Ειδήσεις

84η ΔΕΘ: Οι γυναίκες από τη Θράκη που αναβίωσαν την καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου
Η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. "Γενισέα" παρουσιάστηκε στο περίπτερο του ΥΜΑΘ

Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Γενισέα» από την Ξάνθη, που αναβίωσε μετά 60 χρόνια μια καλλιέργεια που υπήρχε στην περιοχή αλλά χάθηκε στην πάροδο των χρόνων, αυτήν του ζαχαροκάλαμου, παρουσίασε τα προϊόντα της στην 84η ΔΕΘ και συγκεκριμένα στο περίπτερο του ΥΜΑΘ.

Πριν την ομιλία του Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Καράογλου στα εγκαίνια του περιπτέρου, η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. “Γενισέα” που ιδρύθηκε το 2015 και εδρεύει στη Συδινή Ξάνθης, παρουσίασε τα πρωτότυπα προϊόντα της από ζαχαροκάλαμο, όπως πετμέζι από ζαχαροκάλαμο, αλλείμματα για πρωινό με φουντούκι, ταχίνι φυστικοβούτυρο και πετμέζι, γλυκά του κουταλιού με κίτρινη κολοκύθα χωρίς καθόλου ζάχαρη κ.α. Το πετμέζι από ζαχαροκάλαμο παράγεται εξ’ ολοκλήρου από φυσικό χυμό ζαχαροκάλαμου δικής τους καλλιέργειας, χωρίς προσθήκη άλλων ουσιών και είναι πλούσιο σε φαινόλες και αντιοξειδωτικά.

«Καλλιεργούμε ζαχαροκάλαμο όχι υβρίδιο, αλλά τον παραδοσιακό σπόρο που είχαν οι γονείς μας», όπως είπε στο TyposThes. η Αναστασία Αμανατίδου, πρόεδρος της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. “Γενισέα”, που αποτελείται σήμερα από 7 γυναίκες μέλη (από 5 αρχικά) και έχει αυξήσει φέτος την καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου στα 50 στρέμματα. Οι κωδικοί των προϊόντων που βγάζει είναι περίπου 7, ενώ κάνουν ήδη εξαγωγή στην Ελβετία.

«Οι καταναλωτές μπορούν έχοντας ένα βαζάκι πετμέζι στο σπίτι τους να φτιάξουν ένα φανταστικό αναψυκτικό, χειμώνα καλοκαίρι», όπως λέει η κ. Αμανατίδου αποκαλύπτοντας ότι στα σχέδια της ΚΟΙΝΣΕΠ είναι να κατασκευάσει βιολογικό αναψυκτικό από χυμό ζαχαροκάλαμου.

Γενικά, σκοπός τους είναι να κρατήσουν την παράδοση και να μην την αλλοιώσουν. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν και στην ιστοσελίδα τους (zaxarokalamo.gr), το 2006 ξεκίνησαν την αναβίωση καλλιέργειας του ζαχαροκάλαμου παίρνοντας πληροφορίες από βιώματα των γηραιότερων του χωριού που αναπολούσαν την γεύση του πετμεζιού από ζαχαροκάλαμο. Τη δεκαετία 1950-1960 όλοι οι κάτοικοι του χωριού καλλιεργούσαν αυτό το φυτό. Μαζευόταν σε δύο σημεία του χωριού που τα ονόμαζαν στέκια και το αποχύμωναν. Στο σιρόπι του ζαχαροκάλαμου με την προσθήκη κολοκύθας γέμιζαν τενεκέδες για να περάσει η οικογένεια τη χρονιά. Ήταν απαραίτητη γλυκαντική ουσία στα χρόνια της φτώχιας.
Αυτήν την στιγμή βρίσκονται στη διαδικασία κατοχύρωσης του προϊόντος τους ως ΠΟΠ.

typosthes.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button