Ειδήσεις

“O Περιφερειακός Τύπος έχει ακόμα πολλές ανάσες
- "Αγκάθι" ο αθέμιτος ανταγωνισμός"

Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στο Gazarte στο Γκάζι, η τελετή απονομής των Regional Media Awards 2019, με την παρουσία ιδιοκτητών, στελεχών Περιφερειακών και Τοπικών ΜΜΕ, εκπροσώπων της διαφημιστικής αγοράς, διαφημιζόμενων, δημοσιογράφων κ.α.

Στην τελετή έδωσαν το παρών περισσότεροι από 200 άνθρωποι των ΜΜΕ της Περιφέρειας, αριθμός που αντικατοπτρίζει τη σημαντική αποδοχή της διοργάνωσης.

Τα Regional Media Awards 2019 διοργανώθηκαν για 4η συνεχή χρονιά από τη Boussias Communications, με στόχο να αναδείξουν και να επιβραβεύσουν τα Περιφερειακά και Τοπικά Μέσα (Εφημερίδες, Περιοδικά, Τηλεόραση, Ραδιόφωνο και sites) στη χώρα μας.

Regional Media Forum ’19
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε για 3η φορά και το Regional Media Forum ’19, ενισχύοντας τον στόχο της διοργάνωσης για ανάδειξη όχι μόνο των Περιφερειακών και Τοπικών Μέσων, αλλά και των προβλημάτων και των προκλήσεων που αυτά αντιμετωπίζουν.
Στο forum, εκπρόσωποι θεσμικών φορέων, μεγάλοι διαφημιζόμενοι, media specialist agencies και εκπρόσωποι ΜΜΕ συζήτησαν για το μέλλον των Τοπικών & Περιφερειακών Μέσων, σε δύο πάνελ.
Τα πάνελ αναφέρθηκαν τόσο στα προβλήματα, τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις στη λειτουργία και ανάπτυξη των Τοπικών & Περιφερειακών Μέσων, όσο και στα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα και στους ανασταλτικούς παράγοντες διαφημιστικής τους απορρόφησης.

Πρόεδρος Ε.Ι.Ε.Τ.
Στο πρώτο πάνελ, με θέμα: “Θεσμικό και Νομοθετικό Περιβάλλον: Σύμμαχοι ή όχι των Περιφερειακών ΜΜΕ;”, συμμετείχε και ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου Αντώνης Μουντάκης που αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια ο εβδομαδιαίος Περιφερειακός Τύπος, προβλήματα που προήλθαν κυρίως από την αδιαφορία της Πολιτείας και τις ανισότητες που καλλιέργησαν οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων μεταξύ των ΜΜΕ της πρωτεύουσας και της Περιφέρειας.
Ιδιαιτέρως, ο πρόεδρος της Ε.Ι.Ε.Τ. αναφέρθηκε στη μη εφαρμογή του Ν. 2328/1995 που προβλέπει την κατανομή της κρατικής διαφήμισης κατά 30% στα ΜΜΕ της Περιφέρειας, αλλά και σε άλλα χτυπήματα που δέχτηκε τα τελευταία χρόνια ο Τύπος της Περιφέρειας (κατάργηση δημοσίευσης ισολογισμών, “ψαλίδισμα” ή κατάργηση της ατέλειας στα ΕΛΤΑ κλπ.).
“Τόσα χρόνια ο εβδομαδιαίος Περιφερειακός Τύπος δεν έχει τη θέση που του αξίζει και γι αυτό ευθυνόμαστε πρώτα εμείς που δεν αναπτύξαμε εξωγενείς δράσεις. Ωστόσο, ακόμη και σήμερα, την εποχή που κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο έντυπος Τύπος αργοπεθαίνει, εμείς πιστεύουμε σ’ αυτόν και γι αυτό είμαστε εδώ. Διερωτήθηκαν, όσοι δεν γνωρίζουν τα του Περιφερειακού Τύπου, πως αυτός παραμένει όρθιος παρά τα συνεχή πλήγματα που δέχτηκε και δέχεται τα τελευταία χρόνια; Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε και να βρούμε λύσεις που αφορούν την προβολή των μεγάλων εταιρειών της χώρας μέσω των εντύπων μας που διατηρούν το κύρος και την διεισδυτικότητα τους στις τοπικές κοινωνίες. Για να συνεργαστούμε με στόχο αμφίδρομα οφέλη”, τόνιζε ο κ. Μουντάκης.
“Ο εβδομαδιαίος περιφερειακός Τύπος έχει ακόμη πολλές ανάσες, αρκεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο στα ΜΜΕ της Περιφέρειας, να μπουν σοβαροί κανόνες και να τηρηθούν, καθώς το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός που καλλιεργείται πρώτα απ’ όλα από τις ιστοσελίδες “φαντάσματα” και κατά δεύτερο από τα κρατικοδίαιτα ΜΜΕ της πρωτεύουσας. Όχι μόνο δεν πήραμε ποτέ αυτά που εκ του Νόμου δικαιούμασταν αλλά έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τα εμπόδια που μας βάζει το Κράτος. Δεν είμαστε και δεν θέλουμε να είμαστε κρατικοδίαιτοι. Θέλουμε απλά να μας αφήσουν να κάνουν τη δουλειά μας κι αυτό να γίνει με κανόνες και διαφάνεια.
Το υπόμνημα που έχουμε καταθέσει και στη νέα κυβέρνηση έχει μηδενικό δημοσιονομικό κόστος. Απλά απαιτείται πολιτική βούληση και αναγνώριση του ρόλου του Περιφερειακού Τύπου στις τοπικές κοινωνίες”, κατέληξε ο πρόεδρος της Ε.Ι.Ε.Τ.

Από το Γραφείο Τύπου της Ε.Ι.Ε.Τ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button