Ειδήσεις

Ξ Α Ν Θ Ω Δ Ι Α
Γράφει ο Στέλιος Αρσενίου

Η ωδή είναι λυρικό ποίημα ή μουσική σύνθεση που εκφράζει κάποιο υψηλό συναίσθημα πατριωτικού, θρησκευτικού περιεχομένου.
Αποκαλώ Ξ Α Ν Θ Ω Δ Ι Α την ωδή στην ΞΑΝΘΗ που εκφράστηκε μέσα από το σύνολο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της, το τριήμερο 2 – 3 – 4/10 2019.
ΞΑΝΘΩΔΙΑ
Ο εορτασμός των Ελευθερίων της Ξάνθης με τις δέουσες τιμές σε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν για το υπέρτατο αγαθό της Ελευθερίας.
ΞΑΝΘΩΔΙΑ
Οι ομιλίες για την απελευθέρωση της πόλης στα Σχολεία όλων των βαθμίδων, οι παραδοσιακοί χοροί και τα τραγούδια.
ΞΑΝΘΩΔΙΑ
Η συμβολική πορεία πανηγυρικής πομπής, σε τμήμα από το δρομολόγιο του Στρατού που ελευθέρωσε την Ξάνθη με ενδιάμεσες στάσεις στον Ι. Ναό της του Θεού Σοφίας, τη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Ξάνθης, επίδοση σημαιών σε εκπροσώπους του Μητροπολίτη, του Στρατηγού και το Δήμαρχο τελικό αποδέκτη, ώστε να υψωθεί στον ιστό του ρολογιού όπως έγινε από τον εύζωνα στρατιώτη της Μεραρχίας την ημέρα της απελευθέρωσης.
ΞΑΝΘΩΔΙΑ
Η έκθεση ζωγραφικής της ΄΄ Ευζωνικής Στολής ΄΄ του κ. Μυλωνά, για τα 150 χρόνια από την ίδρυση της Προεδρικής Φρουράς καθώς και η στατική παρουσία άοπλων ευζώνων στην είσοδο της ΛΑΦΞ.
ΞΑΝΘΩΔΙΑ
Η συναυλία παραδοσιακής μουσικής από το συγκρότημα ΄΄ Ρωμανός ο Μελωδός ΄΄.
ΞΑΝΘΩΔΙΑ
Η κατάθεση στεφάνων από μαθητές, προσκόπους, οδηγούς, εκπροσώπους πολιτιστικών συλλόγων, σωματείων, ιδρυμάτων, όλων των συναφών οργανώσεων και η παρέλαση που ακολούθησε.
ΞΑΝΘΩΔΙΑ
Η Υποδοχή της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας στην Κεντρική Πλατεία, ο πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου, Μητροπολιτών της Θράκης, πανταχόθεν.
ΞΑΝΘΩΔΙΑ
Η έπαρση της σημαίας, τα εωθινά εμβατήρια απο τις φιλαρμονικές του Δ΄ΣΣ, του Δήμου Ξάνθης, όμορων Δήμων στις συνοικίες. Οι κωδωνοκρουσίες όλων των Ιερών Ναών της Ξάνθης.

ΞΑΝΘΩΔΙΑ
Η άφιξη της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου, η δοξολογία, ο πανηγυρικός της ημέρας, η μετέπειτα επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης.
ΞΑΝΘΩΔΙΑ
Η επιβλητική παρέλαση των Σημαιοφόρων των Σχολείων, των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, του Στελεχιακού Δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων, των Εφέδρων, της Αεροπορίας, της Εθνικής Αντίστασης, των Σωμάτων Ασφαλείας, σκορπώντας περηφάνεια, ρίγη ενθουσιασμού, συγκίνησης, κάτω από δυνατή βροχή, που άφησε πάραυτα, όλους τους παρευρισκομένους στη θέση τους.
Τα σύμβολα του Έθνους εμπνέουν, καθηλώνουν, διδάσκουν. Τόλμη και αρετή.
ΞΑΝΘΩΔΙΑ
Η επιλογή της Ξάνθης για την παρουσίαση του βιβλίου του Προέδρου της Δημοκρατίας με τίτλο ΄΄ Από τη βιομηχανική επανάσταση στην τεχνολογική επανάσταση – στον αστερισμό ενός αβέβαιου μέλλοντος ΄΄, από εξέχουσες προσωπικότητες της πανεπιστημιακής κοινότητας.
ΞΑΝΘΩΔΙΑ
Η συναυλία με το μουσικό σχήμα του διακεκριμένου μουσικοσυνθέτη Σταμάτη Σπανουδάκη, τιτλοφορούμενη ΄΄ Πάμε γι άλλες Πολιτείες ΄΄ στο πολυδύναμο αθλητικό κέντρο ΄΄ Φίλιππος Αμοιρίδης ΄΄.
Μου έδωσε το έναυσμα για τον υπέρτιτλο.
Καταχειροκροτήθηκαν επανειλημμένα οι πρωταγωνιστές.
Ήθος, διαρκείς επινοήσεις, πολύ υψηλό επίπεδο, από τον συνθέτη, τους συνεργάτες του έθελξαν τους παρευρεθέντες που δεν σταμάτησαν τα επιφωνήματα θαυμασμού ούτε λεπτό.
Μέσα στα μουσικά ταξίδια, ύμνος και για την Παναγία την Αρχαγγελιώτισσα.
Μας υπέδειξε μέχρι και πως θα αντικαθιστούμε το ΄΄ Happy Birthday ΄΄ με το Χρόνια Πολλά.
Μητροπολίτης, Εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, Δήμαρχος χαιρέτισαν συνολικά το τριήμερο.

Στέλιος Αρσενίου

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button