Καταρχήν θα πρέπει να καταλάβουμε ότι οι ανάγκες φωτισμού ενός εξωτερικού χώρου –  σε σχέση με έναν εσωτερικό, είναι εντελώς διαφορετικές. Υπάρχουν  κοινές παράμετροι, όπως η σωστή κατανομή του φωτισμού, ανάλογες με τη χρήση του χώρου, αλλά δεδομένου ότι στους εξωτερικούς χώρους δεν υπάρχει δομημένο περιβάλλον, πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας σε συγκεκριμένα σημεία.

Ποια είναι τα κατάλληλα φωτιστικά εξωτερικού χώρου;

  • Η χρήση του χώρου ορίζει την ποσότητα φωτισμού που χρειαζόμαστε. Για παράδειγμα σε χώρους εστίασης ο φωτισμός θα πρέπει να είναι επαρκής, ώστε να δημιουργείται μεν μία ευχάριστη ατμόσφαιρα, αλλά ταυτόχρονα να μπορεί κανείς να φάει ή να έχει μία δραστηριότητα χωρίς προβλήματα.Ο φωτισμός μπορεί να είναι ανάδειξης, τονισμός αρχιτεκτονικών στοιχείων του κτηρίου, ζωντάνεμα της βλάστησης. Κάθε περίπτωση εξειδικεύεται ανάλογα με το θέμα που πρέπει να φωτιστεί. Άλλη κατηγορία είναι  ο φωτισμός σήμανσης, αφορά σε σημεία διάβασης,  δηλαδή σκάλες και μονοπάτια, και οριοθέτησης, δηλαδή μάντρες, ώστε να μπορεί να κινηθεί κανείς με ασφάλεια.
  • Πολύ σημαντικό θέμα που απαιτεί την προσοχή μας, είναι ο βαθμός στεγανότητας καθώς και το υλικό που είναι φτιαγμένο το φωτιστικό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα φωτιστικό εξωτερικού χώρου, θα έρθει αντιμέτωπο με καιρικές συνθήκες που απαιτούν βαθμό στεγανότητας, αντοχή του υλικού σε βροχή, αέρα, υγρασία, ήλιο. Στους βαθμούς στεγανότητας υπάρχουν διακυμάνσεις που ξεκινούν από το IP44 για μερικώς στεγασμένους χώρους(μπαλκόνια), IP54 για μη στεγασμένους χώρους (κάθετες επιφάνειες – τοίχοι, φωτιστικά δαπέδου), IP67 για  απολύτως στεγανά φωτιστικά (χωνευτά, απλίκες) και IP68  για φωτιστικά δαπέδου που αντέχουν μέσα στο νερό.
  • Τα περισσότερα φωτιστικά είναι φτιαγμένα από χυτό αλουμίνιο και βαμμένα με προϊόντα που έχουν φίλτρα αντοχής στην υπεριώδη ακτινοβολία.
    Παρ’ όλα αυτά,  καλό θα ήταν να επιλέγουμε το υλικό και σε σχέση με άλλους παράγοντες. Για παράδειγμα σε νησιωτικές περιοχές τα φωτιστικά θα πρέπει να είναι κατασκευασμένα από ορείχαλκο ή πλαστικό, δύο υλικά που αποδεδειγμένα  αντέχουν περισσότερο σε αντίξοες συνθήκες (υφάλμυρα ή αλμυρά νερά). Καλό είναι βεβαίως να προτιμήσετε πιστοποιημένα προϊόντα.
  • Το κομμάτι της εξοικονόμησης ενέργειας είναι επίσης  πολύ σημαντικό. Τα περισσότερα φωτιστικά δέχονται πια, λαμπτήρες led ή εξοικονόμησης ενέργειας. Μην ξεχνάμε ότι τα φώτα αυτά παραμένουν αναμμένα για αρκετές ώρες, οπότε η οικονομία αλλά και η μικρότερη επιβάρυνση στο περιβάλλον, είναι θέματα που σίγουρα μας απασχολούν. Προσοχή στην ποιότητα του led, το φθηνό led, είναι συνήθως ένα κακό led.
  • Μη φοβηθείτε τις εναλλαγές στη θερμοκρασία του φωτός. Δημιουργήστε ένα ενδιαφέρον παιχνίδι με ψυχρό και ζεστό φωτισμό. Κάποια φυτά τονίζονται καλύτερα με ψυχρό φως, άλλα με ζεστό. Το ψυχρό φως δίνει μία αίσθηση απόκοσμη αλλά και παράλληλα πολύ εντυπωσιακή. Μη χρησιμοποιείτε ποτέ ψυχρό φωτισμό σε χώρους καθιστικού γιατί θα δημιουργήσετε άγχος σε σας και τους καλεσμένους σας.

Επιλέγουμε φωτιστικά εξωτερικού χώρου λοιπόν και για πρακτικούς λόγους, αλλά και για αισθητικούς, ώστε να δημιουργήσουμε την τέλεια ατμόσφαιρα για τον κήπο και το μπαλκόνι μας.