Aντιγράφω από ενημερωτικό δελτίου τύπου του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου.

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης καλωσορίζει για πρώτη χρονιά και θέτει υπό την αιγίδα του τον παγκόσμιο θεσμό TEDxDUTH σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19/10/2019 στις 11.30 στην Αλεξανδρούπολη στο Grecotel Astir Egnatia με κύριο σκοπό τη διάδοση και προώθηση καινοτόμων ιδεών, ικανών να αποτελέσουν πρότυπα έμπνευσης.

Το θέμα του πρώτου main event είναι το ΄΄ ΑΤΟΜΟ ΄΄ atom < άτομον < α στερητικό + τέμνω – αυτό που δεν τέμνεται, επιλεγμένο από τη θεωρία του φιλόσοφου Δημόκριτου, θέλοντας να αποδώσει φόρο τιμής στο φιλόσοφο, το όνομα του οποίου υιοθετήθηκε από το Πανεπιστημιακό Ίδρυμα της Θράκης.

Η επιλογή της θεματολογίας δεν είναι καθόλου τυχαία. Ο Δημόκριτος, ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες φιλόσοφους της αρχαίας Ελλάδας, ήταν αυτός που στην προσπάθεια κατανόησης της αρχής του κόσμου εισήγαγε την έννοια του ατόμου ως του πρωταρχικού υλικού στοιχείου.

Πάνω στο άτομο που δεν διαιρείται και μικρότερό του δεν υπάρχει, χτίζεται όλος ο κόσμος.

Το πρώτο TEDxDUTH θα προσπαθήσει να δώσει μια πολύπλευρη οπτική στην έννοια του ΑΤΟΜΟΥ.

Παρουσιάστρια της ημέρας θα είναι η Νικολέττα Ράλλη.

Στις επί μέρους θεματικές ενότητες αναφέρονται κορυφαίοι καθηγητές, αναλυτές.

Το TEDxDUTH είναι φοιτητική πρωτοβουλία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα η οποία διοργανώνεται από φοιτητές του ΔΠΘ από όλες τις 4 πόλεις έδρες.

Το TED ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια στην Καλιφόρνια.

Τελείωσε η αντιγραφή.

Πάμε στα καθ΄ ημάς, για να γίνουν αντιληπτά κάποια πράγματα, που δεν έγιναν μέχρι τις μέρες μας, εκτός από του να χαρακτηρίζομαι εγώ γραφικός, όπως και όσοι ακόμα συμμερίζονται παρόμοιες αντιλήψεις.

Επανέρχομαι σήμερα για τελευταία φορά, επειδή κουράστηκα να τα γράφω και να με ΄΄ γράφουν ΄΄.

Είναι η συμβολή των Πολιτικών Επιστημών στα προαναφερόμενα που έχουν αμέριστη συμπαράσταση επί τέλους από το ΔΠΘ.

Οι του Δήμου Αβδήρων ας κάνουν τον κόπο να μπούνε  στο νόημα και μετά ας μην πράξουν τίποτα.

Θα τους προλάβουν οι φοιτητές και πιθανόν οι ιδρυτές της πρωτοβουλίας.

Άτομο είναι λοιπόν το μη τεμνόμενο.

Αυτό που θάπρεπε να διαφυλαχθεί σαν τοτέμ. Ιερό και απαραβίαστο.

Το οποίο όμως η επιστήμη το 1945 με τη βοήθεια της πυρηνικής φυσικής διέτεμε ( διέσπασε ).

Βέβαια με βάση τα πειράματα που γίνονταν η διάσπαση του ατόμου είχε γίνει νωρίτερα.

Η επισημοποίησή της έγινε το 1945.

Τις ολέθριες συνέπειες του πυρηνικού όλεθρου όπως εκφράστηκε, ΄΄ είδε ΄΄ πρώτη η ΙΑΠΩΝΙΑ.

Στη ΧΙΡΟΣΙΜΑ και το ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ.

΄΄ Και να αδερφέ μου που μάθαμε να κουβεντιάζουμε ήσυχα, ήσυχα κι απλά. Καταλαβαινόμαστε τώρα. Δεν χρειάζονται περισσότερα…΄΄ ακούγεται η φωνή του Νίκου Ξυλούρη να ερμηνεύει το Γιάννη Ρίτσο.

Το ερώτημα που τίθεται από μόνο του.

΄΄ ΔΕΝΟΥΝ ή όχι τα ΑΡΧΑΙΑ ΑΒΔΗΡΑ με τη ΧΙΡΟΣΙΜΑ και το ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ ; ΄΄

Κουμπώνουν να το πω διαφορετικά.

Να γιατί θα πρέπει τάχιστα να συμπράξουν ΔΠΘ με ΔΗΜΟ ΑΒΔΗΡΩΝ και με όχημα το ΑΤΟΜΟ και το ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ να γίνουν, ανάλογες πρωτοβουλίες στην ΙΑΠΩΝΙΑ. Η τεχνολογία βοηθάει αφάνταστα. Γρηγορείτε.

Με κοινοτάρχη ΑΒΔΗΡΩΝ το Δημήτρη Βουρβουκέλη, πριν γίνουν Δήμος, πραγματοποιήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο, ευρείας κλίμακας εκδήλωση μνήμης από το Σύλλογο των Ατόμων με Κινητικά προβλήματα παραμονή της επετειακής ημερομηνίας ρίψης της πρώτης ατομικής βόμβας.

Έγιναν κάποιες προσπάθειες προσέγγισης ΑΒΔΗΡΩΝ – ΧΙΡΟΣΙΜΑ / ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ.

Στο πρώτο φύλλο της επανέκδοσής της η εφημερίδα ΄΄ ΜΑΧΗΤΗΣ ΄΄ γράφει πρωτοσέλιδα: Αδελφοποιούνται τα ΑΒΔΗΡΑ με τη ΧΙΡΟΣΙΜΑ και το ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ.

Ο εκδότης του ΕΜΠΡΟΣ Γιάννης Διαφωνίδης έτρεχε μαζί μου, στο χώρο των παιδικών κατασκηνώσεων όπου κάναμε εκδηλώσεις μνήμης με συνοπτικές διαδικασίες, πρόβαλε πρωτοσέλιδα επανειλημμένα, τις όποιες τότε δράσεις.

Κάποια στιγμή ο γραφικός για να απαλλάξει την τοπική κοινωνία που δεν έδινε καμιά σημασία τα βρόντηξε. Γιατί να στεναχωράμε τον κόσμο. Εξ άλλου τα κονδύλια από τα προγράμματα της ΕΕ ήταν για άλλες δουλειές. Προσοδοφόρες. Τι σημαίνει για τον τουρισμό μας η παρουσία του Δήμαρχου ή αποστολής μελών του ΔΗΜΟΥ των ΑΒΔΗΡΩΝ στις εκδηλώσεις μνήμης 6 και 9 Αυγούστου στην ΙΑΠΩΝΙΑ δεν μπορούμε, δεν μπορέσαμε να το καταλάβουμε. Ούτε θα μας το πει ποτέ η ΕΕ γιατί απεχθάνεται κάτι τέτοια.

Το θέμα είναι τέτοιο που θα μακρηγορήσω.

Αφού γίνουν αντιληπτά όσα προκύπτουν με τη συμβολή της Πολιτικής Επιστήμης από την πρωτοβουλία TEDxDUTH, με πλήρη Πανεπιστημιακή κάλυψη πλέον να ανακτηθεί ο χαμένος χρόνος.

Το 2020 η ΙΑΠΩΝΙΑ διοργανώνει Ολυμπιακούς Αγώνες, με ότι κάτι τέτοιο συνεπάγεται.

Στις 12 Μαρτίου 2020 έχει προγραμματιστεί η τελετή αφής της φλόγας στην ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ.

Πολλά μπορούν να γίνουν με μια προϋπόθεση.

Καταλαβαίνουμε τι σημαίνει ΑΤΟΜΟ. Καταλαβαίνουμε τι σημαίνει ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ. Θέλουμε να τα αποδώσουμε στις σύγχρονες κοινωνίες στη διάσταση που τους πρέπουν, έστω με κάποιες καθυστερήσεις.

Καλώς όρισες TEDxDUTH. Σε κάνουμε σημαία για τα επόμενα βήματά μας.

Στέλιος  Αρσενίου