Ειδήσεις

Ημερίδα για Νέα ΚΑΠ και Ευφυή Γεωργία
Στην Καλαμάτα το ΔΣ του ΣΑΣΟΕΕ -

Στην Καλαμάτα βρέθηκαν το διήμερο 11-12 Οκτωβρίου εκπρόσωποι του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων & Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.), φιλοξενούμενοι της Ένωσης Μεσσηνίας, μέλος του Συνδέσμου.
Η πρώτη ημέρα (11/10) περιελάμβανε συνεντεύξεις του Προέδρου του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε κ. Αλέξανδρου Κοντού, συναντήσεις με αγροτικές επιχειρήσεις και εκπροσώπους Συνεταιρισμών της Μεσσηνίας στις εγκαταστάσεις της Ένωσης Μεσσηνίας.
Στις συναντήσεις αυτές τέθηκαν μείζονα ζητήματα του πρωτογενή τομέα. Ενδεικτικά αναφέρουμε το ζήτημα των αμερικανικών δασμών, τις επιπτώσεις ενός άτακτου Brexit, τις υψηλές ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις των αγροτών και το αυξημένο κόστος παραγωγής, το νέο Νόμο περί Συνεταιρισμών, τον ρόλο των Συνεταιριστικών Σχημάτων και τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν, το ζήτημα της Νεας ΚΑΠ και του υποχρεωτικού Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου βάσει του οποίου θα κατανεμηθούν οι Κοινοτικοί Πόροι, το ζήτημα με τους εργάτες Γης και το τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη λειτουργία του ΕΛΓΑ.
Τέθηκαν ακόμη και ειδικότερα θέματα που αφορούν στο νομό Μεσσηνίας όπως είναι η σημασία της τυποποίησης του ελαιολάδου ως ο μόνος τρόπος αύξησης της αξίας για τον παραγωγό, καθώς και η ανάγκη αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών της σταφίδας και του σύκου.
Το Σάββατο 12 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε το διοικητικό συμβούλιο του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.
Στο ΔΣ, που έλαβε χώρα στο Παλαιό Δημαρχείο της πόλης, παρουσία του βουλευτή Μεσσηνίας κ. Ιωάννη Λαμπρόπουλου και θεσμικών φορέων της περιοχής (Περιφέρειας, Δήμου, Επιμελητηρίου), έγινε συζήτηση για καίρια ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της χώρας.
Μεταξύ άλλων, έγινε αναφορά στα ζητήματα που σχετίζονται με τις επιπτώσεις των αμερικανικών δασμών σε μια σειρά από ελληνικά αγροτικά προϊόντα, το νέο νόμο που προωθείται για τους Συνεταιρισμούς και τις επαφές του Συνδέσμου με την PQH για το θέμα των οφειλών.
Στη συνέχεια ακολούθησε ημερίδα, η οποία διοργανώθηκε από τον Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. και την Ένωση Μεσσηνίας, σε συνεργασία με τη Γαία Επιχειρείν και τη Neuropublic, όπου συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη νέα ΚΑΠ, ενώ έγιναν παρουσιάσεις για το ρόλο της ευφυούς γεωργίας, μέσα από την υιοθέτηση της τεχνολογίας στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές Μεσσηνίας κ.κ. Ιωάννης Λαμπρόπουλος και Περικλής Μαντάς, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Στάθης Αναστασόπουλος και διάφοροι τοπικοί φορείς.
Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. κ. Αλέξανδρος Κοντός, τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο αγροτικός τομέας δεν αφορά μόνο ένα 4%-5% του ΑΕΠ, καθώς θα πρέπει να προσμετρηθεί η συμβολή που έχει στον κλάδο μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων και πάνω απ’ όλα στην ανάπτυξη της υπαίθρου.
Στάθηκε δε, ιδιαίτερα, στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το συνεταιριστικό κίνημα γενικότερα στην ελληνική οικονομία, ζητώντας από την Πολιτεία περισσότερα κίνητρα για τους Συνεταιρισμούς και τους συνεταιριζόμενους αγρότες που παράγουν με νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες ποιοτικά και διεθνώς ανταγωνιστικά ελληνικά προϊόντα.



Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button