Ειδήσεις

Προβλήματα στην κάλυψη ατομικών αναγκών σε καυσόξυλα των κατοίκων του Δήμου Μύκης και των οικισμών της Σταυρούπολης στην Π.Ε. Ξάνθης.
Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Για άλλη μια χρονιά, λίγο πριν την έναρξη του χειμώνα, η κατάσταση που διαμορφώνεται για την θέρμανση των λαϊκών νοικοκυριών του ορεινού όγκου της Π.Ε Ξάνθης δείχνει το χαρακτήρα της ανάπτυξης για τους εργαζόμενους όπως τον εννοούν τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ.
Η κατάσταση που επαναλαμβάνεται για ακόμη μια χρονιά επιβεβαιώνει πως και φέτος για τους κατοίκους – δικαιούχους του προγράμματος διάθεσης καυσόξυλων οι πόροι της «ανάπτυξης» δεν επαρκούν.
Συγκεκριμένα η χρηματοδότηση του Δασαρχείου Ξάνθης επαρκεί για να καλύψει περίπου το 50% των δικαιούχων κι αυτό με δεδομένο ότι θα λάβουν σχετικά ανεπαρκείς ποσότητες ξυλείας (4-5 χωρικά). Όπως δηλώνεται από τους τοπικούς δασάρχες απαιτείται η διπλάσια χρηματοδότηση για να καλυφθούν όλες οι αιτήσεις. Ενώ η ίδια κατάσταση επαναλαμβάνεται και στο Δασαρχείο Σταυρούπολης όπου για 500 δικαιούχους θα μειωθούν σημαντικά οι ποσότητες ξυλείας εάν δε δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση.
Συνολικά 2500 οικογένειες που εξαρτώνται για τη θέρμανσή τους το χειμώνα από το συγκεκριμένο επίδομα βρίσκονται στον αέρα και ωθούνται σε αναζήτηση ξυλείας από τους εμπόρους στην τετραπλάσια τιμή.
Η επανάληψη του προβλήματος και φέτος καθιστά μόνιμη και ακραία πια την ενεργειακή φτώχεια την οποία βιώνουν με μεγάλη ένταση την περίοδο του χειμώνα, τα λαϊκά νοικοκυριά ιδιαίτερα των ορεινών περιοχών, όπου λόγω των σταθερά χαμηλών θερμοκρασιών η εξασφάλιση της θέρμανσης είναι βασικό ζήτημα για την επιβίωση τους. Σταθεροποιούν την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης στις κορυφαίες θέσεις της ενεργειακής φτώχειας πανευρωπαϊκά.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για να διαθέσει αυξημένες πιστώσεις στα Δασαρχεία Ξάνθης και Σταυρούπολης, ώστε να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα καυσόξυλα για να καλυφτούν οι ατομικές ανάγκες όλων των κατοίκων.

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης
Στολτίδης Λεωνίδας

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button