ΑΠΌ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΓΚΟΥΜΑ

Δεν ήταν κρυφό στους αιρετούς άρχοντες της χώρας πως ένας νέος διοικητικός χάρτης της χώρας είναι στα σχέδια της κυβέρνησης και μάλιστα βρίσκεται στις πρώτες της προτεραιότητες …..

Δεν ήταν κρυφό στους αιρετούς άρχοντες της χώρας πως ένας νέος διοικητικός χάρτης της χώρας είναι στα σχέδια της κυβέρνησης και μάλιστα βρίσκεται στις πρώτες της προτεραιότητες …..


Μάλιστα για το όλο θέμα ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Προκόπης Παυλόππουλος τους είχε προϊδεάσει λίγο πριν την εκπνοή της προηγούμενης κυβερνητικής περιόδου ……


Ενώ με συνεντεύξεις του σε πανελλαδικές εφημερίδες έκανε λόγο για ένα “Καποδίστρια” στις Νομαρχίες, πέρα από τις συνενώσεις Δήμων στο δεύτερο γύρο που ακολουθεί…..


Είχε μιλήσει  αρχικά για εθελούσιες συνενώσεις νομαρχιών, επισημαίνοντας παράλληλα πως είναι επιβεβλημένος ένας νέος διοικητικός χάρτης της χώρας, όπως επιτάσσει και η Ε.Ε……με τις δομές της…..   


 



Στη νέα λοιπόν τετραετία της κυβέρνησης ξεκινούν και οι συζητήσεις για έναν ακόμη “Καποδίστρια”, το δεύτερο, ξεκινούν οι διεργασίες και επαφές για συνενώσεις δήμων και νομαρχιών……


Εύκολο να το λες και να το γράφεις, πολύ δύσκολο όταν έρθει η ώρα να το υλοποιήσεις…..


Για όσους παρακολούθησαν από κοντά την όλη προετοιμασία και υλοποίηση του πρώτου Καποδίστρια, για όσους υπηρεσιακούς παράγοντες, επιστημονικά στελέχη και φυσικά, πολιτικά πρόσωπα και εκπροσώπους των ΟΤΑ εργάστηκαν και αγωνίστηκαν ανάλογα με τα συμφέροντα του τόπου του ο καθένας, και  όπου μετά από ένα μακρύ κύκλο συζητήσεων και διεργασιών κατέληξαν στον υφιστάμενο  Καποδίστρια των Δήμων της χώρας, ξέρουν πολύ καλά πως το όλο εγχείρημα δε θα είναι διόλου, μα διόλου εύκολο…..


Θα ξεσηκώσει ποικίλες αντιδράσεις μέχρι και εμφυλίους πολέμους ανάμεσα σε περιοχές και φυσικά θα απαιτηθεί πολύς χρόνος για να υπάρξει μια κοινή συνισταμένη, μια πλατφόρμα συζήτησης στην οποία θα θελήσουν να προσέλθουν οι εμπλεκόμενες πλευρές…..


 



Το προτεινόμενο σχέδιο για τον Καποδίστρια 2, που αποκάλυψε η εφημερίδα “Καθημερινή”, αν όντως είναι αυτό που εξετάζει η κυβέρνηση το βέβαιο είναι πως θα ξεσηκώσει εμφύλια σύρραξη…..


Σύμφωνα με το εν λόγο σχέδιο αλλάζει εκ βάθρου ο διοικητικός χάρτης της χώρας…. Επιφέρει ριζοσπαστικές αλλαγές….


Για όσους δεν το έχουν πληροφορηθεί, αρκεί να επισημάνω πως από τους 52 νομούς που έχει τώρα η χώρα και τους 1043 ΟΤΑ προβλέπει από τις συνενώσεις αυτών να προκύπτουν 16 νομοί και 400 δήμοι σε όλη τη χώρα……


Κατά την ταπεινή μου άποψη δε βλέπω να γίνεται αποδεκτός από τους κατοίκους και από τις κατά τόπους αρχές ένας τέτοιος διοικητικός χάρτης…..


Οι λόγοι είναι πολλοί, όπως και οι αιτιολογίες  που η κάθε πλευρά θα προβάλει υπέρ ή κατά του όλου σχεδίου του Καποδίστρια 2…..


 



Αν σκεφτώ το τι είχε προηγηθεί αλλά και το τι είχε επακολουθήσει στον Καποδίστρια1, που ακόμη μέχρι και σήμερα κάποιοι δήμοι και κοινότητες της χώρας, όπως για παράδειγμα στην Κρήτη, δεν τον έχουν αποδεχτεί, μάλλον τούτος ο διοικητικός χάρτης με τους 16 νομούς και τους 400 δήμους αγγίζει τη σφαίρα της φαντασίας…..


Και αν κάποιοι επιμείνουν να τον εφαρμόσουν, τότε καλύτερα να το τοποθετούν χρονολογικά κατά το 2015 και βάλε …..


Αν υποτίθεται ξεκινήσει η προσπάθεια στη βάση των εθελούσιων συνενώσεων, σχεδόν σίγουρο είναι πως ουδείς δήμος ή νομαρχία θα το επιδιώξει, παρόλα τα οικονομικά κίνητρα που σίγουρα θα δοθούν…..  


Και φυσικά μιλάω για τους μεγάλους δήμους και τις νομαρχίες……


Οι μικροί δήμοι ίσως αρχίσουν τις συζητήσεις για εθελούσιες συνενώσεις ….. 


 



Γεγονός πάντως είναι πως για να προχωρήσουμε σε έναν νέο διοικητικό κα χωροταξικό χάρτη της συγκεκριμένης έκτασης θα πρέπει πρώτα από όλα και πάνω από όλα να αλλάξει η νοοτροπία των υπηρετούντων των θεσμών του Α’ και Β’ Αυτοδιοίκησης…..


Οι αυτοδιοικητικοί θα πρέπει να μάθουν να λειτουργούν σε ευρύτερα επίπεδα συνεργασίας και συμπληρωματικά  με τους όμορους δήμους και νομούς….. Και όχι τις περισσότερες φορές ανταγωνιστικά……


Η αλήθεια είναι πως και ο υφιστάμενος Καποδίστριας προωθεί τις διαδημοτικές συνεργασίες και τις Συμπολιτείες και όμως ελάχιστα παραδείγματα τέτοιων συνεργασιών υπάρχουν….


 



Μπορεί ο προτεινόμενος διοικητικός χάρτης με τις 16 νομαρχίες και τους 400 δήμους που ήρθε στο φως της δημοσιότητας να ανοίγει το γύρο συζητήσεων για το νέο Καποδίστρια μαζί με μια σειρά σεναρίων και ταυτόχρονα να δίνει οικονομική ανάσα στο κράτος με την κατάργηση πολλών δήμων και νομαρχιών και ότι αυτό συνεπάγεται, π.χ. λιγότερες αντιμισθίες για δημάρχους, νομάρχες, αντινομάρχες, αντιδημάρχους και προέδρους Δ.Σ και Ν.Σ.,-ωστόσο αναμένεται να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων…..


Αλήθεια ποιος από τους αιρετούς της περιοχής μας μπορεί να αποδεχτεί ο δήμος του να συνενωθεί με κάποιον άλλο….;


Αφήστε που θα ξεκινήσει και η μάχη για του πού θα είναι η έδρα του νέου Δήμου….. Μπορούν επίσης οι τρεις νομάρχες της Διευρυμένης μας να αποδεχτούν την ύπαρξη μιας νομαρχίας, έστω και με ελαφρά την καρδία…..; Όχι βέβαια…..


Δύσκολα αφήνεις να σου φύγει ένα αξίωμα, μια εξουσία…..


Για αυτό και με του που είδα τον προτεινόμενο νέο διοικητικό χάρτη της χώρας μειδίασα….. και το διέγραψα μονομιάς από το δικό μου σκληρό δίσκο….           

Σχετικά Άρθρα

Back to top button