Ο Μπαράν Μπουρχάν κατέθεσε ερώτηση για την Ψυχιατρική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης
Την ανάγκη λειτουργίας Ψυχιατρικής νοσηλευτικής μονάδας στην Ψυχιατρική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, επισημαίνει με ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας και τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019, ο βουλευτής Ξάνθης Μπουρχάν Μπαράν.
Η Ερώτηση:
Tο τελευταίο χρονικό διάστημα ολοένα και πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες ασθενών και των συγγενών τους για την λειτουργία της Ψυχιατρικής κλινικής του Γ.Ν. Ξάνθης, καθώς αυξάνονται δραματικά τα ψυχιατρικά περιστατικά τα οποία χρήζουν νοσηλείας και αποδεδειγμένα υπάρχει καταφανής έλλειψη ιατρικού προσωπικού. Οι πλέον τρείς ιατροί που στελεχώνουν την κλινική επισημαίνουν την συνεχόμενη και ραγδαία υποβάθμιση της.
Παλαιότερα μάλιστα πραγματοποιήθηκε πρόσληψη προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων όπως Νοσηλευτές, Κοινωνικοί Λειτουργοί και Ψυχολόγοι για να εργαστούν στην Ψυχιατρική μονάδα αλλά λόγω της μη λειτουργίας της κλινικής, τελικά απασχολούνται σε άλλα τμήματα.
Σήμερα, η Ψυχιατρική κλινική του Νοσοκομείου διαθέτει μόνο δύο γιατρούς, τους οποίους συνεπικουρεί με κάθε δυνατή προσπάθεια ο Διευθυντής της κλινικής. Ωστόσο, παρά το άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό τα περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας παραπέμπονται στα νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης και Καβάλας που διαθέτουν ψυχιατρικές μονάδες, οι οποίες συνήθως είναι πλήρεις, με αποτέλεσμα να παραπέμπονται ακόμη και στα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.
Επομένως, εκτός της λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων και της χορήγησης γνωματεύσεων που χορηγούνται από το μηδαμινό ιατρικό προσωπικό, η νοσηλευτική μονάδα μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει, από τη στιγμή που υπάρχουν οι εγκαταστάσεις, ούτως ώστε να σταματήσει δια παντός η ταλαιπωρία των ασθενών.
Σύμφωνα μάλιστα και με Έκθεση του Υπουργείου Υγείας τον Ιούνιο του 2018 “Τομεοποιημένος Σχεδιασμός Ανάπτυξης Μονάδων Ψυχικής Υγείας- υφιστάμενη κατάσταση και ανάγκες σε δομές και προσωπικό των υπηρεσιών ψυχικής υγείας-” κρίνεται αναγκαία η ανάπτυξη της ψυχιατρικής κλινικής του Γ.Ν. Ξάνθης και η ενίσχυση με προσωπικό. Από τότε έχει προσληφθεί μόνο μία καινούργια επιμελήτρια Β’ τον Μάρτιο του 2019.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
Τι μέτρα πρόκειται να λάβουν προκειμένου να καλυφθούν οι ελλείψεις σε αναγκαίο ιατρικό προσωπικό;
Σκοπεύει η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας να θέσουν σε λειτουργία την Ψυχιατρική νοσηλευτική μονάδα για την καλύτερη και άμεση εξυπηρέτηση των ψυχικά ασθενών του Ν. Ξάνθης;