρόσφατο κείμενό του σημειώνει:

« Ο Νίκος Τακόλας ύστερα από το πολύ ξεχωριστό του μυθιστόρημα «Το πέρασμα του Αρμένιου», 2014, μια οικολογική μυθοπλασία στα όρια της επιστημονικής φαντασίας και από δυο συλλογές αφηγήσεων βραχείας φόρμας “Το κάστρο της νιφάδας”, 2015 και “Το κρυμμένο αριστούργημα του Ζοζέφ Ινεμπράο”, 2011 επανέρχεται εκδίδοντας το δεύτερό του μυθιστόρημα, εισβάλοντας με τον δικό του προσωπικό τρόπο και τη δική του γραφή στην περιοχή του ιστορικού μυθιστορήματος. Το βιβλίο του είναι μια πολύχρωμη αφήγηση, μια αέναη περιήγηση προσώπων που όλο κάτι σου θυμίζουν και όλο και περισσότερο τα νοιώθεις ως προέκταση του εαυτού σου. Κι εκεί που νομίζεις πως ζεις μέσα στη μυθοπλασία των ηρώων και των σκέψεών τους, έρχονται ξαφνικά τα ιστορικά γεγονότα και σε μεταφέρουν στην πραγματικότητα της εποχής».

H νουβέλα «ΟΙ 32 ΩΡΕΣ ΤΗΣ ΘΕΑΣ», προέκυψε ως βραβείο λογοτεχνικού διαγωνισμού, των εκδόσεων ΕΝΤΥΠΟΙΣ. Πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο βιβλίο εποχής. Εκτείνεται στην πολεμική περίοδο της Θεσσαλονίκης από το 1915, ως τη μεγάλη πυρκαγιά τον Αύγουστο του 1917. Η πόλη ζει μια τρυφηλή ζωή στα καφε-σαντάν και στα καφε-αμάν, σε εμπύρετη πολεμική αναμονή, ενώ κοντά της διεξάγονται αιματηρές μάχες. Και δω ένας εξ αρχής καταδικασμένος έρωτας προσπαθεί επίμονα να ανθήσει. H παράξενη Αυγερινή Γιαννακού, καθηγήτρια Γαλλικών και πιάνου, γόνος αριστοκρατίας στα τριάντα της, πολιορκείται από τον Μορίς Ντιμόν, Γάλλο αξιωματικό που είναι σφοδρά ερωτευμένος μαζί της, μα εκείνη δεν ενδίδει. Μια άλλη μοιραία γυναίκα, η Σιμόν, διεκδικεί τον Μορίς. Πολεμικός κλοιός στην πόλη και μια ερωτική εκκρεμότητα συνυπάρχουν, ως στοιχεία ενδυνάμωσης ενός αερικού πάθους. Η κορύφωση του βιβλίου συντελείται με τις 32 ώρες της καταστροφικής πυρκαγιάς του 1917, που μέσα από το θάνατο ωθεί τη ζωή σε μια αίσθηση πνευματικά ανώτερη. Μια θέωση.

ΠΕΜΠΤΗ 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019, ώρα 7 μμ

Στη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ «ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ»

Για το βιβλίο «Οι 32 ώρες της Θεάς» του Νίκου Τακόλα θα μιλήσουν: ο Θανάσης Μουσόπουλος, Φιλόλογος – συγγραφέας – η Γεωργία Ανδρέου, Ηλ/γος Μηχανικός ΔΕΔΔΗΕ και ο συγγραφέας

Οργάνωση: Το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης, το Βιβλιοπωλείο ΔΥΟ, οι Εκδόσεις Εντύποις και ο συγγραφέας Νίκος Τακόλας

Εργο – βιογραφικό σημείωμα Νίκου Τακόλα:

O Νίκος Τακόλας γεννήθηκε στη Λάρισα και μεγάλωσε στα Γρεβενά. Κατάγεται από το χωριό Αβδέλλα της Πίνδου. Σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης στην ταραγμένη δεκαετία του ’70. Ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές σε τεχνικά και οικονομικά πεδία. Εργάστηκε στο εξωτερικό και έκανε πολλά ταξίδια. Σήμερα ζει στη Θεσσαλονίκη. Ασχολείται επαγγελματικά με ενεργειακά θέματα και θέματα Τεχνικού Δικαίου. Γράφει κείμενα επιστημονικά, τεχνικά, οικολογικά και λογοτεχνικά. Στο παρελθόν ασχολήθηκε με την κινηματογραφική κριτική και το πολιτικό δοκίμιο. Γραπτά του πεζογραφίας, ποίησης και κριτικής υπάρχουν σε περιοδικά λόγου, εφημερίδες και στο διαδίκτυο που αποτελεί για χρόνια τον προσφιλή του χώρο. Η συλλογή διηγημάτων «Το κρυμμένο αριστούργημα του Ζοζέφ Ινεμπράο» είναι το πρώτο του βιβλίο. Το 2014 κέρδισε το Πρώτο Λογοτεχνικό Βραβείο Διηγήματος, του Διαγωνισμού «Ιστορίες στην Πόλη της Λάρισας» που πραγματοποίησαν οι εκδόσεις iWrite. Επίσης βραβεύτηκα με το 2ο Πανελλαδικό βραβείο στη Βέροια, του 6ου Πανελλήνιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού «Δημήτριος Βικέλας», το 2014.

Τίτλοι στη βάση Βιβλιονέτ
(2018)
Οι 32 ώρες της θεάς, Εντύποις
(2015)
Το κάστρο της νιφάδας, Νησίδες
(2014)
Το πέρασμα του Αρμένιου, Εκδόσεις Πηγή
(2011)
Το κρυμμένο αριστούργημα του Ζοζέφ Ινεμπράο, Ένεκεν

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης
Close
Back to top button