Ειδήσεις

Ψήφισμα Καταδίκης του Ψευδοκράτους

Συμπληρώνονται 36 χρόνια από τη μέρα που τα κατεχόμενα εδάφη ανακηρύχθηκαν παράνομα ως “ανεξάρτητο κράτος”. Η 15η Νοεμβρίου δεν είναι ημέρα εθνικής επετείου, αλλά ήμερα εθνικής διαμαρτυρίας και θλίψης. Μέχρι σήμερα κανένα κράτος, πλην της ίδιας της Τουρκίας, δεν το έχει αναγνωρίσει ως υπαρκτό κράτος.
15 Νοεμβρίου 1983, ο Ραούφ Ντεκτάς αποφασίζει να ανακηρύξει το κατεχόμενο μέρος της Κύπρου ως ανεξάρτητο κράτος. Παραβιάζοντας τις συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου, συνθήκες εγκαθίδρυσης που η ίδια η Τουρκία υπέγραψε, εγγυώντας την ασφάλεια και ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η παραβίαση αυτή αγνοεί όλες τις διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες, προχωρώντας μονομερώς στην ανακήρυξη της λεγόμενης “Τούρκικης Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”. Το συμβούλιο Ασφαλείας μετά από διεκδίκηση του Κυπριακού λαού, καταδίκασε αυτή την ανακήρυξη ως νομικώς άκυρη, καλώντας όλα τα κράτη μέλη να μη το αναγνωρίσουν ως υπαρκτό και νόμιμο κράτος, επιβεβαιώνοντας πως το μόνο κράτος που πρέπει να αναγνωρίζεται είναι η Κυπριακή Δημοκρατία (ψήφισμα 541/83).
Η ανακήρυξη αυτή αποτελεί μια παράνομη ενέργεια, μια ενέργεια διαμελισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενέργεια που είναι η συνέχεια της εισβολής του 1974, που είχε ως αποτέλεσμα την παράνομη κατοχή του 37% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παράλληλα αποτελεί σταθμό για την κατοχική Τουρκία, προς το στόχο νομιμοποίησης και δικαιολόγησης των πράξεων της εισβολής: ψυχρές δολοφονίες άμαχων και αιχμαλώτων πολέμου, τη λεηλασία και καταστροφή της πολιτιστικής Κυπριακής κληρονομιάς. Τελικός της στόχος είναι να μετεξελιχθεί το κατοχικό καθεστώς σε τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο και η Κυπριακή Δημοκρατία σε ελληνοκυπριακό συνιστών κρατίδιο. Γι’ αυτό επιχειρείται διαχρονικά η ανάδειξη της πολιτικής πως στο νησί μας λειτουργούν δύο παράλληλε οντότητες. Η Τουρκία έχει αγνοήσει πλήρως δεκαετίες ολόκληρες, την σωρεία αποφάσεων και ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, που ζητούν την άμεση αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. Με το ψήφισμα 550, καταδικάζει την απόπειρα απόσχισης τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ζητά την ανάκληση μιας νόμιμα άκυρης πράξης.
Η Κυπριακή Ένωση Φίλων και Φοιτητών Ξάνθης και ο Σύλλογος Κυπρίων Νομού Ξάνθης, βρίσκονται σήμερα εδώ με το παρών ψήφισμα, ζητώντας τα αυτονόητα για κάθε ελεύθερο πολίτη:
• Καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους.
• Απαιτούμε την επανένωση και απελευθέρωση όλης μας της πατρίδας, δίχως ξένους στρατούς.
• Ζητούμε την άμεση καταδίκη της Τουρκικής κυβέρνησης από διεθνείς οργανισμούς και όλα τα κράτη για όλε τις παραβιάσεις των διεθνών συνθηκών στη Κύπρο.
• Ζητούμε, ως πλέον πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την άμεση εφαρμογή της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, το δικαίωμα μας να ζούμε ως ελεύθεροι πολίτες σε όλη την επικράτεια της χώρας μας.
• Δεχόμαστε λύση, αλλά όχι οποιαδήποτε λύση. Μια λύση που θα είναι δίκαιη, δημοκρατική, αξιοπρεπής και θα περιέχει όλες εκείνες τις απαραίτητες προϋποθέσεις που θα εξασφαλίζουν την διαρκή ειρήνη στο τόπο μας, δίχως εγγυήσεις με δικαιώματα επεμβάσεων τρίτων χωρών, μαζί με όλα τα δικαιώματα των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, με βάση τη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών, του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου και τις διεθνείς αποδεκτά συνθήκες για όλους τους νόμιμους πολίτες-κατοίκους της Κύπρου ανεξαρτήτους εθνικότητας και θρησκείας.
Ο Σύλλογος μας, καταδικάζει για ακόμα μια χρονιά την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους. Ευχόμαστε να έρθει μια μέρα όπου αυτό το ψήφισμα δεν πρέπει να γράφεται και τη θέση του να πάρει ένα νέο που δεν καταδικάζει αλλά γιορτάζει την επανένωση του νησιού μας. Ο δρόμος θα είναι δύσκολος, αλλά μόνο με σκληρή θέληση και απόλυτη ένωση μπορούμε να φτάσουμε στη λύτρωση.

Για την Κ.Ε.Φ.Φ.
ο Πρόεδρος,
Χαράλαμπος Κωνσταντίνου
Για τον Σύλλογο Κυπρίων Ξάνθης
η Πρόεδρος Ελένη Χατζιγεωργίου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button